In Saptamâna Mare, consilierii locali au aprobat cu unanimitate de voturi indatorarea municipiului prin contractarea a doua imprumuturi banesti. Decizia a fost luata in cadrul unei sedinte extraordinare a CL si a fost motivata de lipsa fondurilor pentru cofinantarea unor proiecte de interes local. Imprumuturile urmeaza a fi negociate in perioada urmatoare, dupa o analiza a pietei financiare. Dobânzile aferente ar putea atinge, insa, procente uriase.
Bacauanii vor trebui sa suporte din nou corvoada imprumuturilor bancare efectuate de municipalitate dupa ce, in sedinta extraordinara de ieri a CL, consilierii au aprobat cu unanimitate de voturi aceasta forma de finantare de criza, menita sa deblocheze mai multe proiecte de interes local a caror dezvoltare stagna din cauza lipsei fondurilor. Controversata initiativa a primariei nu a generat prea multe comentarii din partea consilierilor locali, acestia votând la foc automat planul de indatorare a bacauanilor.
Dobânzi cu doua cifre
Cuantumul celor doua imprumuturi girate de consilieri se ridica la suma de aproximativ 22, 5 milioane de euro, primul – in valoare de 7, 5 milioane de euro urmând a fi contractat sub forma unui credit bancar. Restul de 15 milioane vor constitui baza unui imprumut extern pe care municipalitatea il va contracta pentru cofinantarea unor proiecte de interes local. Desi s-au angajat sa negocieze dobânzi si comisioane de creditare cât mai mici, functionarii aparatului de specialitate din primarie nu au reusit sa-i convinga pe toti consilierii. Social-democratul George Bogatu s-a aratat sceptic in privinta mentinerii dobânzilor la cote rezonabile si a declarat ca acestea ar putea atinge un procent format din doua cifre. „Subiectele referitoare la imprumuturi sunt la ordinea zilei. Problema este cum va fi negociat comisionul bancar si dobânzile. Sa nu se creada ca dobânda la acest imprumut va fi de 1 – 2 la suta. Ea va fi de 30 – 40 la suta, cu siguranta. Sa nu se creada sub nicio forma ca dobânda va fi mai mica”, a spus Bogatu.
Piata va dicta „scorurile”
Potrivit primarului, valoarea comisionului si a dobânzii vor fi dictate de piata financiara. Romeo Stavarache a anuntat ca decizia de a imprumuta bani va fi pusa in practica dupa ce institutia edilitara va sonda piata in cautarea unei solutii. Consilierul Ionel Floroiu (PSD) a cerut scoaterea de la finantare din imprumuturi a proiectului Teatrului de Vara, vazut de el ca un obiectiv administrativ fara orizont. „Nu vad o perspectiva deosebita la acest proiect al Teatrului de Vara si eu spun ca nu trebuie sa consumam banii pe acest proiect”, a afirmat Floroiu, care s-a declarat, la rândul sau, favorabil deciziei primariei de a contracta un imprumut bancar.
Lucian BOGDANEL