O treime dintre pacientii sectiei de Psihiatrie a Spitalului Judetean Bacau sunt alcoolici.
Complexul muzeal „Ion Antonescu” din Bacau a gazduit sâmbata intrunirea medicala regionala „Managementul urgentelor in psihiatrie”, eveniment organizat de Asociatia pentru Recuperare, Resocializare si Reintegrarea Bolnavilor cu Tulburari Mintale „Prof. Dr. Petre Brânzei” din Bacau, in colaborare cu Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi si Colegiile Medicilor si Asistentilor din România. Au participat medici specialisti, asistenti medicali de psihiatrie si medici de familie din judetele Bacau, Vaslui si Neamt.
„Asistarea urgentelor psihiatrice presupune cunoasterea intregii patologii psihiatrice si a modalitatii corespunzatoare de abordare a pacientului. Acesta nu este intotdeauna un partener egal in relatia cu medicul – neavând discernamânt -, asistarea lui trebuie sa fie guvernata de reguli si principii etice”, a explicat academicianul profesor doctor Vasile Chirita (foto), seful Clinicii de Psihiatrie a Spitalului Socola din Iasi, membru de onoare al Academiei de Stiinte Medicale din România. Specialistul a numit doua asemenea principii etice, considerate foarte importante: confidentialitatea si consimtamântul informat. Daca medicul nu poate obtine consimtamântul pacientului de a fi tratat in cunostinta de cauza cu privire la boala lui si actiunea tratamentului, a continuat Vasile Chirita, se ia consimtamântul familiei, iar daca nu se poate face nici asta, se actioneaza medical, medicul trateaza pacientul impotriva vointei lui, cazul fiind analizat de o comisie speciala, cu informarea autoritatilor juridice.
Alcoolul si psihiatria
Reputatul reprezentant al centrului metodologic psihiatric din Moldova a prezentat si principalele probleme psihiatrice existente la noi in prezent: alcoolismul, drogurile, migratia fortei de munca, stresul: „consumul de alcool a crescut mai ales in rândul tinerilor si femeilor. Plecarea la munca in strainatate duce la probleme multiple: pe de o parte, multi copii nesupravegheati ajung la absenteism scolar, vagabondaj sau consum de droguri, pe de alta parte unele persoane plecate la lucru revin in tara cu tulburari psihice. De asemenea, stresul – puternic la noi dupa 1989, dar mai ales in aceasta perioada – poate duce la alcoolism, depresie si chiar suicid”.
Dintre aceste probleme, una foarte dureroasa este alcoolul. „Facem 250-300 de internari lunar. Cam o treime din ele sunt alcoolici”, a declarat medicul Carmen Covrig, sefa sectiei de Psihiatrie din cadrul Spitalului Judetean Bacau. Potrivit statisticilor, doar aproximativ zece la suta dintre alcoolici reusesc sa se lase de baut, alcoolismul provocând la nivel mondial cam patru din o suta de decese.
Alin LEANCA