De anul viitor, cele peste 400 de spitale din ţară vor fi evaluate şi împărţite după posibilităţile pe care le au de a-i trata pe pacienţi.
Cele peste 400 de spitale din România se vor putea înscrie întrun proces de acreditare începând din 2010, în urma înfiinţării Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor.
Asta înseamnă că ele vor putea fi clasificate şi acreditate precum universităţile şi că pacienţii vor şti la ce servicii să se aştepte în momentul în care se vor interna. Practic, spitalele vor primi un fel de „stele”, în funcţie de criteriile de performanţă pe care le vor îndeplini. „Se va şti exact ce afecţiuni pot trata medicii care lucrează acolo şi la ce nivel, care sunt condiţiile de cazare, cu ce personal şi cu ce aparatură lucrează o anumită unitate”, explică Dan Şerban, director general al Comisiei Naţionale de Acreditarea a Spitalelor.
Saloane cu cel mult şase paturi
În urma acestui proces de acreditare, unele spitale din Bucureşti, dar şi din ţară şi-ar putea pierde statutul de „spital de urgenţă”, dacă nu vor dovedi că au dotările şi personalul necesare pentru a asigura servicii de urgenţă. „Nu înseamnă că îşi vor pierde definitiv acest statut, deoarece, după un timp şi după ce îşi remediază defi cienţele, pot cere reevaluarea şi pot urca din treapta pierdută”, explică Dan Şerban. Unităţile spitaliceşti care nu se vor înscrie în procesul de acreditare vor pierde finanţarea de la casele
de asigurări. Specialiştii spun că unităţile spitaliceşti din România vor avea de respectat 80 de standarde şi 1.700 de indicatori de performanţă. „Într-un salon de spital nu se vor putea pune mai mult de şase paturi şi fiecare pat va trebui să ocupe un spaţiu de cel puţin 7 metri pătraţi”, explică Dan Şerban unul dintre criterii.
Rulaj maxim al pacienţilor
Evaluatorii vor mai ţine cont şi de perioada în care un pacient este spitalizat ori de numărul de infecţii intraspitaliceşti. „Vrem să vedem că spitalele rulează pacienţi, că nu ţin un bolnav internat 25 de zile pentru o afecţiune pe care medicii o pot rezolva în cinci zile”, explică Dan Şerban.
Verificările se vor face la un interval de cinci ani
Catalogarea spitalelor va fi făcută de evaluatori ce urmează să fie recrutaţi şi care trebuie să fie buni cunoscători ai sistemului sanitar şi să ştie cum se verifică circuitele dintr-o unitate spitalicească, susţin membrii Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor. Echipele care vor verifica spitalele vor fi formate din 3 ori 5 persoane şi vor face periodic controale. „La fiecare cinci ani, spitalele vor fi din nou verficate”, adaugă Dan Şerban. Până acum, în procesul de acreditare nu s-a înscris niciun spital, întrucât forurile medicale şi Ministerul Sănătăţii nu au dat încă girul Comisiei Naţionale de Acreditare. „De anul viitor, sperăm să putem da drumul la înscrieri”, a declarat directorul Dan Şerban.