Cunoscutul inventator onestean Vasile Lupu, care a devenit celebru dupa ce a facut echipa cu nepotul sau, Bogdan Colpos, cel care detine titlul de “Cel mai tânar inventator din lume”, a realizat, de curând, un nou dispozitiv, denumit “Aerosolar pentru protectia conducatorilor auto”, pe care l-a inregistrat deja la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM). Dispozitivul este, de fapt, un ventilator special conceput, care izoleaza autoturismul, sau obiectul protejat, de stratul atmosferic. Amplasat pe capota masinii, ventilatorul produce un curent de aer care “inveleste” autoturismul si pastreaza o temperatura scazuta in interiorul vehiculului, nemaifiind necesara folosirea instalatiei de aer conditionat. “Marele avantaj este ca, spre deosebire de aerul conditionat, nu este daunator pentru sanatate si, in plus, se poate folosi si in timp ce masina este stationata, nu doar in mers, pentru ca dispozitivul consuma foarte putin si se conecteaza la priza de bricheta a autoturismului – ne-a spus inventatorul Vasile Lupu. Am inscris deja dispozitivul la OSIM si astept sa soseasca si brevetul de inventie, insa eliberarea acestui document mai dureaza un pic”. Vasile Lupu lucreaza acum la adaptarea dispozitului pentru blocuri si alte cladiri, etapa care ar fi urmata de beneficii mult mai mari pentru locatarii care vor folosi aerosolarul, si nu doar pentru conducatorii auto.
De la inovatii, la inventii
Vasile Lupu a facut primele inovatii prin anii ’60, cind lucra la Chimcomplex, ca maistru. Dupa citeva zeci de inovatii, el a trecut si la inventii, pe care a inceput sa le breveteze. Pina acum, el detine 5 brevete de inventator, iar al saselea este in curs de eliberare. Citeva dintre inventiile lui, printre care dusul cu vibromasaj si autosamponare, caruciorul cu banda de rulare, recipientul pentru finisarea rosturilor sau dispozitivul independent pentru masaj si aerosoli, au fost medaliate cu aur, in tara si in strainatate. Vasile Lupu a cucerit 8 medalii de aur, 5 de argint si patru de bronz, precum si multe cupe si alte distinctii, inclusiv la Bruxelles. Principala lui sursa de inspiratie este natura, iar printre ultimele lui inventii se numara balansoarul cu mers de omida si pantofii cu mers de omida.
Prima pereche de inevntatori din lume alcatuita din bunic si nepot
Lucrul cu care se mândreste cel mai mult Vasile Lupu este faptul ca pasiunea lui pentru inventii s-a transmis nepotului, Bogdan Colpos, care are 14 ani, acum. Dupa ce l-a urmarit pe bunic cum lucreaza si dupa ce a fost dus la câteva saloane de inventica, Bogdan Colpos a realizat prima lui inventie, tocul pentru creta scolara, in anul 2003, pe când avea doar 9 ani. La scurt timp, a urmat a doua inventie, dispozitivul de steregere a tablei scolare, ambele fiind premiate cu medalii de aur la Bruxelles, Moscova, Chisinau, Sevastopol si alte mari orase din lume. Cel mai mare succes a fost la Bruxelles, unde Bogdan a primit decoratia pentru merit inventiv, in grad de cavaler, si titlul de “Cel mai tânar inventator din lume”, distinctie pe care a obtinut-o la toate saloanele de inventica la care a participat. Bogdan Colpos mai are inca un brevet de inventator, pentru “Pisoarul reglabil”, iar acum lucreaza la o noua inventie, din domeniul motoarelor. Din 2003, si pina acum, Bogdan a adunat 11 medalii de aur, doua de argint si doua de bronz, 10 cupe si alte trofee. Ultimele distinctii le-a câstigat la “Expozitia europeana a creativitatii si inovarii”, desfasurata recent, la Iasi, sub egida Euroinvent, unde a obtinut medalia de aur si cupa pentru “Cel mai tânar inventator”. Tot medalie de aur, precum si o cupa, a câstigat si bunicul, Vasile Lupu, care a participat la expozitie impreuna cu nepotul. Cei doi, bunicul si nepotul, alcatuiesc o pereche inedita, demna de Cartea recordurilor, insa ei lucreaza separat, si doar la expozitii participa impreuna. “Succesul pentru noi, dar mai ales pentru Bogdan, a fost foarte mare, mai ales in strainatate, insa nu este deloc usor, pentru ca este multa munca, alergatura si cheltuieli, dar ne izbim si de obtuzitatea autoritatilor din tara”. Totusi, nici bunicul si nici nepotul nu renunta la pasiunea pentru inventica si, pe viitor, intentioneaza sa lucreze chiar impreuna, la urmatoarele inventii.
Florin TANASE