Solidaritatea reprezinta o trasatura emblematica a Uniunii Europene. Este esential ca cetatenii sa poata beneficia si contribui la progresul economic si social, acesta fiind un scop intrinsec al modelului social si de bunastare european. Construirea unei Europe mai inclusive este vitala pentru atingerea obiectivelor Uniunii Europene privind cresterea economica durabila, ameliorarea calitativa si cantitativa a locurilor de munca si o mai mare coeziune sociala. In 2000, liderii UE au stabilit un program de incluziune sociala, menit sa aiba un impact decisiv asupra eliminarii saraciei, pâna in 2010. De atunci, Uniunea Europeana a oferit un cadru de referinta pentru dezvoltarea de strategii nationale si pentru coordonarea politicilor privind saracia si excluziunea sociala din statele-membre. Participarea ONG-urilor, a partenerilor sociali si a autoritatilor locale si regionale a devenit un aspect important al acestui proces.
Impactul la nivel comunitar
Impactul actiunilor la nivel comunitar s-a manifestat in mai multe forme. Integrarea planurilor de combatere a saraciei în politicile naţionale a crescut nivelul de sensibilizare a clasei politice fata de tema saraciei si a excluziunii, devenind prioritare in agendele politice nationale. De asemenea, a incurajat statele-membre sa examineze obiectiv propriile politici. Evidentiind bunele practici ale unor state in anumite domenii, actiunile la nivel comunitar au impulsionat alte state-membre sa-si imbunatateasca propriile practici. Programul a creat o baza mai solida pentru elaborarea politicilor, prin implicarea ONG-urilor, partenerilor sociali, autoritatilor locale si regionale si a persoanelor care participa la ajutorarea celor saraci. Actiunile UE au reusit sa creeze un consens explicit in domeniul incluziunii sociale in ceea ce priveste urmatoarele provocari majore: eradicarea saraciei in rândul copiilor, prin intreruperea cercului vicios al mostenirii saraciei de la o generatie la alta; crearea unei piete a muncii inclusive; asigurarea de locuinte decente pentru toti; combaterea discriminarii si o mai buna integrare a persoanelor cu handicap, a minoritatilor etnice si a imigrantilor; combaterea excluziunii financiare si a indatorarii excesive.
Sursele de finantare
Sursele de finantare existente in domeniul incluziunii sociale sunt: Axa prioritara 6: „Promovarea incluziunii sociale”, Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane, Fondul European de Ajustare la Globalizare si Programul PROGRESS. Programul PROGRESS este destinat sa sprijine dezvoltarea politicilor comunitare din urmatoarele domenii: ocuparea fortei de muncă; conditiile de munca; egalitatea intre barbati si femei; protectia sociala si incluziunea sociala; diversitatea si lupta impotriva discriminarii. Prioritatile de finantare ale programului sunt stabilite la inceputul fiecarui an. Ulterior, se lanseaza cereri de oferte si cereri de propuneri, in baza carora se acorda sprijin financiar. Mai multe informatii pot fi obtinute la adresa http://ec.europa.eu/social si din Brosura de prezentare a programului disponibila la sediul centrului Europe Direct Bacau, din cadrul Universitatii din Bacau. Ea poate fi solicitata si in format electronic la adresa europedirectbacau@gmail.com Fondul European de Ajustare la Globalizare (FEAG) este un nou fond european creat pentru a finanta sprijinul individual acordat lucratorilor disponibilizati din cauza globalizarii. Acest fond a fost lansat de catre Uniunea Europeana in 2007 si va dispune de 500 milioane de euro anual, suma completata de contributiile nationale (50%). Beneficiarii acestui fond sunt lucratorii afectati de concedieri ca urmare a globalizarii.
Când poate fi solicitat ajutorul Comisiei Europene ?
Un stat – membru (in numele lucratorilor disponibilizati) poate solicita Comisiei Europene finantare din FEAG atunci când peste 1 000 de lucratori sunt concediati sau, in anumite conditii expres prevazute de Regulamentul 1927/2006 privind instituirea FEAG, când este afectat un numar mai mic de lucratori. FEAG completeaza sprijinul oferit la nivel local, regional si national. Contributia FEAG va fi acordata pentru finantarea unor masuri active de ocupare, care fac parte dintr-un pachet de servicii personalizate, cu scopul de a reintegra lucratorii disponibilizati, pe piata muncii. FEAG va finanta urmatoarele tipuri de operatiuni: asistenta la cautarea unui loc de munca, consiliere in cariera, instruire specifica si reinstruire, care cuprinde si noile tehnologii informationale si certificarea experientei dobândite anterior, asistenta la disponibilizare si promovarea spiritului antreprenorial sau ajutor pentru desfasurarea unei activitati independente; masuri speciale pentru anumite perioade de timp, cum ar fi indemnizatii pentru cautarea unui loc de munca, indemnizatii pentru mobilitate sau indemnizatii acordate persoanelor care participa la activitati de instruire si de educatie continua; masuri pentru stimularea, in special, a muncitorilor dezavantajati sau in vârsta, pentru a ramâne sau pentru a reveni pe piata muncii. Mai multe informatii puteti obtine de pe pagina www.fseromania.ro si de pe pagina oficiala a programului:
http://ec.europa.eu/employment_social/egf
Madalina MANOLACHE,
Info Officer Europe Direct Bacau