Vineri, 5 iunie, a fost petrecut în ultimul drum actorul, regizorul de teatru, publicistul, omul politic, fruntaş al mişcării de eliberare naţională din Basarabia, Andrei Vartic.
La biserica „Sfânta Teodora de la Sihla” au venit în dimineaţa zilei să-şi ia rămas bun de la marele dispărut prietenii, colegii, oameni de cultură şi artă, foşti şi actuali politicieni, primarul general al capitalei, Chisinau şi alţii care împărtăşesc valorile naţionale, pentru care Anderei Vartic a perseverat pe parcursul întregii sale vieţi. După rânduelile creştineşti şi prohodul oficiat de un sobor de preoţi, procesiunea funerară s-a îndreptat spre cimitirul „Eternitate”, unde prietenii i-au spus şi un ultim cuvînt de „Adio”. Drumul de la biserica Sf. Teodora de la Sihla până la cimitirul din strada armenească din capitală a fost presărat cu flori. Rudele, prietenii şi colegii de breaslă au venit să-l petreacă în ultimul drum pe cel ce le-a fost un exemplu în viaţă. Tot Andrei Vartic este acel care a iniţiat constituirea la Ialoveni a parcului „Sfatul Ţării” şi a unei alei a marilor români ialovineni. Iată de ce Nicolae Dabija propune ca în rîndurile acelor busturi să figureze şi un bustul lui Andrei Vartic.
Prietenii l-au condus spre eternitate
A venit să-şi exprime regretul trecerii în nefiinţă a lui Andrei Vartic şi primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, cel care l-a cunoscut pe Vartic în calitate de deputat în primul parlament al Republicii MOLDOVA. Printre cunoscuţii şi prietenii care au venit să-şi ia rămas bun i-am văzut de asemenea pe preşedintele uniunii scriitorilor Mihai Cimpoi, primarul capitalei Dorin Chirtoacă, directorul cotidianului „Timpul” Constantin Tanase, prim vicepreşedintele PLDM Mihai Godea şi alţii. Nu au reusit sa ajunga prietenii din Romania, de la Bacau si Ploiesti si de peste tot din tara. Alexandru Moşanu, preşedintele primului parlament din R. Moldova, a remarcat că Andrei Vartic a fost omul care pus interesul general pe primul plan, manifestându-se în aşa fel şi în activitatea literară, şi în cea politică. „Lucrurile merg rău la noi, pentru că cei care se ocupă de politică, şi nu numai, pun pe primul loc interesul lor personal, sau, în cel mai bun caz, interesul de grup. Andrei Vartic, prietenul meu, colegul meu, a procedat altfel. A fost un om sărac, dar bogat intelectual. Face parte din elita intelectuală a R. Moldova. Este un enciclopedist adevărat, pentru că s-a ocupat de foarte mult e lucruri, în special a cercetat cultura Cucuteni şi istoria până în zilele noastre. A fost extrem de energic şi din cauza asta a şi ars mai devreme decât ar fi trebuit. Dumnezeu să-l ierte, iar noi să-l pomenim”, a spus Moşanu. Scriitorul Ion Cuzuioc a spus despre Andrei Vartic că „a fost un om de o rară cultură, de o rară frumuseţe”. „Este regretabil că vorbim despre el la timpul trecut, că a plecat dintre noi atât de timpuriu, pentru că mai avea să facă multe lucruri bune în viaţă. Graţie dânsului, am revenit la grafia latină, la limba noastră cea română, la tricolor. Este de datoria noastră să-i purtăm amintirea”. Vladimir Beşleagă scriitor, a spus că decesul lui Andrei Vartic a fost o noutate „grea”, pentru că acum două luni l-a văzut plimbându-se în oraş, după ce a stat în spital o perioadă. „Nu-l voi uita niciodată, este un om ales. Ştia să adune lumea. Şi la funerarii au venit mulţi necunoscu ţi. Asta dă dovadă că Vartic a fost şi va rămâne un om ales, un publicist de forţă. Deseori îi sunam şi îi spuneam că rămâneam încântat de cele scrise de el. Să dea Dumnezeu să rămână în amintirea noastră, în scrisul nostru”, a spus publicistul Serafim Saka. Actriţa la teatrul „Luceafărul”, Raisa Ene, regretă că în ultimul timp multe personalităţi din Republica Moldova au trecut la cele veşnice. „După Nicolae Sulac şi de la teatrul nostru au plecat unul după altul Ilie Constantin, Sandri Ion Şcurea, păcat că aveau o vârstă de 60, 68 ani. Andrei Vartic a condus mulţi ani teatrul „Alexe Mateevici. Păcat că a plecat dintre noi. Să-i fie ţărâna uşoară”, a spus Raisa Ene.
caseta
Andrei Vartic a fost înmormîntat creştineşte în preajma Bisericii din curtea cimitirului, alături de colegul său în lupta pentru eliberarea naţională, Gheorghe Ghimpu şi interpretul Mihai Dolgan.
Florin Filioreanu – corespondent SRR si Radio Iasi