Ministerul Sănătăţii a demarat campania de informare pentru prevenirea prin vaccinare a cancerului de col uterin, sub mesajul “Tu decizi pentru sănătatea fiicei tale. Informează-te!”. Programul de vaccinare anti-HPV, demarat de fosta conducere a Ministerului Sănătăţii în 2008, a fost îngheţat de către ministrul Ion Bazac după ce doar 2% din grupul ţintă a fost vaccinat şi după ce vaccinul a stârnit controverse în lumea medicală, dar şi printre părinţi. Actuala campania se derulează cu sprijinul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, cu susţinerea OMS, UNICEF şi a Fondului ONU pentru Populaţie şi este finanţată integral de către companiile producătoare a vaccinurilor anti-HPV. “Sunt hotărât să mai dăm o şansă acestui program, urmând recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ale Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile, care susţin vaccinarea anti-HPV pentru prevenirea cancerului de col uterin. De data aceasta, Ministerul Sănătăţii va face lucrurile cum trebuie: corect, avizat şi cu respect faţă de părinţi, aşa cum nu au fost făcute anul trecut. Vom derula o campanie de informare şi numai după evaluarea ei vom decide dacă vom relua sau nu vaccinarea”, a declarat Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac.
“Nimeni nu va fi încolonat la imunizare”
Ministerul Sănătăţii va demara o campanie de informare naţională cu o componentă predominantă de comunicare directă şi care va viza părinţii, medicii şi profesorii, principalele categorii responsabile de dezvoltarea copiilor. Centrul Naţional de Informare pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin (CNIPCCU), o entitate special creată, va asigura coordonarea şi permanenţa comunicării cu publicurile ţintă şi cu presa. “Ne dorim un dialog şi un contact direct cu părinţii. Medicii, diriginţii şi profesorii se vor întâlni cu părinţii la şcoală şi în cabinetele medicale pentru a discuta despre infectarea cu virusul HPV, cancerul
de col uterin şi despre vaccinarea de prevenire”, a adăugat ministrul Bazac. “Nimeni nu va fi încolonat la imunizare. Aceasta va fi derulată numai dacă, statistic, în urma evaluării, reiese că minimum jumătate dintre părinţi înţeleg şi sunt dispuşi să îşi vaccineze copiii”, a completat Bazac. Campania de informare presupune două etape principale de transmitere a informaţiilor. În prima etapă, comunicarea va viza direct medicii responsabili de vaccinarea în şcoli şi profesorii diriginţi ai claselor a VI-a şi a VII-a (anul şcolar 2009-2010). În a doua etapă, aceştia se vor întâlni în şcoli cu părinţii, pentru a le asigura cât mai multe informaţii, corecte şi complete, care să-i ajute să decidă în ceea ce priveşte protejarea sănătăţii copiilor şi reducerea riscului de a dezvolta cancer de col uterin. A treia etapă presupune evaluarea campaniei de informare, prin intermediul unui sondaj de opinie, derulat după toate regulile statistice şi de sănătate publică. Evaluarea urmăreşte să identifice gradul de deschidere faţă de vaccinarea pentru prevenirea cancerului de col uterin. În funcţie de rezultat, vom decide cât de oportună este derularea programului de vaccinare.
2.600 de eleve vaccinate anul trecut
Potrivit unei analize interne a MS, 110.000 de eleve între 9 şi 11 ani urmau să fie imunizate împotriva virusului responsabil de apariţia cancerului de col uterin prin programul de imunizare HPV de anul trecut. Deşi în 2008 s-au contractat 330.000 de doze care nu au fost achitate până în prezent, au fost vaccinate doar 2.600 de eleve, circa 2% din totalul grupului vizat.
Campanie de informare
În următoarele luni, părinţii vor avea acces direct la informaţii avizate şi complete despre prevenirea cancerului de col uterin prin vaccinare anti-HPV: materiale informative dedicate pentru medicii vaccinatori şi pentru publicul larg, site-ul dedicat www.informareHPV.ro, numărul gratuit de informare TELVERDE: 08008-00008, medici
specialişti deschişi să ofere toate informaţiile în cadrul unui Centru Naţional de Informare pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin (CNIPCCU). CNIPCCU va funcţiona pe toată durata campaniei în cadrul Institutului pentru Sănătate Publică Bucureşti, iar la capătul liniei telefonice gratuite vor răspunde operatori special pregătiţi, care vor furniza informaţii tuturor solicitanţilor. Întrebările care depăşesc competenţele operatorilor vor fi redirecţionate către grupul de specialişti ai Centrului Naţional de Informare, care vor oferi răspunsurile avizate.