Se numeste Pasarica si este un adevarat animal de companie. Caprele au jucat un rol important in viata familiei Ferariu din municipiul Bacau.
Batrânul si capra. Nu e un titlu de carte sau tablou, ci un fapt de viata inedit, cu care bacauanii din strada Mioritei s-au obisnuit demult. Aproape zilnic, batrânul cel cumsecade si capra lui traverseaza strada in drum spre pasune. De multe ori sunt insotiti de copii atrasi de animal sau de privirile curioase ale trecatorilor. Unii le fac poze, altii se mira cum o capra raspunde la comenzile stapânului ca un câine. Mai nimeni nu stie insa povestea impresionanta a caprei ajunse animal de companie.
Arma impotriva cirozei
Vasile Ferariu are 81 de ani si locuieste la casa, pe strada Martir Crisan. „Nu am crescut capre dintotdeauna. Am apelat la ele de nevoie, dupa Revolutie”, a explicat el. In 1989, la doar 33 de ani, Liviu, unicul sau fiu, a fost diagnosticat cu ciroza. „Medicii au descoperit boala intâmplator, in urma analizelor pentru apendicita. Se pare ca s-a imbolnavit pe fond nervos, din cauza unor probleme pe care le avea la serviciu. A fost internat si la Spitalul Fundeni din Bucuresti. Atunci s-a intâlnit sotia cu un medic care ne-a recomandat tratamentul cu lapte de capra”, a povestit batrânul. Prima capra au cumparat-o in 1991. Tratamentul cu lapte a dat roade si Vasile Ferariu s-a specializat incet in cresterea caprelor. A avut chiar si trei capre in acelasi timp. „Mâncarea lor pe timp de iarna imi punea probleme, asa ca am pastrat doar una, Pasarica. In 2005, Pasarica a murit la fatare si am ramas cu fiica ei, pe care am botezat-o la fel”, a continuat el.
Capra dresata
„N-as putea pentru nimic in lume sa o tai pentru carne. A ajuns un adevarat membru al familiei, vorbesc cu ea ca si cum as vorbi cu un copil”, a spus Vasile Ferariu. Pasarica a invatat comenzi precum un câine dresat. Devine nerabdatoare când se apropie ora de mers la pascut, asteapta cuminte ca semaforul sa se faca verde, nu se indeparteaza de stapân, se joaca cu el, stie de „nu-i voie”, „hai sa mergem” sau „du-te acolo sa manânci”. E blânda cu strainii, cu exceptia perioadelor când se ocupa de iezi.
Speranta de viata depinde de…dantura
Din informatiile acumulate despre cresterea caprelor, mos Ferariu ne-a explicat, de exemplu, cum speranta de viata a acestui animal depinde de dantura: „o capra traieste si 15 ani, depinde insa de dantura. Daca ii cad dintii, nu mai poate mânca si se duce”. Pasarica se hraneste cu iarba si graunte in sezonul cald si cu tain si lucerna in cel rece. Când nu are ied, poate da si peste patru litri de lapte pe zi.
Alin LEANCA
Foarte interesanta aceasta stire de senzatie.
Cunosc si eu o kpra si as dori ca domnul Vasile sa-mi dea si mie cateva consilii in ale dresajului… de kpre. Vreau sa invete comenzi precum un caine dresat.
Problema e ca cea care o stiu eu nu e prea blanda, se poarta urat cu copii, iar lapte nu cred ca da… la cate pietre le-a luat, cred ca e stearpa.
Ajutati-ma, nu vreau sa moara cum a murit prima dumneavoastra Pasarica.
Destul de interesanta treaba.
Dar un singur lucru ma nelamureste un pic.
