Stocurile de produse chimice ale combinatelor bacauane au atins dimensiuni alarmante pe fondul crizei economice si al restrângerii exporturilor de produse de specialitate. Potrivit unui raport intocmit de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU), acestea au devenit adevarate „butoaie cu pulbere” in conditiile in care, numai la Chimcomplex Borzesti, cantitatea de clor stocata este de peste 4000 de tone, din care 750 de tone in rezervoarele din depozitul de clor, respectiv 3264 de tone in mai multe vagoane cisterna. Conform sefului ISU, general Mihai Simionescu, clorul are un efect nociv si, in ipoteza producerii unei catastrofe chimice, poate ucide mii de persoane. O situatie similara e de intâlnit la SC Amurco, combinatul din municipiul Bacau inregistrând, in acest moment, stocuri de aproximativ 30 de mii de tone de azotat de amoniu, indeosebi din cauza pierderii pietelor de export.
Criza economica ingroapa activitatea combinatelor chimice bacauane si le transforma in bombe chimice. Cu depozitele sufocate de stocuri de zeci de mii de tone de clor sau de azotat de amoniu, Chimcomplex Borzesti sau SC Amurco au devenit adevarate butoaie cu pulbere, gata sa atraga atentia institutiilor de mediu si a celor care activeaza in perimetrul situatiilor de criza. Potrivit unui control efectuat in data de 7 aprilie, la combinatul de la Borzesti, de catre o comisie mixta formata din oficiali ai Agentiei pentru Protectia Mediului si ai ISU Bacau, depozitul de clor al companiei, evaluat la aproximativ 990 de tone, este pe cale sa se satureze din cauza stocurile enorme de substante chimice. Inspectorii au gasit la fata locului o cantitate de peste 4000 de tone de clor stocata, in parte, in depozitul firmei sau in alte 64 de vagoane-cisterna de câte 40 de metri cubi fiecare. Conform Raportului de securitate, capacitatea maxima de depozitare este de aproape o mie de tone, iar in acest moment depozitul combinatului gazduieste 750 de tone de clor.
Piata produselor chimice, falimentata de criza
Raportul de control prezentat de conducerea ISU la intâlnirea de ieri a Comitetului pentru Situatii de Urgenta releva ca cele 64 de vagoane in care este depozitat clorul sunt verificate si avizate pentru transportul acestei substante. „In general, chiar si cantitatile normale de astfel de substante prezinta un potential de risc major. De aceasta data avem o situatie speciala, asa cum au mai fost de doua sau trei ori in ultimii ani”, a confirmat generalul Simionescu. Acesta a mai spus ca managementul unitatii industriale de la Borzesti se confrunta cu probleme grave pentru ca produsele chimice nu mai au cautare pe piata in acest moment si din acest motiv stocul de clor a crescut ingrijorator, ajungând la cote alarmante. „Cei de la Borzesti ne-au comunicat ca produsele sunt din ce in ce mai scumpe si ca nu mai au vânzare pe piata datorita crizei economice”, a mai spus seful ISU.
Amurco, o „bomba” inchisa de Niculae
O situatie similara se inregistreaza la combinatul Amurco, localizat in municipiul Bacau. Aici, inspectorii ISU au descins miercuri intr-un control. Acestia au avut o discutie cu conducerea societatii careia i-au solicitat sa mentina la lucru personalul de mentenanta si de supraveghere pentru impiedica aparitia unor situatii problema. Acum doua saptamâni, angajatii combinatului bacauan au iesit in strada protestând impotriva inchiderii companiei, care face parte din grupul InterAgro detinut de omul de afaceri Ioan Niculae. Liderii protestatarilor au avut o intrevedere cu prefectul si au confirmat ca stocurile de azotat de amoniu ating 30 de mii de tone, pe fondul prabusirii pietei ingrasamintelor chimice. In acest moment, Amurco nu mai produce, iar instalatia de electroliza de la Chimcomplex functioneaza la capacitate de doar 30 la suta, reducerea drastica având loc din cauza scaderii ofertei de achizitionare a clorului electrolitic.
Prefectura, cu ochii pe butelie
Singura solutie intrevazuta de sefii ISU pentru epuizarea stocurilor problema de la cele doua combinate chimice bacauane este vânzarea produselor catre clienti. Potrivit generalului Simionescu, atât ISU, cât si institutiile de mediu implicate in aceasta problema, au instituit o serie de masuri pentru deblocarea situatiei. La rândul sau prefectul Dorian Pocovnicu a declarat ca a impus vigilenta maxima autoritatilor de specialitate in aceasta privinta. „Activitatea de la Chimcomplex este o prioritate pentru judetul Bacau. Insa acolo trebuie stabilite masuri clare de securitate. Pe fondul crizei tot mai dificile, numai de surprize neplacute nu avem nevoie. Am cerut institutiilor abilitate sa manifeste o vigilenta maxima fata de ce se intâmpla la Chimcomplex, pe linie de securitate.Vietile bacauanilor nu trebuie puse in pericol sub nicio forma”, a afirmat acesta.
Lucian BOGDANEL