Lupta pentru prevenirea si combaterea pirateriei software ramâne o prioritate pentru autoritatile române. În parteneriat cu Business Software Alliance, pe parcursul ultimelor sase luni, unitatile centrale si teritoriale ale Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Justitie si Casatie si IGPR au continuat campanie de combatere a detinerii, utilizarii si comercializarii de programe de calculator fara licenta.
„Cu titlu de exemplu, si ca o premiera în acest domeniu, putem mentiona recenta trimitere în judecata a unei persoane juridice sub aspectul savârsirii infractiunii de instalare de programe de calculator, fara drept, pe sisteme de calcul, prejudiciul estimat fiind de cca. 80.000 Euro”, a declarat Monica Pop, Procuror sef al Serviciului pentru coordonarea activitatii Ministerului Public în domeniul drepturilor de proprietate intelectuala.Sub coordonarea procurorilor, echipe ale Inspectoratelor de Politie din aproape toate judetele tarii, atât la nivel local, cât si la nivel central, au întreprins investigatii complexe cu privire la activitatea unor persoane fizice si juridice, în ceea ce priveste utilizarea de programe pentru calculator fara licenta si distribuirea de software pirat. In perioada septembrie 2008 – martie 2009, au avut loc mai mult de 280 de verificari la societati comerciale care utilizau programe pentru calculator fara licenta si peste 45 de controale în cazuri de distribuire de software pirat. În timpul acestor verificari, politistii au ridicat mai mult de 13.000 de discuri optice care prezinta caracteristicile unor produse pirat. Prevenirea si combaterea pirateriei software constituie una dintre prioritatile Politiei de Investigare a Fraudelor si s-a aflat în permanenta în atentia conducerii Politiei Române, dar si a mass-media, precum si a societatii civile. Prin prejudiciile pe care le cauzeaza, prin atingerea adusa drepturilor de autor si prin frecventa cu care se comite, acest fenomen constituie un real pericol social si este o baza de pornire catre formele organizate de criminalitate si de conectare la criminalitatea transfrontaliera. Utilizarea unor mijloace tehnice de vârf, a unor cunostinte extrem de specializate, rapiditatea dezvoltarii si a înnoirii în domeniu, impun organelor abilitate sa combată acest gen de infractionalitate, o adaptare permanenta si însusirea unor deprinderi de înalt nivel.
O societate având ca obiect de activitate prelucrare de date si administrare pagini web, care avea sediul în Oradea si punct de lucru în Cluj-Napoca, a fost verificata de catre politistii din cadrul IPJ Bihor si IPJ Cluj, coordonati de procurori din cadrul parchetelor locale. Au fost verificate mai mult de 250 de computere. Autoritatile au descoperit pe o parte dintre acestea programe pentru calculator aparţinând unui membru al BSA, în valoare totală de peste 40.000 EURO, pentru care reprezentantii companiei în cauza nu au putut prezenta licente valabile. Dupa verificare, compania a achizitionat licentele necesare, urmând a achita titularului de drept, despagubiri, corespunzator daunelor cauzate.
14 hotarâri penale de condamnare
În perioada septembrie 2008 – februarie 2009, au fost pronuntate 14 hotarâri penale de condamnare de catre instantele din România, stabilindu-se vinovatia persoanelor care au încalcat drepturile de autor asupra programelor pentru calculator, sanctionarea lor si obligarea la plata de despagubiri civile fata de titularii drepturilor de autor.
Un grup organizat de trei persoane implicate în distribuire de marfuri pirat în Timisoara au fost condamnate de catre Tribunalul Timis în martie 2009. Membrii grupului au primit pedepse de 3 ani închisoare, respectiv 2 ani si 3 ani închisoare, cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei, instanta obligându-i, în solidar cu societatea comerciala prin care-si desfasurau activitatea, la plata de despagubiri civile catre membri BSA, în valoare de peste 15.000 EURO. Solutii similare au fost pronuntate în 2008-2009 de instantele din Timis, Tulcea, Sibiu, Galati, Maramures, Alba, Cluj, Braila, Bucuresti, Caras- Severin, Arad, Arges, Bacau, Brasov, Constanta, Mehedinti, Iasi, Mures, Prahova, Dâmbovita, Salaj etc. (D.M.)