Motto:„Când se vorbeste de influenta , directorii asculta.”
Serialul de fata va aborda, asa cum spuneam într-un articol anterior, unele probleme stiintifice dar si practice ale psihosociologiei conducerii. Am facut acest demers deoarece specialistii au constatat ca subdezvoltarea în întreaga lume este un simptom de subconducere. Supravietuirea societatii omenesti va depinde de realizarile , de competenta , de seriozitatea , de valoarea si de INFLUENTA conducatorilor.
Ca sa precizam cu mai multa claritate , folosim notiunea de conducator sau lider( nu de manager) pentru o persoana care conduce o structura economica , politica , culturala , militara ,ju-ridica , sportiva , etc. În viziunea autorului , liderul sau conducatorul este acela care stabileste obiectivele organizatiei ,viziunea asupra evolutiei viitoare a acesteia , el ne spune ,metaforic vorbind , pe ce perete sa asezam scara. Managerii, sunt acele persoane care stabilesc metodele de executie cele mai eficiente pentru a transpune în practica viziunea liderului (conducatorului).Tot metaforic exprimându-ne , ei ne arata cum sa asezam scara pe perete.
Din nou despre mass-media
Deoarece presa scrisa si televiziunea ne prezinta zilnic fapte care demonstreaza declinul familiei în societatea moderna , ne propunem sa aratam cateva dificultati de conducere generate de o viata de familie necorespunzatoare a liderului. Când spunem lider ne gândim , ca sa si concretizam , la un director general al unei organizatii , la un presedinte de organizatie municipala sau de mai sus a unui partid politic ,la un profesor care apare în fata studentilor sau elevilor etc. Degeaba spun unii ca viata personala este una si cea profesionala alta , pentru ca lucrurile nu stau deloc asa. Încercam doar sa enumeram câteva din aceste dificultati de coducere , generate de o viata de familie necorespunzatoare a liderului , ca sa întelegem de ce scade influenta lor datorita acestui fenomen.
Dificultati si…dificultati
Viata de familie necorespunzatoare duce la ruinarea autoritatii formale si informale a liderului , la scaderea puterii lui de concentrare asupra rezolvarii problemelor organizatiei. Un lider în divort sau divortat , care a lasat rani în sufletul propriilor copii nu mai poate avea autoritate morala în fata subordonatilor sai. Puterea exemplului personal a unui lider aflat în asemenea postura nu mai poate fi o arma eficienta în conducerea organizatiei , în cresterea influentei si implicit a puterii sale asupra oamenilor care de obicei afla asemenea „amanunte”. Unui lider aflat într-o asemenea postura îi scade capacitatea psihica , îi este frica de santaj ,i se diminuiaza succesele personale si se confrunta cu dezechilibre. Cea mai profunda dificultate în calea unei conduceri eficiente generata de viata de familie es-te divortul.
Dificultati si principii
Consider ca dificultatile din viata de familie nu afecteaza doar pozitia conducatorilor ci situatia oricarei persoane aflate într-o asemenea situatie drept pentru care apreciez ca ar prezenta importanta enumerarea parerilor specialistilor cu privire la factorii care ar putea contracara aceste dificultati. Este vorba de anumite principii sanatoase , larg recunoscute ca fiind valabile , principii pe care daca le respectam ne creste influenta asupra copiilor , colegilor , rudelor ect. Iata care sunt acestea :
Pastrati-va perspectiva pe termen lung asupra casniciei si a familiei. Acest lucru îl face pe om sa reziste la rigori , lupte si provocari în timp ce perspectiva pe termen scurt îl trage în jos. Perspectiva rezistentei familiei pe termen lung are pentru orice persoana consecinte pozitive : întarirea rolului de sot si sotie ; îmbunatatirea managementului finantelor personale ; cresterea disciplinei copiilor; îmbunatatirea relatiilor cu socrii ; stabilirea metodelor contraceptive ; stabilirea practicilor morale si religioase si încetatenirea unui stil de viata.
Reexaminati-va rolurile .Este vorba de faptul ca sotii si parintii au rol de producator(repartitia sarcinilor între soti) , de manager (delegarea unor munci catre copii) si de conducator (stabilirea corecta a scopurilor). Reanalizati sistemele familiei : scopuri si planuri ,programul administrativ si de disciplina , standardele de pregatire si comunicarea în rezolvarea problemelor. Perfectionati cele trei abilitati vitale ale familiei: managementul timpului ;comunicarea si rezolvarea problemelor curente. Recâstigati siguranta interioara – principiu care arata ca de obicei oamenii depind de surse exterioare: mediu , avere sau parerile altora. Acestea , însa sunt nesigure si astfel viata noastra devine nesigura drept pentru care se impune sa ne bazam pe resursele interne ca sa avem mai multa stabilitate. Este vorba de a avea principii neschimbate si de a avea o viata personala bogata: cititul , meditatia , contemplatia , rugaciunea , cultivarea capacitatii de a sta singuri , de a admira natura etc. Recâstigarea sigurantei interioare implica si sa ne îngrijim de corpul nostru, nu doar sa-l folosim ,sa dam ajutor dezinteresat ,sa dam dovada de integritate si sa avem în permanenta o persoana pe care sa ne bazam.
Iata deci , ca dificultatile generate de viata de familie influenteaza negativ eficienta conducerii unei organizatii dar la fel de mult influenteaza si viata oricarei persoane. Aceste efecte pot fi însa contracarate de respectarea unor principii sanatoase si mai ales de acelea care ne îndeamna sa ne ghidam în viata dupa busola morala.
Cred ca în jungla vietii de zi cu zi , familia ne poate fi un sprijin la fel de tare ca si credinta sau apartenenta la un neam.
ComandorR (r) dr. Vasile FLOREA