Statia de transfer a deseurilor de la Onesti este mai buna decât depozitul ecologic

Din cauza unor litigii imobiliare, terenul pe care urma sa se construiasca depozitul ecologic de la Onesti nu a mai putut fi folosit si, in contextul in care termenul acordat de organismele Uniunii Europene a ajuns la final, s-a renuntat la depozit si s-a luat masura ca in municipiu sa se amenajeze doar o statie de transfer a deseurilor. “Initial, era prevazut un singur depozit, in Bacau, dupa care s-a stabilit sa se faca si la Onesti unul – a precizat primarul municipiului, Emil Lemnaru. Apoi s-a pus problema stabilirii locatiei, pe un teren de 33 de hectare, apartinând Primariei, care trebuia pus la dispozitia Consiliului Judetean Bacau”. Insa pe terenul respectiv se afla fostul depozit de zgura si cenusa al Termoelectricii, care a acceptat sa-l cedeze doar contra cost, la preturi foarte mari. Municipalitatea onesteana a solicitat sprijin de la nivelul guvernului, care a demarat procedura de preluare a depozitului de zgura, in contul datoriilor pe care Termoelectrica le are fata de bugetul de stat, pentru ca, ulterior, sa-l puna la dispozitia Onestiului, pentru construirea depozitului ecologic de gunoi menajer. Insa astfel de proceduri sunt de durata, iar termenul de conformare ar fi fost depasit, motiv pentru care rezolvarea problemei a necesitat “o alta abordare”, dupa cum a precizat primarul Lemnaru. In loc de depozit ecologic, se va realiza o statie de transfer, pe un alt teren, de 9 hectare, care apartine tot municipalitatii onestene si se afla in vecinatatea celor 33 de hectare aflate in litigiu.

Beneficii mai mari de pe urma statiei de transfer

Desi edilul-sef din Onesti a precizat ca litigiile cu Termoelectrica, pentru cele 33 de hectare, “nu se datoreaza municipalitatii onestene”, primarul si-a atras critici severe pentru imposibilitatea de a mai amenaja un depozit ecologic in municipiu. Insa, datele tehnice comparative, demonstreaza faptul ca o statie de transfer este mult mai avantajoasa decât un depozit de deseuri. “Din punct de vedere economic, solutia se justifica prin costul redus cu 60 % al investitiei initiale si prin eliminarea costurilor ulterioare, având in vedere ca, in cazul constructiei unui depozit conform, acesta necesita lucrari permanente de intretinere si extindere, cu scopul mentinerii capacitatii de depozitare, care ar fi cazut in sarcina Municipiului Onesti”, a sustinut primarul Emil Lemnaru, care a mai precizat ca depozitul ar fi costat 12 milioane de euro, in timp ce statia ajunge la doar 4 milioane de euro, din care contributia de la bugetul local este de doar 2 %. Practic, deseurile nu vor mai fi depozitate la Onesti, ci vor fi transferate in Bacau, motiv pentru care unii consilieri locali de la PNL au sustinut ca se rateaza oportunitatea producerii de energie termica prin arderea gunoaielor care s-ar fi strâns din jumatate de judet, cu ajutorul unor centrale speciale. Insa seful executivului onestean a precizat ca statia inseamna, de fapt, o intreaga “platforma de selectie, prelucrare si transfer” si ca doar 40 % din cantitatea de deseuri se vor transfera la depozitul din Bacau, urmând ca, din 2010, cantitatea trasferata sa scada la 30 %. Diferenta reprezinta deseuri care se colecteaza si se sorteaza pe categorii (metal, plastic, hârtie, sticla, lemn etc.), ce pot fi valorificate prin vânzare. Mai pot fi valorificate si deseurile de origine vegetala, din care se face compost, care se foloseste ca ingrasamânt, precum si alte categorii de deseuri, ce pot fi prelucrate prin brichetare. “Suntem pe o linie mai moderna decât Bacaul”, a sintetizat primarul Onestiului avantajele unei statii de transfer, comparativ cu cele ale unui depozit ecologic.

Lucrarile urmeaza sa inceapa anul viitor, in martie

Proiectul privind statia de transfer a fost aprobat de alesii locali, cu majoritate de voturi, existând doar o singura abtinere, din partea consilierului Mihai Sova (PNL), care a fost nemultumit de faptul ca statia va fi amplasata in apropierea Sucursalei Electrocentrale Borzesti. “Punem o statie de gunoaie exact in fata termocentralei – a spus Sova. Putea sa se gaseasca o locatie mai buna”. Si Mircea Cetean, consilier PNL, a spus ca activitatea de transport a deseurilor “e urât mirositoare”, iar in zona respectiva se afla si câteva blocuri, dar si retele electrice aeriene. Primarul Emil Lemnaru a precizat ca “blocurile de acolo sunt la distanta destul de mare”, ca transportul deseurilor se face cu utilaje moderne, asigurate de firma operatorului judetean ADIS, si ca “devierile de cabluri sunt suportate din fondurile europene”. “Acolo am gasit cea mai buna locatie”, a mai spus primarul, care a prezentat si calendarul procedurilor care se vor derula pentru construirea statiei de transfer. Conform acestui calendar, master planul si toata documentatia sunt inaintate la guvern, iar toate avizele trebuie obtinute pâna la sfârsitul acestei luni, dupa care documentele sunt transmise la Bruxelles. In martie 2009, urmeaza sa se organizeze licitatia pentru firmele care vor efectua lucrarile, iar termenul de finalizare a obiectivului este sfârsitul anului 2010. La statia de la Onesti vor fi aduse deseurile din municipiu si din alte 18 localitati de pe vaile Trotusului, Tazlaului, Casinului si Oituzului.

Gheorghe LEU

Comentarii

  1. CREZICOVA a zis:

    VAI-VAI!!!
    Cata prostie!!!
    Oare, acesti oameni gandesc?
    Sa cari gunoiul de la Slanic, la Onesti( un exemplu) sa-l selectezi si apoi la Bacau!! Pentru ce, oameni buni?
    Ca n-ati fost in stare sa faceti din timp o stati cum trebuie?!Mai mare daraua decat ocaua!!
    Nu ne mira, doar, facem parte dintr-un judet in care nu s-a implementat nimic din colectarea selectiva a deseurilor, asa cum am vazut in alte judete!!
    Nimic, nimic…

Adauga un comentariu

*