Peste 70 de functionari din aparatul Consiliului Judetean afiliati sindicatului Sed Lex au fost ieri in greva japoneza, pe parcursul intregii zile de munca. Acestia s-au declarat nemultumiti de modul in care Guvernul a gestionat problemele administratiei publice si au solicitat majorarea cu 30 la suta a fondurilor de salarii.
Peste 70 de functionari din aparatul CJ s-au aflat ieri in greva japoneza. Acestia s-au declarat nemultumiti de modul in care Guvernul a gestionat problemele din administratia publica si au solicitat majorarea fondului de salarii cu cel putin 30 la suta. Protestatarii au mai spus ca doresc o reducere a diferentelor salariale masive intâlnite in acest moment in administratie. „Sustinem prin greva japoneza majorarea cu 30 la suta a fondului de salarii. O a doua revendicare tine de micsorarea palierului ce exista intre cele mai mici si cele mai mari salarii. In acest moment el este de 1 la 15, insa noi dorim ca acest ecart financiar sa scada la 1 la 10”, a explicat Ciprian Nica, vicepresedinte al sindicatului functionarilor publici din CJ. Acesta a mai afirmat ca la nivelul CJ Sed Lex are peste 100 de afiliati, numarul lor fiind cu mult mai mare in judet.
Activitatea a decurs normal
Greva japoneza nu a influentat ziua de lucru. Potrivit Angelei Bogea, sefa Directiei Resurse Umane din CJ, demersul grevistilor a fost unul legitim in conditiile in care guvernantii iau in calcul usurarea organigramelor din institutiile publice cu cel putin 20 la suta. „Exista aceasta gândire guvernamentala ca in cadrul institutiilor publice sa se reduca aparatul administrativ cu pâna la 20 la suta, in functie de cum vede problema fiecare ordonator de credite in parte. E normal ca oamenii sa-si ceara drepturile in acest context. Ei cer macar mentinerea unor sporuri”, a afirmat Bogea.
„Greva pentru responsabilitate guvernamentala”
Aproape 60.000 de sindicalişti afiliaţi la Alianţa Sed Lex, au participat la greva japoneză organizata ieri. Liderii protestatarilor au afirmat ca sunt nemulţumiţi de noua lege a salarizării si s-au declarat solidari cu problemele cu care se confrunta profesorii. Protestul a avut loc sub egida „Greva pentru responsabilitate guvernamentală” şi a avut ca scop acordarea sumelor necesare elaborării legii unice de salarizare, în cuantum de aproximativ 30% şi micşorarea diferenţei dintre salariul minim şi cel maxim. Sindicaliştii s-au aratat revoltaţi că în România se dau legi, dar nu se pun în practică atunci când vine vorba de bani. Potrivit unui comunicat Sed Lex, fără cele două componente noua lege a salarizării unice nu aduce nicio îmbunătăţire, motiv pentru care Alianţa respinge crearea unei legi doar pentru a bifa o acţiune. Totodată, sindicaliştii au cerut retragerea hotârârii de guvern privind politizarea sistemului instituţional public şi rediscutarea acesteia cu partenerii sociali pentru a găsi cele mai bune soluţii de îmbunătăţire a activităţii în adminstraţia publică.
Lucian BOGDANEL