Sindicatele din învăţământ aleg până la Paşte modul de protest: mitingul, boicotarea examenelor naţionale sau greva generală
Salariile profesorilor nu vor creşte cu nici un leu, anul acesta, majorările de 33% pentru dascălii din preuniversitar, respectiv 50% pentru cadrele didactice din universităţi urmând a fi aplicate la 1 ianuarie 2010. Reprogramarea majorărilor votate de parlament în toamna anului trecut, vine după ce bugetul alocat Ministerului Educaţiei a fost redus cu 811 milioane de lei, consecinţă a acordului pe care guvernul l-a încheiat cu Fondul Monetar Internaţional. „Legea 221 prevedea majorarea cu 50%, dar din aceasta a fost deja alocată o cotă de 9%. Dacă ar intra în vigoare iar Legea 221, aceasta ar presupune o creştere salarială cu 33,6%, începând cu 1 ianuarie 2010, când, probabil, economia îşi va reveni”, a declarat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, citată de Mediafax, precizând că, în schimb, sporurile vor fi menţinute. Astfel, profesorii rămân şi fără creşterile de 5% programate de executiv pentru acest an (3% din luna aprilie şi 2% din luna octombrie), procent considerat oricum nesatisfăcător de către dascăli. În replică la anunţul făcut de Ecaterina Andronescu, sindicaliştii aşteaptă pe de o parte documentul oficial care să ateste respectiva măsură, iar pe de altă parte rezultatul referendumului organizat în teritoriu de toate cele patru federaţii. “Doamna ministru poate anunţa orice. Dumneaei a spus multe: că vom avea 6% din PIB pentru Educaţie, că majorările se vor aplica anul acesta şi că va pleca de la şefia MECI dacă aceste lucruri nu se vor întâmpla. Vrem să vedem ordonanţa guvernului şi apoi discutăm. După Paşte vom ştii şi pentru ce au optat dascălii: pentru miting, pentru boicotarea bacalaureatului şi tezelor cu subiect unic sau pentru greva generală”, ne-a spus Constantin Ciosu, secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale. La rându-i, Marius Nistor, preşedintele executiv al Federaţiei “Spiru Haret” acuză guvernul că încalcă legea fundamentală a statului, făcând trimitere la nerespectarea angajamentelor asumate de politicieni: „Poate pentru ministrul Educaţiei, pentru premierul Boc este o mare realizare ca această lege să fie pusă în aplicare de la 1 ianuarie 2010. Pentru angajaţii din învăţământ nu înseamnă decât o încălcare a Constituţiei României, a legilor votate de către parlamentari, a angajamentelor asumate de către preşedintele Traian Băsescu”. (sursa: Gândul)
Noi profesorii suntem total dezamagiti de toti cei care s-au perindat la conducerea ministerului. Noi luptam pentru demnitate, respect, pentru ceea ce ni se cuvine de drept. Atata timp cat elevii nostri au alta tinuta si alt standard de viata fata de cei care le indruma pasii, nu se poate vorbi despre demnitatea profesorului. Eu va spun clar: am 15 ani vechime, am gradul I didactic si nu iau in mana nici 12 milioane de lei vechi.