Noutatile celor doua coduri: Rupi logodna, dai darurile inapoi

logodna.jpgProiectele Codurilor Civil si de Procedura civila introduc o serie de noutati, cum ar fi legalizarea logodnei, dezmostenirea sau evacuarea persoanelor din imobile ocupate abuziv, iar Codul Penal inchisoare pentru parintii care nu-si lasa copiii la scoala.

Coordonatorul Comisiei însarcinate de coalitia la guvernare, profesorul de drept Lucian Mihai, care a lucrat la elaborarea noului Cod Civil, a declarat ca proiectul contine între 2.500 si trei mii de articole, structurate în sapte carti. Codul Civil este cea mai importantă lege dintr-o tara, iar aceasta parte a dreptului cuprinde, în reteaua normelor sale, întreaga viata a omului. Un element de noutate este faptul ca proiectul de Cod civil cuprinde toate relatiile de natura privata, inclusiv cele de drept comercial, care va fi încorporat noului set de norme, astfel ca va atrage si abrogarea Codului comercial pe cai tehnico-juridice. Logodna, ca promisiune reciproca de a încheia o casatorie, a fost introdusa în noul Cod Civil ca rezultat al unei traditii în societatea româneasca. Ea poate fi dovedita cu orice mijloc de proba, iar logodnicii care rup relatia vor fi obligati sa suporte consecinte precum returnarea darurilor si plata despagubirilor pentru cheltuielile comune din timpul relatiei, prevedere inspirata din Codul italian, german si elvetian. O alta noutate se refera la introducerea dezmostenirii, ca posibilitate legala de eliminare a unui mostenitor legal. Astfel, dezmostenitul, numai daca este parinte, copil sau sot, nu va primi decât o mica parte din mostenire.

Casatoriile se vor desface la starea civila

S-au facut modificari si în legatură cu divortul, în noul cod stipulându-se faptul ca mariajele se vor putea desface la starea civila, iar divortul intentat de sotul sanatos împotriva celui bolnav va putea fi respins de judecator, daca se considera ca ar putea pune în pericol viata celui de-al doilea.

Parintii nu-si mai pot bate copiii

Potrivit articolului 506, noul Cod Civil interzice pedepsele fizice si prevede ca masurile disciplinare sa poata fi luate de parinti numai cu respectarea demnitatii copilului, fiind interzise orice masuri care pot afecta dezvoltarea fizica, psihica sau starea emotionala a copilului. Articolul 42 acorda minorului unele drepturi la care nu aspira pâna acum. „Minorul care a împlinit 15 ani poate sa încheie acte juridice referitoare la munca, la îndeletnicirile artistice, sportive ori la profesia sa, cu încuviintarea parintilor sau a tutorelui, precum si cu respectarea dispozitiilor legii speciale, daca este cazul”.

Cine nu-si lasa copiii la scoala, risca închisoarea

logodna-caseta.jpgNoul Cod Penal prevede ca limita de vârsta de la care minorii raspund pentru faptele comise sa coboare de la 14 la 13 ani si orice parinte care nu îsi lasa copiii la scoala risca pedeapsa cu închisoarea! De asemenea, noile reglementari permit introducerea arestului la domiciliu, arestatii fiind monitorizati cu ajutorul unei bratari dotate cu sistem GPS si posibilitatea inculpatului de a negocia cu procurorul o pedeapsă mai mica, în cazul în care îsi recunoaste faptele.
Totodata, noul Cod Penal încearca si o solutionare mai rapida a proceselor, prin propunerea de înfiintare a Camerei preliminare, care va încerca sa scurteze perioada prea mare procedurilor în faza de judecata. Camera va avea la dispozitie cel mult 30 de zile de la data înregistrarii cauzei la instanta, dar poate decide în mai putin de 10 zile de la aceeasi dată.
De asemenea, hartuirea va fi mai usor de dovedit si pedepsit prin noul Cod Penal, reglementarile legislative stipulând faptul ca „se pedepseste cu închisoarea urmarirea, supravegherea locuintei sau a locului de munca a unei persoane, dar si apelarea telefonica sau prin sms-uri”.
Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*