Perspectiva adoptarii masterplanului privind managementul deseurilor judetului pare a apropia cele doua institutii administrative bacauane. Documentul cadru se afla intr-un stadiu intermediar, fiind publicat pe situl internet al CJ. El prevede etapele pe carev institutiile de la vârful administratiei, dar si localitatile beneficiare din judet, trebuie sa le parcurga in vederea implementarii unui sistem european de gestionare a gunoiului.
Sefii celor doua institutii administrative – Romeo Stavarache, respectiv Dragos Benea – ar putea ingropa, temporar, securea razboiului pentru a conlucra pe proiectele socotite strategice in economia administrativa a judetului. Un astfel de proiect se anunta a fi implementarea sistemului de gestiune a deseurilor, in acord cu normativele europene in vigoare. Presedintele CJ a recunoscut ieri, intr-un acces de sinceritate, ca a purtat o discutie cu primarul pentru a conveni un mod de lucru eficient dupa adoptarea masterplanului de management al deseurilor.
Semne de dezghet administrativ
Dragos Benea a precizat ca beneficiile implementarii masterplanului se vor vedea pe termen mediu si ca proiectul gropii de gunoi ecologice pe care-l deruleaza municipalitatea, si a carui finalitate preconizata ar fi luna octombrie a acestui an, trebuie integrat in managementul judetean al deseurilor. „La Bacau este nevoie de intelegere pe acest subiect. Celula de la Bacau (asa-zisa groapa ecologica – n.r.) trebuie folosita de localitatile din judet, pâna când celula de la Onesti va fi inaugurata. Pe plan local cred ca va fi nevoie de un acord cu Primaria. Pe aceasta tema eu am gasit receptivitate la primar. Sunt semne ca banchiza s-ar putea dezgheta la un moment dat”, a declarat Benea. El a mai spus ca celula de colectare a deseurilor de la Onesti ar putea fi gata catre anul 2011, amplasamentul fiind in acest moment grevat de un litigiu aflat pe rolul instantei.
Ne vor fara deseuri
Masterplanul prevede amenajarea a doua „depozite conforme” (n.r. – asa-numitele gropi de gunoi ecologice) la Bacau si Onesti. Primul depozit va deservi partea de est a judetului, adica municipiul resedinta de judet plus alte 22 de localitati, in timp ce cel de-al doilea depozit va deservi orasul industrial si alte 38 de comune de pe Valea Trotusului. Autoritatile au luat in calcul si amenajarea a doua statii de transfer care sa preia deseurile din celelalte localitati bacauane. Prima statie va fi realizata la Buhusi, urmând ca a doua statie sa fie amenajata la Sascut, cu o varianta de rezerva la Gaiceana, in ipoteza in care administratia locala sascuteana nu va gira un asemenea proiect. Ca punct de reper a fost luat anul 2013, când se estimeaza ca in judetul Bacau programul de management integrat al deseurilor va fi functional. Proiectul rampei ecologice situata pe raza comunei Nicolae Balcescu a inceput sa prinda contur, dupa mai multe poticniri cauzate de diversi factori. Valoarea totala a investitiei se ridica la aproximativ 20 de milioane de euro. Municipalitatea s-a intâlnit deja in luna februarie cu câstigatorul licitatiei de construire, SC Bilfinger (Germania). La realizarea depozitului conform vor mai colabora IRIDEX, respectiv SC Hidroconstructia. Finantarea este realizata din fonduri ISPA, nerambursabile, iar durata de executie a constructiei este de 16 luni. Depozitul conform de la Nicolae Balcescu va fi parte a proiectului de management integrat al deseurilor din judetul Bacau.
Lucian BOGDANEL