Nereguli grave la firma de termoficare din Onesti

nereguli.jpgConsilierii locali din Onesti au dezbatut câteva documente importante legate de firma de termoficare din Onesti, SC Termon CT SA, cum ar fi Raportul Comisiei de cenzori, situatia financiara pe anul 2008 si Raportul administratorului unic, din care reiese ca societatea se afla pe punctul de a intra in colaps, iar reprezentantii executivului si legislativului local au catalogat situatia ca fiind “grava”, “critica”, “tragica” sau chiar “catastrofala”.

Fata de 2007, când firma a inregistrat profit, pentru prima data in istoria Onestiului, desi acesta a fost de doar 235 milioane de lei vechi, in anul 2008, activitatea Termon s-a soldat cu o pierdere de peste 15 miliarde de lei vechi. Insa datoriile sunt mult mai mari, pentru ca firma are de plata aproape 104 miliarde, iar de incasat are doar 73 de miliarde. In plus, pentru neachitarea unui credit de 36 miliarde de lei, societatea a fost actionata in instantele de judecata, de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), prin intermediul Administratiei Finantelor Publice Bacau, si risca sa fie executata silit.

Pierderi pe banda rulanta

Conform presedintelui Comsiei de cenzori, Dumitru Nutu, care a prezentat raportul in fata consilierilor locali, principala cauza a pierderilor este producerea energiei termice cu mult sub nivelul capacitatii instalate. “Centralele termice functioneaza sub 20 % din capacitatea instalata”, a precizat Nutu. Acest lucru s-a datorat supradimensionarii din start a capacitatilor de productie, in raport cu necesarul de energie termica livrata populatiei in sistem centralizat, dar si cresterii numarului de consumatori care s-au debransat in ultimii ani. “Din totalul de 17.400 de apartamente, in 2002 erau 13.000 in sistemul centralizat, iar acum mai avem doar 6.500”, a precizat Cornel Stefanescu, administratorul unic al firmei de termoficare. Iar producerea unei cantitati foarte mici de energie in instalatii de capacitate foarte mare a generat pierderi insemnate pentru societate. O alta cauza a pierderilor o reprezinta faptul ca fostul guvernul a decis sa majoreze subventia alocata de la bugetul de stat, dar nu a mai platit sumele cuvenite. “Statul nu a mai acordat subventia de 17 miliarde de lei, pentru 2007 – 2008, si spune ca nu o mai poate acorda, dar noi am vândut deja energia la un pret mai mic, iar diferenta nu are cine sa o mai puna si se inregistreaza ca pierdere la Termon”, a precizat primarul Emil Lemnaru. Tot pierderi s-au mai inregistrat si din alte cauze obiective, cum ar fi consumul redus in perioada verii sau facturarea târzie a cantitatilor de energie consumate.

Legi incalcate si aspecte de natura penala

Din documentele dezbatute in legislativul onestean a mai reiesit ca s-au comis si abateri de la legile aflate in vigoare, unele dintre acestea fiind chiar de natura penala. Cenzorul Dumitru Nutu a precizat ca unele contracte de achizitii s-au realizat prin incredintare directa, si nu prin licitatie publica, la pretul cel mai mare, in loc de pretul cel mai mic. Astfel, gazul a fost luat de la firma cu pretul cel mai mare, la fel cum s-a procedat si cu alte produse, cum ar fi aparatura de contorizare, fapt care s-a soldat cu prejudicierea firmei. “Cel putin doua – trei aspecte sunt de natura penala si ar trebui sesizate organele abilitate”, a constatat avocatul Gheorghe Ene (PD-L). O alta neregula grava a fost evidentiata de primarul Emil Lemnaru. “Desi problemele sunt complexe, avem de-a face si cu un management defectuos, pentru ca s-a incalcat HG 933, in care se preciza ca vânzarea energiei termice se face la bransamentele de la intrarea in blocuri, in care noi am investit miliarde de lei, dar acestea au fost desfiintate, iar punctul de masurare a fost mutat la usa apartamentelor, caz in care toate pierderile pâna acolo au fost suportate de Termon, fara ca acestea sa se regaseasca in pret – a spus primarul Emil Lemnaru. A fost o grava eroare, care insemnat pierderi de 12,7 miliarde de lei”. Alte nereguli au fost constatate in privinta cresterii numarului de angajati, precum si marirea salariilor, care si acestea au dus la pierderi, pentru ca nici ele nu au fost luate in calcul la intocmirea preturilor, in care nu au fost prinse nici cheltuielile financiare pentru rambursarea creditelor.

Solutii putine

Pentru remedierea problemelor constatate, s-a propus reinfiintarea bransamentelor la intrarea in blocuri, selectarea unor furnizori mai ieftini pentru gazul metan si pentru energia electrica necesara, recuperarea datoriilor de la populatie si de la gentii economici, dar si majorarea pretului per Gigacalorie. Astfel, alesii locali au aprobat ca noul pret pentru populatie sa fie de 206,18 lei per Gigacalorie, cu 25 % mai mare fata de vechiul tarif, care era de 164,76 lei/Gcal. Masura s-a datorat in special scaderii subventiei alocate de la bugetul de stat, de la 81,87, la 49,12 lei/Gcal. Insa municipalitatea onesteana va mai analiza si saptamâna viitoare problemele legate de Termon, inclusiv cele referitoare la noul tarif, pentru care bugetul local ar putea suporta o parte mai mare din pretul platit de populatie.

George MARTIN

Adauga un comentariu

*