„The Ingenious Drama Festival” la editie jubiliara

„The Ingenious Drama Festival”, pe scurt I.D.Fest, a ajuns, iata, la a X-a editie! Acest ambitios si incitant festival-concurs de teatru pentru adolescenti, in limba engleza, este organizat in totalitate de elevi, prin Asociatia „Ingenious Drama”, un organism propriu, infiintat si condus de mai multe generatii de „seniori ai festivalului”, carora li s-au adaugat pe parcurs numerosi organizatori foarte tineri.

Ambitiile unei asociatii temerare

Asociatia si-a propus sa apropie tinerii de arta dramatica si sa prezinte comunitatii bacauane o alternativa in consolidarea educatiei prin practicarea teatrului. Aceasta editie jubiliara va aduna la Bacau 10 trupe de liceeni din intreaga tara, pentru ca, timp de o saptamâna, Bacaul sa devina un veritabil centru cultural al unei generatii proaspete, care are foarte multe de spus si chiar o si spune, intr-un stil original, temerar si inconfundabil. Cele 10 spectacole vor fi prezentate la Teatrul Municipal „Bacovia”, intre 12 – 18 iulie 2009, câte doua in fiecare din cele 5 zile de concurs. Presedinta juriului actualei editii va fi cunoscuta actrita Coca Bloos, de la Teatrul Mic, iar membri vor fi dramaturgul Stefan Petca – creatorul spectacolelor-eveniment de la Teatrul Luni de la Green Hours, Mihaela Radulescu – actrita la Teatrul Mic si scenografa Mihaela Ularu – creatoare a numeroase scenografii pentru cunoscuti regizori de film si de videoclip muzical. Alaturi de juriu, insa, publicul va avea posibilitatea sa revina in sala si sa discute cu protagonistii piesei pe care tocmai au vizionat-o si, la finalul intregului concurs, spectatorii vor putea sa voteze spectacolul preferat.”Am facut aceasta pentru a ajuta tinerii in evolutia lor artistica si pentru a dezvolta mai multe planuri de comunicare”, ne-a declarat tânarul Marius Motoca, absolvent al Facultatii de Limbi Straine a Universitatii Bucuresti si presedinte al Comitetului de organizare din partea Asociatiei „Ingenious Drama”, care ni le-a prezentat si pe cele trei colege din Comitetul de organizare, aflate lânga el: Simina Zidaru – coordonator de proiect din partea Colegiului National „Vasile Alecsandri”, Diana Rusu – coordonator de proiect, Colegiul National „Gheorghe Vranceanu” si Violeta Tanase – responsabil cu publicitatea, Colegiul National „Gheorghe Vranceanu”. Cei patru interlocutori ne-au oferit toate informatiile privitoare la actuala editie.

Concurenti, spectacole si premii

Cele 10 formatii inscrise in concurs vor fi din Bacau (trei formatii – ACT, Nobody’s Group si In The Spot), Botosani, Brasov, Bucuresti, Craiova, Suceava si Timisoara, dar este si o formatie care participa hors concours si care va prezenta un proiect realizat in colaborare de mai multi studenti de la Teatru, Conservator si Arte plastice, un experiment „Requiem”, dupa Hanoch Levin. Premiile oferite in urma jurizarii vor fi: cel mai bun actor in rol principal, cea mai buna actrita in rol principal, cel mai bun actor in rol secundar, cea mai buna actrita in rol secundar, cea mai buna regie, cea mai buna coloana sonora, cea mai buna scenografie, cel mai bun vorbitor de limba engleza, cel mai bun spectacol. De asemenea, va fi premiata si calitatea organizatorica – Cel mai bun organizator – si va fi acordat Premiul „For Always Being Profesional”, pentru intreaga activitate a celor mai vechi si loiali organizatori. „Valoarea premiilor va fi direct proportionala cu generozitatea sponsorilor nostri”, a precizat Marius Motoca. Adaugam si „amanuntul” ca organizatorii au lansat si in acest an invitatii speciale, urmând sa vina la Bacau proaspeti absolventi ai facultatilopr de teatru, viitori actori, regizori, scenaristi sau coregrafi. Bacauanii vor avea, de asemenea, prilejul sa vizioneze si un spectacol profesionist, productia independenta „Crima si pedeapsa”, drmatizare dupa celebrul roman al lui F. M. Dostoievski, in regia lui Andrei Grosu, de la Teatrul „Nottara” din Bucuresti. Vom reveni.
Stefan OLTEANU

Adauga un comentariu

*