„Vom avea o voce puternică atunci când vom fi la masa deciziilor în Europa. Deocamdată suntem la masa săracilor”

geoana5.jpg„Vom avea o voce puternică atunci când vom fi la masa deciziilor în Europa. Deocamdată suntem la masa săracilor”

afirma presedintele PSD, Mircea Geoana, intr-un interviu acordat cotidianului Observator de Bacau

In ce masura credeti ca românii se vor prezenta la urne cu ocazia alegerilor europarlamentare, in conditiile unei crize prelungite si a unui dezgust generalizat fata de temele vehiculate in ultima perioada de clasa politica? Cum va reusi PSD sa-si mobilizeze electoratul in acest context si care este miza mobilizarii acestui electorat?

Alegerile europarlamentare au un specific aparte nu doar în România, ci şi în celelalte ţări ale Uniunii. De exemplu, nu se poate pune semnul egal şi nu se pot face foarte multe corelaţii între alegerile europarlamentere şi cele prezidenţiale. Sunt lucruri diferite, iar oamenii înţeleg acest lucru şi reacţionează diferit. Nu este vorba neapărat de efectele crizei şi nici de nemulţumirea, adesea întemeiată, a alegătorilor faţă de clasa politică. Pur şi simplu, oamenii consideră că aceste alegeri sunt cumva lipsite de miză sau cel puţin sunt alegeri de rang secundar. Or, situaţia nu este deloc aşa. Tocmai din acest motiv, mesajul pe care îl transmite PSD în această campanie este centratat pe importanţa alegerilor pentru Parlamentul European. Această instituţie este cea care va decide dacă fondurile europene vor merge în România sau nu, dacă ieşirea Europei din criză se va face pe spatele noilor membri sau nu şi dacă drepturile pe care le au cetăţenii europeni se vor aplica peste tot la fel sau nu. Cred că toate partidele politice ar trebui să explice foarte clar acest lucru şi să-i îndemne pe oameni să vină la vot. De votul de pe 7 iunie depinde în bună măsură viitorul european al României. Dacă vor câştiga partidele de dreapta, atunci România va fi tratată în continuare ca o ţară de rangul doi în Europa. Dacă stânga europeană va câştiga alegerile, atunci România va fi tratată de la egal la egal. Asta le spunem alegătorilor noştri şi acesta este motivul pentru care PSD le solicită votul românilor. Obiectivul nostru este să dăm mai multă putere României în Uniunea Europeană, să apărăm mai bine interesele ţării şi să îi reprezentăm pe români cu cinste şi eficienţă. Vom face acest lucru prin europarlamentarii noştri, oameni cu adevărat profesionişti, avându-l în frunte pe Adrian Severin, dar şi prin colegii noştri europeni din familia social-democrată, cei care au sprijinit în mod constant România în ultimii opt ani.

Intr-un interviu publicat recent, candidata Minodora Cliveti declara ca „vocea României nu se aude in UE”. Cum credeti ca poate fi resuscitata vocea României in concertul european si, intr-un context geopolitic mai larg, cum credeti ca poate fi extrasa tara din izolarea diplomatica tot mai evidenta in care se gaseste?

Vom avea o voce puternică atunci când vom fi la masa deciziilor în Europa. Deocamdată suntem la masa săracilor şi acest lucru se vede şi se simte în plan intern şi extern. PSD va solicita ca România să primească un portofoliu important în Comisie, adică Energia, Agricultura sau portofoliul pentru Extindere. De asemenea, avem sprijinul stângii europene pentru a primi şefia unor comisii din Parlamentul European şi de a aduce pentru România funcţii de decizie la nivelul cât mai multor instituţii europene.

Tratatul de la Lisabona va consfinti ascendentul Parlamentului European asupra parlamentelor nationale si, oricum, peste 50 la suta din legile care functioneaza in România, pe anumite paliere strict definite, au o paternitate europeana. Cum credeti ca va fi afectata politica interna de aceasta „discreditare de catifea” a parlamentelor nationale?

Tratatul de la Lisabona nu a fost ratificat de toate statele membre. Însă, ca ipoteză de lucru, putem vorbi nu despre o discreditare a legislatorului intern, ci despre o evoluţie firească. Forţa Uniunii Europene vine din unitate. Iar această unitate nu poate fi realizată decât pe baza unor norme comune. Tocmai din acest motiv este important ca românii să vină la vot pe data de 7 iunie şi să aleagă oameni cu experienţa şi autoritate. Europarlamentarii PSD pot participa la elaborarea legilor europene şi pot apăra în acest mod interesele României. Oricum, în ţară va fi foarte mult de lucru, iar instituţiile naţionale, începând cu Guvernul şi Parlamentul şi terminând cu primăriile de comune, vor avea în continuare responsabilităţi şi obligaţii enrome.

severin1.jpgSeverin, potential de eurocomisar

Adrian Severin ar putea fi urmatorul eurocomisar din partea României?

Adrian Severin are toate calităţile necesare care să-l recomande pentru funcţia de comisar european din partea României. În acest moment, portofoliul ce revine ţării noastre este multilingvismul. În mod evident este un portofoliu prea mic faţă de ceea ce România îşi poate asuma în termeni de decizie şi influenţă europeană. Dacă PSD va câştiga alegerile europarlamentare, Adrian Severin va fi unul dintre cei care vor avea şanse foarte mari de a fi comisarul din partea României.

In ce masura stânga europeana mai poate oferi solutii, mai e relevanta politic? Chiar daca se extrage dintr-o traditie politica indelungata, ea se confrunta cu un aparent recul electoral (sa ne amintim ce s-a intâmplat cu socialistii francezi dupa accederea la putere a lui Sarkozy).

Stânga nu doar că are soluţii clare în acest moment, dar, mai mult, se pare că este singura ale cărei soluţii s-au dovedit a fi viabile pe timp de criză. Oamenii înţeleg foarte bine că această criză economică este un rezultat al politicilor de dreapta aplicate zeci de ani în lumea occidentală. Astăzi a venit scadenţa pentru toate acele partide care au elogiat virtuţile dereglementării pieţelor şi care au redus sistematic rolul statului în economie şi în societate. Nu întâmplător, Statele Unite s-au îndreptat spre politicile stângii, multe din statele europene au făcut acelaşi lucru, iar alegerile europarlamentare din acest an vor consfinţi o relansare a stângii în toate ţările de pe continent.

a consemnat Lucian BOGDANEL

Comentarii

  1. Domnului Stavarache nu-i plac acuzatiile reale la adresa sa. Am postat pe site`ul ziarului de bacau o informatie care l-a suparat atat de rau, incat mi-a restrictionat accesul. Era vorba despre acordarea unui apartament cu 2 camere, in str. Mioritei 1, domnului Muntianu Gheorghe, sef ANL si Asociatii de Proprietari. Un gest amical facut de domnul Primar acestui domn ofiter pensionar, destul de bine capatuit, refuzand alte persoane care constituie cazuri sociale si care ar fi indeplinit criteriile unei locuinte acordate. Informatiile mele sunt verificabile, Domnul Muntianu si-a facut si mutatia in cartea de identitate, la adresa mai sus mentionata. Regretabil este faptul ca multi dintre noi l-am votat, crezand ca ne aduce paradisul anticoruptiei si am crezut in onestitatea pe care in campaniile electorale, a afisat-o deseori.

Adauga un comentariu

*