Reprezentanţii Universităţii „Spiru Haret” spun că Ministerul Educaţiei nu este autorizat să anuleze diplomele emise de universitate, în timp ce instituţia condusă de Ecaterina Andronescu afirmă că va face acest lucru în instanţă.
„Nicio unitate, niciun minister şi niciun ministru nu poate anula un document eliberat de o altă instituţie. Anularea unui document oficial, indiferent că este proces verbal de amendă, indiferent că este diplomă de învăţământ, o fac unităţile judiciare abilitate, în urma unor sesizări depuse de cel interesat. În speţă, Parchetul trebuie să constate că diploma a fost obţinută în mod fraudulos şi, în momentul acela, Parchetul poate să dispună un proces împotriva mea şi să ceară într-o instanţă anularea acestui document”, a declarat, astăzi, la Realitatea TV, purtătorul de cuvânt al Universităţii „Spiru Haret”, George Nicolau.
Mai mult, purtătorul de cuvânt de la „Spiru Haret” a pus situaţia în care se află acum universitatea pe seama unui conflict al instituţiei de învăţământ superior cu Ministerul Educaţiei. „Le transmitem studenţilor să stea liniştiţi să se termine conflictul dintre minister şi universitate, că diplomele sunt legale”, a adăugat Nicolau.
Pe de altă parte, reprezentanţii ministerului spun că, dacă universitatea refuză să anuleze diplomele şi să plătească susţinerea altor examene de licenţă, Ministerul Educaţiei va intenta proces universităţii şi va apela la toate procedurile necesare pentru intrarea în legalitate a instituţiei. „Dacă va fi nevoie, vom intenta proces universităţii, pentru anularea diplomelor”, a precizat consilierul ministrului Educaţiei, Remus Pricopie.
Absolvenţii unor forme de învăţământ superior neautorizate vor avea la dispoziţie cinci ani pentru a promova un examen de validare şi unul de licenţă, potrivit unei ordonanţe de guvern ce ar putea fi aprobată săptămâna viitoare, a anunţat, joi, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu. „Cele două examene vor putea fi date la o instituţie de învăţământ acreditată, care a primit grad ridicat de încredere la evaluarea periodică. Toate costurile acestor examene vor fi suportate din taxele încasate de universitatea unde au studiat. Cei care sunt acum studenţi la forme neautorizate sau neacreditate se pot transfera la forme autorizate sau acreditate”, a precizat Andronescu. Ordonanţa prin care absolvenţii trebuie, practic, să repete examenul de licenţă va fi emisă în baza Legii 253/2009, dat fiind faptul că parlamentarii sunt acum în vacanţă.
Ministrul Educaţiei a mai spus că instituţia pe care o conduce a solicitat Universităţii „Spiru Haret” să nu mai înscrie studenţi la forme de învăţământ neautorizate sau neacreditate.
Problema diplomelor de licenţă ilegale a revenit în actualitate după ce Universităţii „Spiru Haret” i s-a retras dreptul de organizare a admiterii în anul universitar 2009-2010, prin HG 749/2009, care cuprinde lista facultăţilor din România acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu. Astfel, în baza faptului că „Spiru Haret” a solicitat şi câştigat în instanţă să fie anulate prevederile a două HG anterioare de acest tip, respectiv 676/2007 şi 635/2008, universitatea nu a mai fost trecută şi în hotărârea din acest an. Numai că, anul acesta, hotărârea are o prevedere nouă, şi anume, numai facultăţile listate pot organiza admitere în anul universitar 2009-1010.
Universitatea „Spiru Haret” va putea organiza admitere pentru anul 2009-2010 dacă, în decurs de o săptămână, va îndeplini condiţiile de intrare în legalitate, a precizat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, după discuţiile purtate luni cu reprezentanţii instituţiei de învăţământ.