Consilierii locali din Onesti au aprobat, la sedinta de saptam穗a trecuta, ca viitorul depozit ecologic de deseuri menajere sa fie amenjat in locul in care se afla acum depozitul de zgura si cenusa, situat pe malul drept al r穹lui Trotus, intre SC Chimcomplex SA Borzesti si Sucursala Electrocentrale Borzesti, apartin穗d de Termoelectrica. Amplasamentul a fost agreat si de austriecii de la firma de consultanta Fichtner GmbH & Co. KG, care contribuie la realizarea proiectului si a Master Planului legat de gestionarea deseurilor in judetul Bacau. Insa actualul depozit de zgura se afla in patrimoniul Termoelectrica, motiv pentru care Consiliul Local a mai aprobat inca un proiect de hotar穩e, privind preluarea acestuia, cu titlu gratuit, in domeniul public al Onestiului, mai ales ca terenul este in proprietatea municipalitatii onestene.
Hatisuri procedurale
Termoelectrica nu este de acord cu cedare gratuita a depozitului de zgura, in care ar fi investit circa 27 miliarde de lei vechi, si doreste ca obiectivul sa fie v穗dut municipalitatii. Termoelectrica mai are un argument forte, respectiv o hotar穩e de guvern dat穗d din 2004, prin care s-a stabilit trasmiterea dezpozitului de zgura catre municipalitate, dar contra cost, iar suma ceruta era foarte mare, care depasea posibilitatile bugetului local, motiv pentru care nici nu s-a aplicat. Pentru a lamuri problema, Onestiul a cerut anularea hotar穩ii din 2004 (HG 2456/2004) si aprobarea unei noi hotar穩i de guvern, prin care depozitul de zgura si cenusa sa fie trasmis municipiului, in mod gratuit. Guvernul are la indem穗a o p穩ghie importanta, dat fiind faptul ca depozitul de zgura se afla sub sechestru, din cauza datoriilor pe care Termoelectrica le are fata de bugetul de stat. Primarul din Onesti, Emil Lemnaru, a mai gasit un argument puternic. “Daca Termoelectrica nu renunta la pretentii, va fi obligata sa ecologizeze intreaga zona, care ar costa cu mult mai mult”, a afirmat seful executivului onestean. In acesta problema, Ministerul Administratiei si Internelor s-a situat de partea municipalitatii onestene si, printr-o adresa de la sf穩situl lunii aprilie, a solicitat Consiliului local sa-si exprime acordul privind preluarea depozitului de zgura, in mod gratuit, fapt care s-a si int穃plat, prin votul dat de alesii locali, la sedinta de saptam穗a trecuta. Dupa solutionarea problemelor de natura procedurala se va trece la amenajarea noului depozit ecologic de deseuri menajere, in paralel cu inchiderea si acoperirea fostei groape de gunoi a orasului.
Gheorghe LEU
Ca reprezentant legal al Clubului de Ecologie si Turism Motan ” Sandru” Onesti, sustin Primaria Municipiului Onesti si rugam pe cei de la Electrocentrale sa nu se cramponeze in a solutiona o problema de mare urgenta pentru Valea Trotusului.
Peste 80 de localitati din Valea Trotusului asteapta sa se termine Depozitul Ecologic de la Onesti. Este necesar sa ne unim eforturile pentru a termina cat mai urgent acest depozit. Uniunea Europeana si Ministerul Mediului sunt cu ochii pe noi. Speram sa se gaseasaca intelegerea cuvenita.
Temoelectrica pretinde bani pe un depozit care practic consta in zgura depusa cu 19 ani in urma ,de la temocentrala pe carbune care este complet desmembrata si livrata la topit. Instalatiile componente ale depozitului de zgura au
fost desmembrate si trimise la fier vechi de catre o firma din Focsani.Primaria din ONESTI trebuie sa solicite ecolgizarea si eliberarea terenului de catre Termoelectrica