De la inceputul acestei luni, cinci locuitori ai judetului Bacau si-au pus capat zilelor, legându-si streangul de gât. România este pe locul 24 in lume in ceea ce priveste rata sinuciderilor.
Conform statisticilor, numarul sinuciderilor a crescut atât de mult, încât l-a depasit pe cel al victimelor accidentelor rutiere. In lume, în fiecare an, aproximativ un milion de oameni se sinucid. Este vorba de aproximativ treio la suta din totalul deceselor, fiind o problema majora de sanatate publica, cu un imens impact social, familial si economic. Într-o statistica a OMS care a evaluat rata sinuciderilor în 34 de state europene, România se afla pe locul 24. Trebuie mentionata rata mai mare a suicidului în rândul populatiei maghiare, fapt care se întâlneste si în România. Ratele suicidului în judetele Covasna si Harghita sunt de aproximativ 34 la 100.000 de locuitori, iar în Satu Mare si Mures de 22 la 100.000 de locuitori, acesti indicatori situându-se mult peste media nationala, de aproximativ 12 – 14 la 100.000 de locuitori.
Barbatii de peste 45 de ani se spânzura cel mai des
Peste trei sferturi dintre decese sunt înregistrate în rândul barbatilor între 45 si 50 de ani. Raportul Institutului National de Medicina Legala arata ca, in 2008, s-au inregistrat 13.000 de decese din cauze violente, ceea ce reprezinta 60 la suta din numarul total de autopsii efectuate. Sinuciderile reprezinta 23,5 la suta din acest numar, pe primul loc ca frecventa fiind decesele in accidente – 71 la suta, cele mai des intâlnite fiind provocate de accidentele rutiere – 27 la suta. Numarul omuciderilor reprezinta 5,08 la suta.
La nivel national, in 2008 au fost inregistrate 617 cazuri de omucideri. In ceea ce priveste incidenta acestora, o serie de de judete au valori mai mari decât media nationala de 2,8 cazuri la suta de mii de locuitori, precum judetele Iasi – 6,5, Bacau – 5,3, si Neamt – 4,5.
2.802 sinucideri in 2008
Sinuciderile au inregistrat in 2008, 2.802 cazuri, reprezentând o crestere mai mica fata de cifra inregistrata in 2007, când au fost doar 2.705. O constatare clasica si valabila in intreaga lumne o reprezinta preponderenta sinuciderilor in cadrul barbatilor, 80 la suta din cazuri! Dintre metodele de sinucidere, cele mai des folosite au fost spânzurarea – 75,9 la suta, intoxicatia voluntara – 9 la suta, si caderea de la inaltime, – 5,5 la suta. Potrivit raportului INML, cele mai multe sinucideri au loc in lunile de vara, iunie-august.
caseta
Val de sinucideri in judet
De la inceputul acestei luni, cinci locuitori ai judetului, de vârste si sexe diferite, s-au spânzurat. In dupa-amiaza zilei de vineri, 3 aprilie, Postul de politie din Stanisesti a fost sesizat ca Maria T., de 60 de ani, din satul Craiesti, a fost gasita spânzurata intr-o magazie. Marti, 7 aprilie, Postul de politie din comuna Luizi Calugara a fost sesizat ca Alois C., de 69 de ani, s-a spânzurat la locuinta mamei sale. In aceeasi zi, o sesizare asemanatoare a venit si pe adresa Postului de politie din comuna Cleja, unde Ferent B., de 86 de ani, a recurs la acelasi gest disperat, spânzurându-se cu o funie in bucataria locuintei sale. Vineri, 10 aprilie, Postul de politie din comuna Luizi Calugara a fost sesizat ca Felician T., de 29 de ani, din satul Osebiti, s-a spânzurat in gradina locuintei sale. Sâmbata, 11 aprilie, Nuta S., de 52 de ani, din Cleja, a anuntat Postul de politie din comuna ca sotul sau, Grigore S., de 55 de ani, s-a spânzurat in bucataria de vara. Femeia a declarat ca in 2007 si 2008, sotul sau mai avusese doua tentative de acest gen.
Dan MINDIRIGIU