Topirea calotei glaciare din Antarctica ar conduce la o creştere a nivelului oceanelor mai puţin spectaculoasă decât indicau previziunile anterioare ale specialiştilor, dar efectele vor fi la fel de dramatice, potrivit unui studiu publicat în revista Science.
Sprijinindu-se pe noi măsurători ale dinamicii şi geometriei calotei glaciare din Antarctica, oamenii de ştiinţă britanici şi olandezi consideră că o topire completă a acesteia va provoca o creştere a nivelului oceanelor de circa 3,2 metri, nu de 5-7 metri, aşa cum indicau studiile anterioare.Însă, chiar şi o creştere de doar un metru a nivelului oceanelor ar fi suficientă pentru a afecta câmpul gravitaţional terestru din emisfera sudică şi pentru a modifica astfel mişcarea de rotaţie a planetei.Această schimbare a mişcării de rotaţie ar antrena o acumulare a apelor oceanice în emisfera nordică şi diferenţe importante de nivel între oceane. Cea mai mare creştere a nivelului oceanelor este aşteptată să se producă pe coastele estice şi vestice ale Statelor Unite.
„Modelul previzional al creşterii nivelului oceanelor nu depinde de rapiditatea topirii şi de cantitatea de gheaţă topită din partea de vest a Antarcticii”, a avertizat principalul autor al acestui studiu, Jonathan Bamber, de la Universitatea Bristol din Marea Britanie.
Chiar dacă o topire a calotei glaciare din Antarctica va provoca o creştere de doar un metru a nivelului oceanelor, produsă în timp, nivelul apelor marine de-a lungul coastelor nord-americane va creşte cu 25% peste medie, a explicat acelaşi specialist.