Ciobanul acesta bleg, care a comentat mai inainte nu este un cioban deloc. Il cheama Costel si momentan traieste in Italia. Dar pana acum nimic neobisnuit. Ceea ce majoritatea comunitatii in care traieste Costel nu stie insa, este etnia acestuia. El este un cetatean de etnie rroma, care a fugit din Romania pe taramul promis, adica La Bella Italia. De cand o ruda a acestui baiat, pe nume Mailat a devenit mega-star datorita acelui proces grandios, in care acesta din urma a fost acuzat de uciderea unei anume doamne italiene, prietenul nostru Costel s-a refugiat in munti, de teama ca nu cumva sa fie linsat de catre Italieni. Pledoaria dumnealui vine in contextul convietuirii de mai multe luni in cadrul unei turme de capre, care derutate de catre culoarea indoielnica a tenului acestuia, tind sa il evite, crezand ca e vorba despre dejectia unor alte capre din turma in cauza. In acest timp, el a invatat tot ce era de stiut despre capre, dorind prin comentariul de mai inainte sa conteste veridicitatea cazului stimabilului domn Fierariu. Va cer respectuos stergerea comentariului aberant al acestuia si copierea IP-ului respectivului, in vederea procurarii unui dictionar explicativ al limbii romane, de preferat cu poze, precum si un atlas zoologic. Recomand cu caldura un psihiatru in legatura cu spusele dumnealui despre cum ca acest animal ar da pietre.
In primul rand tin sa-l felicit pe domnul Vasile Ferariu pentru dresarea acestui animal extrem de inteligent, dupa cum reiese din continutul acestui foarte interesant articol. Ii doresc multa sanatate si viata lunga dansului si caprei, pentru ca se pare ca in Bacau nu se nasc, asa cum se crede in restul Romaniei, numai oameni redusi mintal.
Cat despre Ciobanu bleg, ii atrag doar atentia ca articolul hotarat de la pluralul cuvantului copil este „copiii” (cu trei de i), dar avand in vedere fondul genetic deficitar si etnia de care apartine, furtul unei litere nu este o crima prea mare.
Din cate am inteles din surse apropiate, acest Cioban bleg si-a intemeiat si o familie, dar, din pacate, o neglijeaza in favoarea unui joc on-line in care investeste mare parte din veniturile castigate cu greu din vanzarea deseurilor feroase, neferoase, hartie si sticla, pe care le aduna zilnic din gropile de gunoi din Italia pentru a-si castiga banii necesari satisfacerii acestui viciu.
Sunt de acord intrutotul cu sfatul Ciobanului Roman si-i recomand blegului sa consulte de urgenta un psihiatru, desi nu cred ca se mai poate repara ceva.
Sunt uimit de gravitatea problemelor acestui adevarat Cioban Roman.
As putea sa aberez la fel cum a facut si el, dar nu as avea constiinta impacata. Sper sa inceapa o noua viata, una mai sanatoasa. Spun asta deoarece doar o persoana cu serioase tulburari psihice ar putea debita asemenea aberatii.
Nu e de mirare, in lume sunt peste 400.000.000 de persoane cu tulburari psihice/mentale, iar in regiunile sarace ale lumii, inclusiv in satele inapoiate din Romania. Majoritatea bolnavilor nu primesc nici macar ingrijirile de baza. Neavand dubii ca dintr-un astfel de sat inapoiat provine si Ciobanul Roman, ii recomand un tratament cu stimuloton 50 de mg, fluanxol si xanax(doar la nevoie). In curand, dupa cum se intampla in 90% din cazurile ce implica tulburari psihice, bolnavul, in cazul nostru, Ciobanul Roman, pe langa impotenta psihogena ce cred ca este prezenta de mult timp la dumnealui, va suferi cu siguranta si un episod depresiv. Nu este de neglijat, trebuie inceput urgent tratamentul cu romparkin, levomepromazin si anafranil. Acest episod depresiv poate fi startul tendintelor sinucigase !
II recomand un control la un specialist, ii va fi de mare folos, dar inainte de toate, ar trebui sa mearga cat mai urgent la Biserica, la un preot care sa aiba habar de boli psihice si psihologie. Nu vreau sa dau o prioritate inferioara medicilor, tot ei raman cei mai avizati in astfel de cazuri, doar ca uneori, un preot poate fi de mare ajutor.
Ca oricare alt tratament, acesta nu are efect imediat. Nu toti reusesc sa-si revina complet din astfel de situatii, in mare parte simptomele dispar dar este nevoie de multa vointa si rabdare.
Sper ca acest adevarat cioban sa nu-si mai chinuie mintea destul de chinuita din cauza boli si sa-si vada linistit de kprele lui.
Sarut Mana la toata lumea!
