Descentralizare pe „repede – inainte” Administratiile locale scapa de tutela centrului

descentralizare-politic-1.jpgGuvernul a aprobat in sedinta de duminica pachetul de legi privind descentralizarea in domeniile Sanatatii, Ordinii si Sigurantei Publice si Sportului, urmând ca in termen de 10 zile Executivul sa dezbata legislatia privitoare la descentralizare pentru domeniile Educatiei, Agriculturii, Transporturilor si Culturii. „Bomba” descentralizarii pare sa fi explodat in curtea Ministerului de Interne, ministrul Dan Nica declarând in cadrul unei conferinte de presa ca in zona sigurantei publice va lua fiinta o noua structura, Politia Locala, subordonata direct primariilor.

Descentralizarea administrativa va transforma primarii in adevarati baroni locali, cu o paleta larga de atributii in toate domeniile supuse acestui proces. Principiul in baza caruia Executivul s-a hotarât sa implementeze descentralizarea actului administrativ este cel al „subsidiaritatii”, definit de premierul Boc drept „principiul in baza caruia decizia trebuie luata de autoritatile cele mai apropiate de cetatean”. Reunit duminica, Executivul a aprobat trei proiecte de Hotarâre prin care descentralizarea va intra in vigoare in domeniile Sanatatii, Ordinii Publice, respectiv a Sportului, urmând ca in termen de cel mult 10 zile guvernantii sa ia in discutie pachetul de legi pentru introducerea descentralizarii in Educatie, Agricultura, Transporturi, Cultura si Munca. Potrivit sefilor administratiei centrale, legea care va guverna descentralizarea isi va produce efectele incepând cu 1 ianuarie 2010, cel mai probabil.

Politia locala vs. Politia nationala

Conform vicepremierului Dan Nica, politia locala va integra mai multe compartimente din aparatul de specialitate al primariilor, iar atributiile acestei structuri vor fi largi, incepând cu inspectia in constructii si terminând cu combaterea infractiunilor si evidenta persoanei. Politia locala va avea atributii si in privinta circulatiei publice. Pentru a fi deosebiti de colegii de la „national”, politistii locali vor avea uniforme distincte. Structura Politiei locale va fi formata din functionari publici si personal contractual, urmând ca atributiile in domeniul circulatiei publice sa fie exercitate doar de functionari publici. Serviciile de ordine publica din cadrul politiilor locale vor fi in subordinea directa a primarilor. Politia nationala va avea prerogative in zona circulatiei rutiere pe drumuri nationale si autostrazi, precum si in cercetarea accidentelor.

Spitalele, la mâna primarilor si a presedintilor de CJ

Incepând cu 1 ianuarie 2010, spitalele si directiile de sanatate publica vor fi transferate in administrarea autoritatilor locale, in baza unui pachet legislativ care va intra in vigoare de la 1 septembrie. Noua „Lege a sanatatii publice” va guverna descentralizarea in domeniul sensibil al Sanatatii. Actualele Directii de Sanatate Publica vor trece in subordinea Consiliilor Judetene, sub denumirea de Directii de Asistenta Medicala (DAM). DAM vor coordona toate activitatile de asistenta medicala din judete. Directia de Asistenta Medicala va aloca resurse proprii la nivel judetean si local, va aviza bugete de venituri si cheltuieli pentru unitatile medicale, dar si planul de investitii si cheltuielile de capital. Administratiile locale vor finanta reparatiile curente la imobilele spitalicesti, reparatiile capitale, consolidari, modernizari si achizitia de echipamente medicale uzuale. Dupa intrarea in vigoare a descentralizarii, unitatile medicale vor fi finantate din Fondul National de Asigurari de Sanatate, de la bugetele locale, precum si de la bugetul de stat prin Ministerul Sanatatii. Spitalele judetene vor trece in administrarea Consiliilor Judetene, in timp ce spitalele municipale si orasenesti vor fi administrate de consiliile locale. Ministerul isi va mentine tutela administrativa asupra institutelor nationale de cercetare medicala, institutelor clinice, spitalelor regionale si asupra anumitor spitale unde se realizeaza acte medicale de inalta performanta.

Urmeaza Educatia si Agricultura

Consolidarea pozitiei alesilor locali in zona atributiilor dobândite prin descentralizare e si mai vizibila in domeniul Educatiei unde propunerea ca primarii sa numeasca directorii de scoli a stârnit oprobiul dascalilor. Acestia s-au declarat impotriva acestei masuri, sindicalistii din educatie sustinând ca nu au fost consultati de reprezentantii Guvernului pe aceasta tema. Profesorii urmeaza a fi recrutati de catre fiecare scoala in parte, in functie de necesarul acesteia. Daca va fi implementata, aceasta masura va anula practica antica a titularizarii pe post. Dascalii s-au declarat impotriva renuntarii la titularizare, desi e cunoscut ca acest proces stârneste in fiecare an scandaluri de coruptie. Profilul directorilor unitatilor scolare se va modifica substantial, acestia urmând sa devina, dupa modelul directorilor de spitale, mai mult manageri decât profesori propriu-zisi. De asemenea, consiliile de administratie ale scolilor vor deveni foruri cu o pondere substantiala in luarea deciziilor ce implica viitorul respectivelor unitati educationale. In Agricultura se preconizeaza desfiintarea Agentiei Domeniilor Statului si trecerea terenurilor detinute de aceasta in portofoliul consiliilor locale. Concomitent, vor fi infiintate Camere Agricole in fiecare localitate, iar actualele Directii Agricole vor trece in subordinea consiliilor judetene. In domeniul Culturii, descentralizarea prevede trecerea cladirilor de patrimoniu in administrarea primariilor.
Lucian BOGDANEL

Comentarii

  1. si ce dracu sa faca un primar incompetent ca cel din Livezi( care-l are ca aghiotant pe securistul de enea), cu atatea responsabilitati? astia doi nu stiu decat sa cheltuie in nestire, fara sa le pese de soarta comunei! cum sa mai aiba grija si de alte institutii????????????
    sa ne apere Isus!

Adauga un comentariu

*