Dreptul la aparare si exponentii sai

Se pare ca data pe care avocatii si-au ales-o pentru a-si sarbatori „Ziua Avocatului Român” este legata de numele unuia din cei mai venerati sfinti pe care religia noastra ii infatiseaza in multe capitole din cartile sfinte ale ortodoxiei si crestinatatii in general. Este vorba de Sfântul Ioan Botezatorul, a carei nastere este praznuita in plina vara si pe care avocatii il considera protectorul lor.
Dreptul la aparare recunoscut dintotdeauna, a devenit in statele democratice, statele de drept ale lumii, un drept ridicat la rangul de drept constitutional.
Constitutia României, in articolul 26 prevede: „Dreptul la aparare este garantat”. In tot cursul procesului, partile au dreptul sa fie asistate de un avocat.
Semnificativ este faptul ca acest articol este prevazut in capitolul II al Constitutiei care cuprinde „Drepturile si libertatile fundamentale ale omului”. Este o recunoastere a importantei acestei profesii in sistemul juridic românesc. In acelasi timp insa, Legea avocatilor, statutul lor profesional precizeaza o serie de obligatii ce tin de onestitate, onoare, demnitate in indeplinirea atributiilor unui domeniu juridic in care apararea drepturilor fundamentale ale omului este primordial.
Strâns legata de activitatea lor profesionala, politica face parte dintr-un domeniu la ordinea zilei intr-un stat de drept. Prezenta „slujitorilor barei” in viata politica este nelipsita. Sefi de stat, sefi de guvern, ministri, ca sa nu mai vorbim de parlamentari, au la baza studiile de drept. De precizat ca dintre juristi, judecatorii si procurorii nu pot detine functii politice.
Valoarea unor avocati români s-a dovedit si cu ocazia sustinerii si a drepturilor statului nostru in litigii de competenta unor foruri internationale. Ne referim la diferendul cu Ucraina, relativ recent in ce priveste platoul continental in care sustinatorii cauzei României au obtinut un stralucitor succes la Haga. Desigur nu trebuie uitat in afara acestora, numeroasele solutii favorabile pronuntate in favoarea cetatenilor români la CEDO (Curtea Europeana a Drepturilor Omului) de la Strasbourg.
Nu trebuie dati uitarii nici oamenii de litere – prozatori, poeti, ziaristi care au purtat un timp roba de avocat. Delavrancea, Ionel Teodoreanu, I.I. Stoican din orasul nostru sunt nume din cele mai cunoscute de scriitori care si-au impletit vocatia scriitoriceasca cu maiestria cuvântului juridic de la bara.
Corpul de avocati a fost consacrat legislativ prin „Legea pentru constituirea corpului de advocati” din 6 decembrie 1864, care si in prezent prevede ca este obligatoriu ca acestia sa fie români sau naturalizati români si vor fi posesorii unei diplome a unei facultati de drept.

Av. Gh. DALBAN

Adauga un comentariu

*