Primul centru de fertilitate din regiunea Moldovei

vitro.jpgÎncepând din această lună, cuplurile care nu pot avea copii pot apela la serviciile primului centru de fertilitate din regiunea Moldovei, deschis la Iaşi, în cadrul clinicii private „Omini Clinic”. Costurile de amenajare şi dotare a centrului se ridică la suma de 100 mii Euro.

„Prima fertilizare va fi făcută în această lună, avem deja 50 de solicitări, din care două venite din partea unor mame surogat. Una dintre femei va fi folosită ca mamă purtătoare de cineva din familie. Un caz mai special este cel al unei doamne care a făcut deja 6 fertilizări in vitro la clinici din Bucureşti, a avut 3 sarcini pe care nu le-a putut duce la termen, acum va mai încerca încă o dată la noi la Iaşi pentru că locuieşte în zonă. Oboseala şi deplasările lungi făcute în timpul
tratamentului pot duce şi ele la insuccesul tratamentului, până acum cuplurile se duceau la Bucureşti, Timişoara sau la Chişinău pentru tratament. La Iaşi tratamentul de fertilizare va costa între 1.700 – 2.000 euro. Trebuie ca oamenii să ştie că peste tot şansele de reuşită sunt între 25 – 35%, se face o selecţie strictă, pacientele nu vor avea peste 45 de ani şi nu există limită de fertilizări, spre deosebire de alte ţări unde se fac maxim 3 sau 6 fertilizări. În cadrul clinicii putem stoca spermă, ovocite şi embrioni cu instalaţii la nivelul anului 2008, am avut şi solicitări de donare de spermă. Centrul nostru de tratare a infertilităţii se află în colaborare cu cea mai mare bancă de spermă din Europa – Cryos Danemarca, oferind posibilitatea alegerii donatorului după mai multe criterii”, a precizat Mircea Onofriescu, coordonatorul Centrului de Fertilitate din cadrul „Omini Clinic” Iaşi. În cadrul centrului se folosesc următoarele tehnici de Reproducere Umană Asistată: înseminare artificială de spermă, fertilizare in vitro şi intracitoplasmatic sperm injection (ICSI).

Problemele etice ridicate de tehnicile de reproducere umană asistată

În cadrul centrului de fertilitate de la Iaşi va funcţiona şi un comitet de etică în cadrul căruia va fi analizat cazul fiecărui cuplu care vrea să aibă un copil uzând de tehnologia modernă. „Aceste tehnici nu sunt pentru a satisface orgoliul unora care vor să-şi transmită mai departe materialul genetic. Ne putem pune problema astfel: există foarte mulţi copii care aşteaptă să fie adoptaţi sau problema egalităţii de şanse. Astfel de centre dau şansa de a procrea numai femeilor care au bani, în România Statul nu poate acoperi costurile unor astfel de tratamente, spre deosebire de alte ţări unde tratamentul este decontat chiar şi integral. Ne punem problema dacă aceste modalităţi chiar rezolvă infertilitatea, iar faţă de ideea mamei surogat ar trebui să existe nişte rezerve. Când eram consilier judeţean am cunoscut pe cineva care mi-a cerut ajutorul, o femeie care cheltuise 85.000 euro pe la Timişoara pe tratamente pentru a avea un copil pe cale artificială, vânduse şi casă şi tot, era disperată, dar până la urmă reuşise să aibă un copil. Eu promit toată susţinerea mea comitetului de etică al centrului de fertilitate din Iaşi”, a declarat Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor
din România.

„ANT a ajutat în finalizarea proiectului centrului de fertilitate de la Iaşi”

La conferinţa de prezentare a centrului de fertilitate deschis în cadrul clinicii private „Omini Clinic” a participat şi Victor Zota, directorul executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant. „De un an de zile ne chinuim să obţinem toate avizele necesare pentru funcţionarea centrului dar de 5 ani de zile am început cercetarea asupra tuturor aspectelor ştiinţifice. Domnul Zota ne-a ajutat în finalizarea proiectului centrului care are contribuţie 100% românească, celelalte centre din ţară au avut sprijinul unor medici din Israel sau Grecia”, a adăugat Mircea Onofriescu, coordonatorul Centrului de Fertilitate al „Omini Clinic”. Zota a ţinut să precizeze că ANT controlează cu stricteţe centrele de fertilitate din ţară. „Centrul de la Iaşi, inaugurat astăzi nu a obţinut acreditarea de prima dată şi nici a doua oară. Am fost foarte severi, nu sunt multe astfel de centre în ţară, mare parte din cele care au fost s-au închis pentru că nu au respectat standardele europene impuse. Va Iaşi se va deschide, sper eu, la anul, şi o bancă de celule şi ţesuturi, cu sprijin din Elveţia. Din păcate acest lucru nu a reuşit şi la Bucureşti, a reuşit la Târgu – Mureş şi va reuşi la Iaşi, unde avem tot sprijinul autorităţilor locale”, a anunţat Victor Zota, directorul ANT.

Comentarii

  1. Gabriela a zis:

    E minunat acest lucru! Trebuia sa se intample mai demult, dar e bine si acum!
    Succes celor care apeleaza la aceatsa clinica!

  2. Gabriela a zis:

    As dori un numar de telefon la care sa apelez pentru mai mult informatii! Multumesc!

  3. donez sperma

  4. donez sperma la fete din jud bacau nr 0741407292

Adauga un comentariu

*