Un ordin al Casei Naţionale de Asigurări face ca operaţiile la clinici din ţările UE, pe baza formularului E 112, să fie mai greu de realizat.
Românii care au nevoie de tratamente în ţările Uniunii Europene, tratamente care nu pot fi făcute în timp util în spitalele de la noi, vor avea mai multe de furcă pentru a li se aproba dosarele. Motivul: noile reguli impuse printr-un ordin al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), care stabileşte că raportul medical pentru formularul E 112 va putea fi întocmit numai de medici din spitale universitare sau judeţene, care au contract cu sistemul de asigurări. Până acum, rapoartele puteau fi făcute şi de alţi furnizori de servicii în relaţie cu asigurările, cum ar fi specialiştii din spitale mai mici. Peste 600 de români au beneficiat până în prezent de tratamente
în UE în baza lui E 112.
Casele de asigurări, mai dure
Decizia de a se schimba regulile a fost luată după ce s-au constatat cazuri în care s-au făcut operaţii în străinătate, deşi acestea se puteau face şi în România. Un exemplu sunt implanturile de cristalin. „Astfel de intervenţii se fac de mulţi ani în ţara noastră. Operaţia nu e o urgenţă, iar timpul de aşteptare este de cel mult o lună sau două”, ne-a declarat medicul Monica Pop, directorul Spitalului de Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti, care crede că medicii care au dat astfel de recomandări ar trebui să plătească costurile intervenţiilor în afara ţării. Preşedintele CNAS, Irinel Popescu, spune că „nu a fost vorba de abuzuri în utilizarea formularului E 112, ci de nişte scăpări. Din câte ştiu, împotriva celor care au recomandat greşit nu s-au început proceduri de sancţionare. Casele judeţene vor emite în continuare formulare, dar vor fi mai stricte”. Raportul medical pentru E 112 va fi întocmit şi semnat de un medic specialist dintr-un spital universitar sau judeţean, apoi semnat de şeful de secţie şi avizat de managerul spitalului. Cei care vor să recurgă la această soluţie de tratament trebuie să depună la dosar şi o confirmare scrisă din partea spitalului din UE, din care să rezulte disponibilitatea de a acorda respectivul serviciu.
Peste 600 de români au fost trataţi prin E 112
Prin formularul E 112 s-au tratat în afara ţării 650 de români pentru insuficienţă renală, malformaţii cerebrale etc. „În anul 2007, au fost aprobate 125 de dosare, iar în anul 2008 – 525 de dosare. Valoarea tratamentelor plătite prin acest formular a fost de 300.000 de euro, însă doar circa 100 au fost achitate”, afirmă Augustus Costache, purtător de cuvânt al CNAS. Pe lângă E 112, mai există o soluţie, parţial decontată, de tratare în străinătate: prin E 126. „Cel care doreşte, poate fi operat în ţări UE de o apendicită, spre exemplu. La întoarcere aduce facturile şi i se plăteşte cât ar costa respectiva operaţie în România”, precizează Augustus Costache.
orice-numai sa nu cheltuiasca ceva guvernul! Daca se poate numai sa ia!-cum ia de atata amar de vreme contr de sanatate de la oameni,care daca ramane necheltuita[niciodata pana acum nu a fost utilizata cf.destinatiei] ramane la BUGETUL CONSOLIDAT! -unde sunt multe guri de hrapareti [citeste demnitari ] de umplut ! RUSINE TUTUROR GUVERNELOR DIN 90 INCOACE !!!!