Eroi ai cerului

aviatie-5.jpgDestul de putina lume din judet stie ca la Colonesti, acum exact 97 de ani, se nastea Alexandru Serbanescu, sau “Alecu”, pentru prietenii sai. Acesta avea sa devina unul din multii si, pe nedrept uitatii, eroi aviatori care au luptat in cel de al doilea Razboi Moindial.

La 21 de ani a absolvit Scoala de ofiteri de la Sibiu, fiind repartizat apoi la Batalionul 3 Vânatori de Munte, Brasov. In 1942, in plin razboi, se indragosteste ireversibil de aviatie si intra in Scoala de Aviatie de la Ghimbav, devenind pilot de vânatoare si instructor dupa un numar incredibil de mic de ore de zbor, initial zburând pe avionul IAR 80, iar ulterior pe avionul Bf 109G. A adunat 590 misiuni de lupta, 235 lupte aeriene, a doborât 47 avioane. Desi a luptat ca avioator doar trei ani, a ajuns la 55 de victorii! Capitanul Alexandru Serbanescu a fost iubit si respectat, a fost un as al aviatiei de vânatoare române in timpul celui de al doilea Razboi Mondial, facând minuni de vitejie la mansa “G”-ului sau. Multi dintre dusmanii sai preferau sa evite lupta atunci când recunosteau avionul de culoare galbena cu numarul 1. Printre vicitimele sale s-au numarat B-17, P – 51 Mustang, P – 38 Lightning, Hurricane, adica tot ce era mai infiorator din ce zbura pe cer in acele zile de cosmar.

Ultimul zbor

Ultima lupta a lui Alexandru Serbanescu a avut loc pe 18 august 1944, tocmai in ziua ultimului raid american. Cu moralul scazut din cauza reprosurile pe care ofiterii stamajoristi le adusesera intregului Grup, pe care il acuzau de lipsa de curaj, tocmai pe ei, cei care atacau ca si inconstientii formatiile inamice mult mai numeroase, comandanttul a decolat la alarma “la americani” in fruntea ultimilor 12 coechipieri. A zarit formatia de avioane americane care tocmai bombardase orasul Pascani si, fara sa ezite, a atacat-o. In elanul sau nu a mai avut timp sa observe cum a fost angajat de un P – 51 Mustang. A fost doborât undeva, lânga Rusavat, judetul Buzau, fiind gasit de camarazii sai dupa indelungi cautari. Moartea sa a fost considerata una din cele mai grele pierderi suferite de aviatia româneasca de vânatoare. A fost inmormântat cu onoruri militare in cimitirul Ghencea, din Bucuresti.

Eroul uitat

Neluptând nicio zi alaturi de URSS dupa 23 august 1944, autoritatile române n-au avut interesul sa popularizeze faptele de arme ale lui Alexandru Serbanescu, el fiind aproape necunoscut generatiei de dupa cel de al doilea Razboi Mondial. In revista “Orizont aviatic”, Cornel Marandiuc scria: “Alte tari, natiuni, aviatii si istorici nu obosesc in a-si elogia, pomeni si explica eroii aviatori, ai razboiului ultim, in a-i onora in fel si chip. Iar noi nu le putem nici macar publica jurnalele ori memoriile. Esti liber astazi, capitane Serbanescu, poti sa pasesti pe strazile Bucurestiului si ale tarii, dar esti un necunoscut. Este foarte târziu sa te mai prezentam, nu prea avem cui. Te-au tinut prea mult ascuns. Uite insa ca o facem, totusi, cine stie…”.

Colegi de zbor cu Serbanescu

Generalul de flotila aeriana, aviator Ion Dobran, a fost prezent, la cei 90 de ani ai sai, la comemorarea zilei de nastere a fostului sau tovaras de lupta. A fost comnadantul Escadrilei 48 Vânatoare (albastra) din Grupul 9 Vânatoare. A luat parte la 340 misiuni, 74 lupte aeriene si a avut 10 victorii aeriene confirmate, trei probabile si una la sol. A fost decorat cu Ordinul Steaua Românei, Ordinul Coroana României si Ordinul Virtutea Aeronautica. Dan Stefan Stoian, general de flotila aeriana, a efectuat 147 misiuni de bombardament greu in picaj si la orizontala, lansând cu precizie 280 tone bombe asupra obiectivelor inamice incepând din iunie 1943 si pâna la sfârsitul razboiului. SI totusi, desi a efectuat 147 misiuni in cei doi ani de razboi, Dan Stefan Stoian nu are dreptul la pensie militara deoarece nu are 10 ani vechime in armata, “uitându-se” ca a fost “deblocat” in mod abuziv de autoritatile comuniste dupa razboi!

