Partidele si-au prezentat eurocandidatii: Doar PSD poate trimite bacauani in Parlamentul European

european_parliament.jpgCele trei mari partide PSD, PDL si PNL si-au definitivat listele de candidati pentru alegerile europarlamentare, programate a avea loc in data de 7 iunie. Listele abunda de nume cunoscute, unele inedite, altele deja consacrate in peisajul politicii europene. Prezenta candidatilor bacauani in loturile europarlamentare ale partidelor este firava. Doar PSD isi permite luxul de a trimite bacauani in Parlamentul European (PE), gratie pozitiilor eligibile ocupate de Sabin Cutas, respectiv Minodora Cliveti.

Principalele partide politice si-au definitivat listele cu eurocandidati care, intre timp, au fost depuse la Biroul Electoral Central. Cele trei garnituri euroelectorale, PSD – PDL – PNL, se remarca prin nume cunoscute, unele inedite, altele deja consacrate in peisajul politicii europene. Din nefericire, prezenta candidatilor bacauani pe aceste liste poate fi socotita firava, in conditiile in care doar PSD poate sa trimita in Hemiciclu reprezentanti ai locuitorilor orasului de pe Bistrita. Gratie pozitiilor eligibile ocupate de Sabin Cutas (locul 8 pe lista), respectiv Minodora Cliveti (locul 12), bacauani vor avea doua vârfuri de lance in PE.

Severin, locomotiva social-democrata

Probabil cel mai important europarlamentar român, Adrian Severin, este deschizatorul listei de candidati ai PSD pentru un loc in Legislativul european. Lista ii mai cuprinde pe Rovana Plumb, Ioan Mircea Pascu, fost ministru al Apararii, Daciana Sârbu, Corina Cretu, dar si pe Sabin Cutas, reprezentantul PC, respectiv Minodora Cliveti. Cutas, originar din judetul Bacau, a candidat la alegerile parlamentare din toamna anului trecut in colegiul 2 senatorial pe care l-a câstigat detasat, insa morisca redistribuirii voturilor l-a lasat in afara Legislativului autohton. De cealalta parte, Cliveti a candidat in colegiul 2 de deputati, unde a pierdut net in fata democrat-liberalului Adrian Popescu. Conform calculelor realizate de pesedisti, pozitia 12 ocupata de Cliveti este eligibila.

Draga Stolo, revulcanizat

Lista de eurocandidati democrat-liberali este deschisa de vesnic disponibilul Theodor Stolojan. Dupa ce a condus pentru o zi Guvernul, dându-si demisia ulterior pentru a-i face loc lui Boc, Stolojan este resapat de PDL pe post de locomotiva electorala. Ramâne de
vazut in ce masura vor consimti românii sa inghita acest nou „hap” electoral marca „Draga Stolo”. Filmul e cam vechi si deja previzibil. Lista PDL abunda in nume loiale sefului statului: Monica Macovei, Cristian Preda, respectiv Traian Ungureanu. Locurile eligibile destinate candidatilor din teritoriu incep de la pozitia a sasea, in ordinea scorurilor obtinute la parlamentare. Pedelistii bacauani au un candidat formal la europarlamentare: Andrei Paraschivescu, cadru didactic la Universitatea „G. Bacovia” si fost consilier
judetean. Acesta ocupa abia pozitia 34 intrucât democrat-liberalii bacauani au obtinut un scor nesatisfacator la ultima runda de alegeri. O alta eurodilema portocalie se anunta a fi candidatura fiicei presedintelui, Elena Basescu. Aceasta va rupe, cel mai probabil, o felie generoasa din tortul electoral al PDL. Una care sa-i permita sa acceada in PE, dupa cum spun sondajele din ultima perioada.

Eurofemeile lui Crin

PNL vine dupa un congres national furtunos care a coincis cu debarcarea clanului Tariceanu de la sefia partidului si alegerea lui Crin Antonescu in functia de presedinte. Lista penelista debuteaza, surprinzator, cu Norica Nicolai. Departe de a fi o performera electorala (redistribuirea de la parlamentare a lasat-o acasa pe Nicolai), aceasta are o relatie apropiata cu noul boss liberal. Lista e continuata de Adina Valean, unul dintre cei mai buni europarlamentari români, dar si amanta recunoscuta a lui Crin, Renate Weber si Ramona Manescu. Liberalii bacauani au reusit sa-l strecoare, pe un loc neeligibil, pe consilierul local Cristian Cojocaru. Presa afiliata intereselor PNL Bacau a scris ca acesta ar ocupa un loc „semieligibil”, insa calculele partidului il scot din carti pe Cojocaru.

Cum a fost in 2007?

Alegatorii români au votat pentru prima oara europarlamentari in 25 noiembrie 2007, când dupa accederea in UE, in România trebuie sa se organizeze, formal, ritualul euroalegerilor. Atunci am trimis in PE 35 de parlamentari, care au s-au calificat in meserie la locul de munca. Acum avem dreptul la 33. Cu o prezenta slaba la vot, ce a copiat intrucâtva trendul european in domeniu, primele euroalegeri organizate in România au fost adjudecate de PD care a trimis in PE 11 parlamentari. Pe locul al doilea s-a clasat PSD cu 8 europarlamentari, PNL cu 6, iar PLD si UDMR cu câte 2. Statisticienii se asteapta la o prezenta slaba la urne si pentru aceasta a doua runda de euroalegeri organizate in România, atentia electoratului fiind captata, de pe acum, de duelul prezidential din toamna.
Lucian BOGDANEL

Adauga un comentariu

*