Masuri de combatere a crizei energiei termice la Onesti

La initiativa primarului din Onesti, Emil Lemnaru, Consiliul Local Onesti a aprobat, la ultima sedinta, un plan de masuri pe termen scurt pentru eficientizarea activitatii firmei de termoficare din municipiu, Termon CT SA, si diminuarea arieratelor. Planul contine un set de 12 masuri, dintre care primele patru au inceput deja sa fie aplicate. Este vorba de contractarea unui credit de doua milioane de lei (20 miliarde de lei vechi), recuperarea datoriilor de la populatie si agentii economici (in valoare de circa 3,5 milioane de lei), incasarea subventiei de la bugetul de stat (de peste 21 milioane de lei) si sistarea furnizarii energiei termice pentru rau platnicii contorizati individual. Pentru contractarea creditului de doua milioane de lei vechi, cu garantia Consiliului Local Onesti, s-a intocmit deja documentatia, care urmeaza sa fie transmisa Ministerului de Finante, iar pentru recuperarea datoriilor de la consumatori, s-a infiintat un birou special, denumit „Biroul de recuperare a creantelor”, care si-a inceput activitatea inca de saptamâna trecuta. Pentru recuperarea subventiei datorate de stat, de aproape 22 miliarde de lei vechi, din care 17 miliarde au ramas neplatite de fostul guvern, s-a redactat o scrisoare catre Ministerul Administratiei si Internelor, document semnat de toti consilierii locali din Onesti, precum si de primarul Emil Lemnaru. Iar pentru sistarea furnizarii energiei pentru rau platnici, s-au infiintat mai multe echipe de lucratori ai Termon, care vor porni prin oras de saptamâna viitoare si vor inchide si sigila robinetele din cadrul grupurilor de contorizare individuala.

16 centrale termice au fost repornite

In urma aplicarii masurii privind incasarea datoriilor de la consumatori, Biroul de recuperare a creantelor a reusit sa adune peste 3 miliarde de lei vechi, bani care au fost platiti furnizorului de gaz, Conef Gaz SRL, in contul restantelor pe care le are Termon. Conducerile de la Termon si Conef s-au intâlnit, recent, la Bucuresti, si, odata cu plata celor 3 miliarde, au fost reesalonate toate datoriile, fapt care a permis repornirea a inca 16 centrale termice, dintre care 8 sunt centrale de cartier, iar 8 sunt centrale de bloc, din cartierul ANL. Cele 16 centrale au fost pornite miercuri, iar centrala de pe Strada Pacii fusese pornita luna trecuta. Au mai ramas de repornit inca 13 centrale de cartier, insa acestea alimenteaza blocuri care nu sunt racordate la sistemul cu distributie pe orizontala si contorizare individuala, motiv pentru care ele vor fi repuse in functiune abia atunci când oamenii isi vor plati integral datoriile, pentru ca sistarea furnizarii energiei nu se poate face pentru fiecare apartament in parte, ci doar pentru tot blocul.

Institutiile publice vor fi racordate la Termon

Planul de masuri aprobat de consilierii locali mai include reducerea numarului de salariati de la Termon, de la 105, la 85, refacerea bransamentelor de la intrarea in blocuri (unde se va face si masurarea consumurilor), valorificarea unor instalatii dezafectate si transformarea compartimentului de mentenanta in Centru de cost, pentru atragerea de venituri din alte activitati. De asemenea, paza si intretinerea CET Borzesti va fi preluata de municipalitate, care va plati serviciile prestate de salariatii Termon, iar lucrarile de contorizare individuala vor continua, pentru ca firma de termoficare sa nu piarda cele 3 miliarde de lei vechi de la Agentia Româna pentru Conservarea Energiei (ARCE). O alta masura importanta vizeza racordarea tuturor institutiilor publice din Onesti la sistemul centralizat de termoficare, pentru cresterea numarului de clienti bun platnici ai Termon. Primaria, scolile si liceele, biblioteca si alte institutii publice fusesera dotate cu centrale proprii, iar firma de termoficare fusese saracita de un important numar de consumatori. Acum, toate institutiile publice urmeaza sa fie racordate la sistemul centralizat de termoficare. O alta masura vizeaza refundamentarea pretului gigacaloriei, insa aceasta se va aplica atunci când se inregistreaza cresteri ale elementelor de cost.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*