Ceremonial dedicat eroului

Alexandru Serbanescu s-a nascut pe 17 mai 1912, la Colonesti. In memoria sa, conducerea Bazei 95 Aeriene, a organizat un ceremonial dedicat eroului capitan aviator nascut in judetul Bacau. La festivitati au participat general de flotila Virgil Ristea, fost comandant la Bazei 95 Aeriene Bacau, reprezentanti ai “Fundatiei Erou capitan Aviator Alexandru Serbanescu”, colegi de arma ai fostului aviator, personal din cadrul bazei. S-au depus coroane de flori la monumentul ridicat in memoria eroului capitan aviator, iar o formatie de avioane si elicoptere a executat o trecere la verticala pistei.

Dan MINDIRIGIU

Comentarii

  1. comanesteanul a zis:

    In ziua de azi este la moda sa-ti uiti trecutul si pe eroii neamului,ca nu cumva sa se supere occidentul pe noi.Istoria neamului trebuie rescrisa si invatata de toti romanii asa cum a fost .Avem cu ce ne mandri,nu trebuie sa facem ceea ce spun altii,care acasa la ei nu fac la fel.Americanii arboreaza drapelul pe orice „coliba” noua ne e rusine sa-l arboram pe institutiile publice si nimeni nu zice nimic.La finantele publice din Comanesti este numai steagul european.Probabil ca sefa institutiei nu este „cetatean roman” .Ma adresez cadrelor militare in activitate si rezerva sa faceti ceva pentu a fi auziti ,altfel veti ramane si fara pensie.

  2. Capitanul Alexandu Serbanescu a fost singurul aviator care a rezistat si luptat doua ierni extrem de geroase pe frontul de rasarit. Nu a fost uitat niciodata ,nici chiar pe vremea comunistilor .La mormantul lui Serbanescu din Bucuresti,Ghencea -Militar in fiecare an camarazi sai precum generalul Ion Dobran ,in grupuri cat mai mici ca sa nu atraga atentia, au venit sa-si comemoreze eroul in fiecare an la 18 august . Au existat si temerari scriitori-istorici care au mai „scapat” articole despre Marele Aviator.
    Cinste celor din Bacau pentru tot ce organizeaza in memoriei Asului Aviatiei de Vanatoare din cel de al Doilea Razboi Mondial.
    Trebuie sa fie foarte mandrii ca baza 95 poarta numele aviatorului erou Alexandu Serbanescu , care la revenirea in tara de pe frontul din rasarit a luptat pentru apararea teritoriului de pe aerodromul Tecuci,Bacau,Buzau.
    Practic cpt.av. Serbanescu s-a intors acasa la Baza 95 Bacau.
    Fundatia care-i poarta numele a facut posibil ca cei doi generali ,Ion Dobran si Dan Stoian , sa fie prezenti la Bacau in data de 15 mai. Exista un presedinte la aceasta Fundatie ,d-na E.Arbanas , care a reusit sa urneasca multe lucruri . Daca acesta doamna nu era la fundatie , cu siguranta foarte multe dintre cele despre care vorbim nu ar fi fost.
    Ar reprezenta o dovada de mandrie nationala ca drapelul nostru sa-l aibe fiecare roman in casa lui si sa-l arboreze macar de sarbatorile nationale. Despre unele institutii ce sa mai spunem decat ,ca respectul de sine le este strain. Cum ne respectam radacinile,modelele si valorile asa suntem si noi ca tara respectati. Cata vreme unii dintre europarlamentarii romani isi vorbesc de rau tara care i-a trimis acolo nu trebuie sa ne mai miram de felul in care suntem priviti.
    In conditiile acestea este cu atat mai valoros faptul ca la Baza 95 Aeriana si la Bacau in general nu se uita eroii si faptele acestora.

Adauga un comentariu

*