Concedieri in schimbul maririi lefurilor: Legea unica de salarizare ii poate ghilotina pe bugetarii din administratie

lg-unica-foto-caseta.jpgAcestia se tem de posibilele concedieri din sistem ce ar surveni adoptarii legii unice de salarizare. Desi varianta de lucru a legii prevede mentinerea unui numar considerabil de sporuri salariale, reprezentantii bugetarilor spun ca nu se mai asteapta ca lefurile sa le fie marite. Ei invoca necesitatea mentinerii locurilor de munca intr-o perioada de criza economica acuta.

Mult discutata lege unica a salarizarii din sistemul bugetar ii frisoneaza pe angajatii din administratia publica. Acestia se tem ca mentinerea sporurilor, concomitent cu posibila marire a lefurilor – solicitata expres de sindicate, ar putea antrena un val de concedieri din sistem. In schita proiectului de lege, prezentata de un cotidian central, se prevede ca o serie de sporuri operate pe salariul de baza sa fie mentinute. Bugetarii din administratie afirma ca noile prioritati tin de pastrarea locurilor de munca in perioada crizei economice. „Oamenii de la noi nu mai vor salarii marite, dar vor sa-si pastreze locurile de munca. Ca sa maresti salariile, in aceasta perioada de criza, trebuie sa dai afara din sistem. Toti au credite, rate si nu-si pot permite sa piarda locul de munca”, a declarat Angela Bogea, sefa Directiei Resurse Umane din cadrul Consiliului Judetean. Aceasta a mai precizat ca este normal ca anumite sporuri salariale sa fie mentinute, in conditiile in care guvernantii au plecat de la modelul german in creionarea legii unice de salarizare. „In strainatate se dau aceste sporuri, se da premiul anual, sporul de vechime in functie de grile de vechime etc. Salariile nu cred ca se vor mai micsora in sistem, având in vedere ca s-a plecat de la modelul german când legea a fost gândita”, a spus Bogea.

Zeci de sporuri prescrise de lege

Potrivit variantei de lucru a legii unice de salarizare, mai multe sporuri urmeaza a fi mentinute la salariul de baza pentru bugetari. Acestea sunt:
– sporul de ore suplimentare (75 – 100 la suta/pe ora din salariul de baza orar sau 25 la suta din salariul de baza);
– premiu anual (un salariu de baza mediu lunar brut)
– spor de 15 la suta pentru munca in conditii periculoase
– spor de 15 la suta pentru stres
– spor de 15 la suta pentru conditii grele de munca
– spor de 20 la suta pentru munca in zone izolate
– sporuri speciale pentru personalul diplomatic
– sporuri speciale pentru magistrati
– sporuri speciale pentru lucratorii Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, etc.
Desi ministrul Muncii, Marian Sârbu, ar fi vrut ca mai multe institutii publice sa iasa de sub incidenta noii legi de salarizare, se pare ca in cele din urma aceasta va afecta intregul sistem bugetar autohton. In plus, guvernantii au somat recent sindicatele sa accelereze procesul de amendare si negociere pe lege pentru ca ea sa fie trecuta prin Legislativ inainte de vacanta de vara a parlamentarilor.

Greva japoneza la inceputul lunii mai

Peste 70 de functionari din aparatul Consiliului Judetean, afiliati sindicatului Sed Lex, au fost in greva japoneza la inceputul lunii mai. Acestia s-au declarat nemultumiti de perspectivele adoptarii legii unice de salarizare si au cerut guvernantilor sa majoreze fondul de salarii cu cel putin 30 la suta. La nivel national, aproape 60 de mii de sindicalisti afiliati Sed Lex au participat la greva japoneza din 5 mai. Protestul acestora s-a desfasurat sub sloganul „Greva pentru responsabilitate guvernamentala”.
Lucian BOGDANEL

Adauga un comentariu

*