Eu sunt fata alias Mailat alias Costel alias BL4D3 si n-am putut sa nu remarc anumite similitudini intre povestea d-lui Vasile Ferariu si povestea vietii si a familiei noastre. In primul rand caprele au jucat un rol important si in viata familiei noastre, tati stie. In al doilea rand, pot sa spun ca Pasarica e un caz fericit din moment ce mananca iarba si graunte, tain si lucerna. De cand tati a fost dat afara de la fabrica de pungi, din cauza unui joc stupid numit BiteFight, care ne-a mancat viata si banutii nostrii stransi cu sudoarea fruntii in atatia ani in Italia, am ajuns sa nu avem curent, apa calda, hrana, acoperis deasupra capului, traim intr-o masina ruginita, taticu cauta prin gunoaie, ca sa castige bani sa bage in joc, si eu ma bucur cand tanti Maria il bate, dar pe de alta parte sunt foarte nefericita cand pierde la joc, ca se imbata si ne bate pe mami si pe mine. Offfff! Ce sa mai zic, ca tati, ca si fiul d-lui Vasile Ferariu a fost diagnosticat cu inceput de ciroza, probabil tot pe sistem nervos, si probabil tot din cauza problemelor la serviciu + jocul ala nenorocit.
In final ii atrag atentia ca articolul hotarat de la pluralul cuvantului copil se poate scrie si “copi” (cu un singur i), daca n-ai mancat de 3 zile.
Imi place foarte mult ideea medicamentatiei prescrise de catre ciobanul bleg. Insa as vrea sa imi satisfaceti o curiozitate personala: la Dvs. au avut efect aceste medicamente sau doar le recomandati ca si doctor? Fara suparare, dar am mai auzit de asa-zisi „doctori honoris causa”, dar tot atat de experti in domeniul lor incat ajung a pretinde ca ar exista o legatura intre capre si pietre…
Intr-adevar, scormonitul prin gunoaiele italienilor cu o lingura de 17 cm (cat mai dreapta posibil) ar avea o sumedenie de avantaje si dezavantaje, (departe de mine sa contest doctoratul Dvs. in acest domeniu) insa eu sunt de parere ca aceste medicamente, majoritatea dintre ele fiind antidepresive triciclice folosite in cadrul depresiilor sunt inadecvate pentru fiinte umane atat de stabile mental precum majoritatea populatiei din regiunea mea, incluzand astfel si persoana mea in ecuatie. Dvs. chiar sunteti de parere cum ca localizarea cutiilor goale si prospectelor acestor medicamente in cadrul diferitelor tomberoane, mai apoi folosirea lor pe post de patura intr-o alee parasita in serile ploioase va califica pentru a da astfel de sfaturi? Ori Dvs. folositi aceste cutii si prospecte pentru a preveni hidratarea de tip bucala din partea italienilor (a se intelege ‘scuipat’)? Chiar credeti ca acestea dau +10 aparare macar impotriva? Aberatia este chiar persoana Dvs. Orice tendinta de a ataca acest adevar incontestabil duce la concluzia cum ca Dvs. ignorati realitatea in favoarea virtualului. Si ca o idee, va dati seama Sigmund Freud cum ar clasifica, respectiv diagnostica obsesia Dvs. cu caprele, nu? Apropo, sunteti cumva in zodia capricornului?
Ca o concluzie, d-le doctor hormonis pausa, partea mea simpatetica inclina spre a oferi familiei Dvs. finantarea totala a unei excursii pana la gradina zoologica alpina din Innsbruck, unde puteti alege modelul Dvs. preferat de capra si o puteti mangaia cat timp doriti. Este o terapie care pe lunga durata da rezultate remarcabile! Aveti incredere in Dvs! Si noi vom avea incredere in succesul nostru de a va vindeca de obsesia Dvs, spre binele familiei noastre! Testimonia fetei Dvs. m-a miscat atat de mult incat am decis sa finantez drumul Dvs. catre luminita de la capatul tunelului din propriu buzunar.
NOTA: Veti fi separat de familia Dvs. in timpul tratamentului, intrucat doar Dvs. se pare ca sunteti cel suferind.
Acum trebuie doar sa ne contactati si sa ne spuneti numarul tomberonului de la care trebuie sa va luam.
Cu stima,
Claudio Caprini