Miscare controversata: Cum vor fi primiti fostii gardieni in rândul politistilor?

politia1.jpgÎnfiintarea Politiei Locale, anuntatã de ministrul Dan Nica, va duce la cresterea competentelor politistilor comunitari, care, din fosti gardieni vor deveni politisti cu acte în regulã. Cele mai controversate mutãri preconizate sunt trecerea birourilor de Politie Rutiera si Ordine Publica, de la Politia Nationalã la Politia Localã. În timp ce comunitarii se bucurã cã vor avea si mai multã putere, politistii de la Rutierã si Ordine Publicã nu sunt deloc încântati. Foarte curând vor fi prezentate uniformele distincte pe care urmeazã sã le poarte politistii comunitari si cei nationali, urmând a fi definitivat cadrul legislativ privind functionarea celor douã politii.

Bucurie maximã în rândul politistilor comunitari

Odatã cu înfiintarea Politiei Locale, politistii comunitari vor fi pe picior de egalitate cu politistii de la Circulatie si de la Ordine Publica! Ministrul Dan Nica a anuntat cã a fost finalizat proiectul privind înfiintarea Polittei Locale, astfel cã în România vom avea douã tipuri de politisti, de la politia localã si de la politia nationalã. Practic, actuala Politie Comunitara urmeazã a fi transformatã în Politie Localã.
Pe lângã schimbarea de nume, politistiilor comunitari le vor fi sporite competentele în domeniul ordinii publice, dar si al circulatiei rutiere. Actualii politisti comunitari vor avea posibilitatea sã îi amendeze pe cei care încalcã legislatia privind circulatia pe drumurile publice, lucru pe care, în prezent, îl fac doar politistii de la Circulatie. Mutarea cea mai controversatã ce urmeazã a se produce odatã cu înfiintarea Politiei Locale este trecerea birourilor Polittei Rutiere si de Ordine Publicã din cadrul Inspectoratelor de politie judetene, la Politia Localã. Ideea nu este agreatã deloc de politisti, care, nu numai cã nu doresc sã fie pe picior de egalitate cu politistii comunitari, dar nu vor nici sã fie în subordinea primarilor. Politia Localã se va organiza ca un compartiment functional în aparatul de specialitate al primarului, ca institutie publicã de interes local. Domeniile de competentã ale Politiei Locale sunt ordinea si linistea publicã, paza bunurilor, circulatia pe drumurile publice, disciplina în constructii, protejarea mediului etc. Uniformele Politiei Locale si Politiei Nationale vor avea noi tinute si însemne. În prezent, uniformele politistilor comunitari sunt aproape identice cu ale celor de la Politia Românã, de multe ori acestia fiind confundati.

Fiecare isi trage spuza pe turta lui

Infiintarea celor doua politii a dus la formarea unor pareri diferite ale conducatorilor celor doua institutii. Comisarul sef Stefan Alexa, seful Inspectoratului Judetean de Politie Bacau, a declarat intr-o conferinta de presa ca „atributiile Politiei Locale vor fi limitate si acestea se vor referi doar la aspecte legate de ordinea si linistea publica. In niciun caz, politistii de la Rutiera nu vor trece la Politia locala. Vor ajuta Politia Locala in calitate de specialisti”. Relu Mardare, adjunctul sefului Politiei Comunitare Bacau, crede ca aceasta decizie a Guvernului va demonstra ca si politistii comunitari sunt folositori societatii. „Vom respecta toate atributiile care ne revin si vom cauta sa nu exageram in indeplinirea acestora. Avem anajati cinci oameni care au lucrat in cadrul Politiei Rutiere si credem ca nu ne vom face de râs. Sa fie toata lumea coonvinsa ca noua Politie Locala va fi una la inaltimea asteptarilor. Nu ne vom calca pe picioare cu cei de la Politia Ritiera si nu vom sari calul. Suntem constienti ca n-i s-a intins o mâna si vom profita in mod legal de acest lucru”, a declarat Relu Mardare.
Dan MINDIRIGIU

Comentarii

  1. fratilor vedeti cum faceti sa termine domnii gardieni de la primarie LICEUL la seral apoi sa intinda paleta in strada sa vorbeasca cu un domn doctor, parlamentark, deputatat sau mai bine zis cu cineva scolit.
    Chiar din parcdirect in strada .,…

Adauga un comentariu

*