In maxim o luna, CET Bacau trebuie sa achite catre E-ON Gaz 100 de miliarde de lei si penalitati de intârziere de 80 de miliarde. In total, 180 de miliarde de lei vechi. Daca datoria nu este stinsa, EON Gaz va sista furnizarea de gaz metan catre CET. Fara gaz, CET nu va putea produce agent termic, apa calda menajera si energie alternativa. Primarul spune ca datoria este “istorica” si ca a fost preluata cu tot cu CET de la Termoelectrica. Bani ar fi, cel putin pe hârtie. 20 la suta din asociatiile de proprietari au datorii catre CET de 247 miliarde de lei vechi. Stavarache trage linie si concluzioneaza:”80 la suta dintre cetateni isi platesc datoriile. Sunt oameni politici si din administratie care nu si-au platit datoriile”. Apoi, da vina pe presedintii de asociatii care, ori fura ori nu-si fac treaba. Mai sunt si unii, recunoaste cu zâmbetul pe buze Stavarache, care au fugit din tara cu tot cu bani. Cei de la primarie nu-i pot trage la raspundere pe presedintii sau administratorii de asociatii. Organizeaza doar sedinte unde plâng unul pe umerii celuilalt. O masura “inteleapta”, discutata in Bacau de 15 ani dar ignorata de autoritati, tot s-a luat. Intr-o luna, toti locuitorii din Bacau sunt obligati sa incheie contracte individuale cu CET astfel incât facturarea energiei termice sa fie facuta direct de cei de la Centrala Termica.
Vasile Dragusanu, fost director la CET sustine ca societatea de termoficare bacauana ar avea sanse reale de redresare economica. “In 2002 am preluat aceasta societate cu mari datorii. Ulterior am reusit sa o retehnologizam si sa atragem fonduri europene nerambursabile de aproximativ 50 de milioane de euro. De la infiintare si pâna in prezent, CET a acumulat o datorie de aproape 1.000 de miliarde de lei, din care peste 700 de miliarde au fost generate de starea precara in care se afla reteaua de termoficare din municipiu, iar restul reprezinta datorii ale asociatiilor de proprietari care insumeaza peste 250 miliarde de lei vechi. Modernizarea retelelor face obiectul unui contract de concesiune angajat de CET cu Consiliul Local, insa institutia diriguita de primarul Stavarache a facut prea putin pentru reabilitarea infrastructurii de specialitate. Primaria a alocat la fiecare buget sume modice pentru modernizarea sistemului de termoficare favorizând acumularea de datorii. Exista mai multe firme care se folosesc de sistem si de reparatiile accidentale. Din pacate, cei care platesc pâna la urma sunt tot bacauanii. Nu trebuie omis faptul ca CET Bacau reprezinta o societate de interes public, care are in portofoliu peste 22.000 de apartamente. Aceasta inseamna ca in cazul unui faliment toate atâtea familii vor ramâne fara apa calda si caldura. Este o problema sociala de maxima importanta care nu trebuie ignorata”, a conchis Dragusanu.
„Intr-o luna, toti locuitorii din Bacau sunt obligati sa incheie contracte individuale cu CET ” …??? ei, nu zau ? Cum ma pot obliga sa semnez un contract daca nu vreau ? Pe ce temei legal ?