Foame de bani? Da, si un dram de nesimtire.

Foame de bani. Nu exista licitatie organizata in sistemul public care sa nu fie contestata. De fiecare data apare o firma nemultumita ca a pierdut lcitatia si toate planurile beneficiarului sunt date peste cap. In judet avem chiar firme specilizate in contestatii, asa zisele spargatoare de licitatie. Trag din toate partile doar vor câstiga ceva. De cele mai multe ori reusesc, primesc ceva maruntis de la fericita societate câstigatoare de licitatie si isi retrag plângerea formulata. Avem societati care, culmea, câstiga licitatia dar nu-si duc la indeplinire sarcinile asumate. Lucrarile sunt executate de mântuiala, in doi timpi si trei miscari, fara respect pentru banul public. Se poate si mai rau. Primesc bani pe lucrari care nu au fost executate ca mai apoi, primarii sa alerge dupa ei prin tara si sa-i roage cu lacrimi in ochi sa vina sa termine treaba. Seriosi, neseriosi, spargatori de licitatie si alesii, marea lor majoritate, au ceva in comun: foamea de bani. Cu totii trebuie sa câstige câte ceva, sa „suga” un pic de la buget. Ce e mai bun si mai sigur decât banul public?
Dramul de nesimtire. La dezbaterile pentru bugetul de stat, trei parlamentari din Bacau au depus la comisii mai multe amendamente. Solicitau sume exorbitante pentru investitii de interes local. Multe dintre ele vizau construirea de terenuri de fotbal cu instaltie de nocturna. Mi-am zis ca, in localitatea respectiva problemele legate de infrastructura, scoli, camine culturale s-au rezolvat de când neamu’. A doua zi, m-am dus sa vad minunea si am calcat numai prin gropi. Nu zic ca amenajarea unui teren de fotbal cu instalatie de nocturna nu ar fi fost un lucru benefic. Fereasca Domnul! Dar ce te faci pâna ajungi la stadion? Schimbi vreo trei perechi de papuci. Acum, vin cu mâna intinsa sa ceara bani pentru noi lucrari la aceleasi obiective. Vor sa-si repare din nou primariile, schimba acoperisul, a câta oara, la Caminul Cultural, asfalteaza acelasi drum comunal de trei ori pe an.
Nimeni din cei poimeniti nu au fost si nu vor fi trasi la raspundere. Nimeni nu va preda gestiunea pe baza de proces verbal si nu se va intocmi vreun audit ca sa stie muritorul de rând pe ce s-au cheltuit banii.

Adauga un comentariu

*