Peste 245 migranti ascunsi în mijloace de transport, depistaţi la frontiera

politia-de-frontiera-1.jpgÎn primele patru luni ale lui 2009, politistii de frontiera au depistat 245 persoane ascunse în diverse mijloace de transport, care intentionau sa treacă ilegal frontiera. Pe primul loc în topul celor care au fost depistati se afla cetatenii turci.

De la începutul anului si pâna la sfârsitul lui aprilie, politistii de frontiera au depistat 245 persoane care intentionau sa treaca ilegal frontiera prin ascunderea în mijloace de transport. Dintre acestea, majoritatea au fost descoperite pe sensul de iesire din România – 178 de persoane, din care 171 cetateni străini si doar 7 români. Dintre cetatenii straini depistati la trecerea frontierei ascunsi în mijloace de transport, majoritatea sunt din Turcia -111 persoane,
Republica Moldova – 34 persoane, Afganistan – 20 persoane,
Pakistan – 20 persoane, Bangladesh -19 persoane, etc. Cele mai multe persoane care au încercat sa iasa ilegal din tara ascunse în autovehicule au fost depistate la frontiera cu Ungaria – 166 persoane.

Motivatii si mod de operare

Motivatia principala a persoanelor care apeleaza la aceasta metoda este ajungerea în state din spatiul Schengen, pentru a se alatura rudelor sau a-si gasi locuri de munca mai bine platite. Ca element de noutate s-a constatat ca, în ultima perioadă, migrantii au încercat sa-si schimbe ruta pentru a ajunge în tari din spatiul Schengen, încercând sa iasă ilegal din tara pe la frontiera cu Bulgaria, pentru a ajunge în Grecia. Ca mod de operare, din cazuistica înregistrata în majoritatea cazurilor de migratie ilegala s-a constatat ca, dupa intrarea legala în baza documentelor personale cu vize valabile, migrantii încearca sa iasa ilegal din România folosind mai multe metode, cea mai uzitata fiind ascunderea în mijloace de transport. Cele mai preferate sunt TIR-urile, în cabine sau în remorci, printre marfurile transportate, trenurile internationale, în podul vagoanelor, sub banchete, autoturismele, sub banchete, în portbagaj. Migrantii actioneaza fie pe cont propriu, profitând de anumite conjuncturi favorabile pentru a se ascunde, cum ar fi restrictie de viteza pe anumite portiuni în cazul trenurilor internationale sau stationarea în parcari special amenajate, benzinarii, în cazul TIR-urilor, fie în grupuri organizate, formate din 5 pâna la 30 persoane, apelând la sprijinul unor calauze/traficanti, care primesc în schimb, importante sume de bani. Media sumelor achitate traficantilor, de migrantii care doresc sa ajungă ilegal în spaţiul Schengen, se ridica la 3.000 euro/ persoana.

Cazuri deosebite

În februarie, politistii de frontiera din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Nadlac au depistat, ascunsi în remorca unui automarfar condus de un cetatean austriac, 26 cetateni turci, care intentionau sa iasa ilegal din România pentru a ajunge în Austria. Acestia au intrat legal în România, în baza pasapoartelor nationale. Soferul automarfarului a declarat ca nu avea cunostinta despre modul cum s-au urcat turcii in vehicul. Politistii de frontiera satmareni au retinut patru cetateni turci care au încercat sa iasa ilegal din tara ascunsi deasupra cabinei unui automarfar, condus de cetateanul maghiar Gyorgy P. Turcii erau ascunsi deasupra cabinei camionului. Si ei au intrat legal pe teritoriul României, în baza pasapoartelor nationale, în aprilie. Politistii de frontiera constanteni au depistat, ascunsi sub o podea falsa a unei autoutilitare, 10 cetateni din Bangladesh, care ajutati de un cetatean bulgar, intentionau sa iasa ilegal din România pentru a ajunge în Grecia. Acestia au intrat legal în România cu pasapoartele nationale si munceau, în baza unor vize de munca, la o firma din judetul Olt. Soferul urma sa primeasca la destinatie, pentru transportul efectuat, suma de 1.500 euro. (D.M.)

Adauga un comentariu

*