Invatamântul bacauan luat la bani marunti in Colegiul Prefectural

scoli.jpgIn cadrul sedintei Colegiului Prefectural, Inspectoratul Judetean Scolar si Directia de Sanatate Publica au prezentat o serie de informari privind situatia din unitatile de invatamânt din judetul Bacau. La nivelul judetului Bacau sunt 8720 norme didactice , din care ocupate cu titulari 6519. Pentru acoperirea cu personal didactic a tuturor unitatilor scolare s-au scos la concurs la mijlocul acestei luni, 627 posturi titularizabile, restul reprezentând posturi netitularizabile. Etapele urmatoare din calendarul miscarii personalului didactic, vizând ocuparea posturilor titularizabile si netitularizabile sunt: 22 – 23 iulie, repartizarea candidatilor pe posturile titularizabile (620 candidaţi cu medii peste 7) ; 27 – 29 iulie 2009 repartizarea candidatilor pe posturi netitularizabile (563 candidati cu medii cuprinse între 5 şi 7); 24- 30 august 2009 concurs pentru suplinitorii calificati. Cei de la Inspectoratul Scolar Judetean anticipeaza ca gradul de acoperire cu personal didactic calificat pentru anul scolar viitor va fi de 96 – 97 %. Conform datelor furnizate de doctorul Marin Bustuc de la DSP, in judetul Bacau sunt în total 1038 unitati de învatamânt din care în urban 183 iar în rural 855. Dintre ele sunt autorizate 602, reprezentând 57% din total, din care 146 în mediul urban (79%), respectiv 456 în mediul rural (53%). Concluziile trase de medici sunt ca anumite scoli care sunt înregistrate ca neautorizate pentru ca doar un corp de cladire sau o structura a unitatii scolare este neautorizata, restul cladirilor îndeplinind condiţiile igienico – sanitare, principalele cauze ale lipsei autorizatiei de functionare sunt legate de starea precara a grupurilor sanitare, lipsa apei curente precum si existenta unor cladiri cu un înalt grad de degradare. Subprefectul Claudiu Balan a cerut Inspectoratului Scolar Judetean sa inventarieze de urgenta unitatile de invatamânt din mediul rural si urban care au facut obiectul unor investitii in ultimii patru ani. „Sunt scoli, in special in mediul rural unde s-au investit zeci de miliarde si unde invata 15-20 de copii. Mi se pare normal ca respectiva scoala sa fie conservata, copiii sa fie mutati la cea mai apropiata unitate scolara si cu banii care sunt alocati pentru investitii la scoala mai degraba se cumpara doua-trei microbuze”, spune subprefectul Balan. Pentru realizarea unui inventar clar este nevoie de o colaborare eficienta intre Inspectoratul Scolar Judetean, care administreaza scoala, autoritatea locala, proprietarul de drept al imobilului si Institutia Prefectului ca reprezentant al Guvernului in teritoriu. Florin C

Comentarii

  1. Cand vom scapa oare, de oamenii care se pricep la toate? Acest subprefect Balan stie despre ce vorbeste? Crede că a găsit soluția miraculoasă! Știe că un microbuz costă,în jur de 1 miliard lei.La aceasta se adaugă sofer,combustibil etc…Bine e să fii politician…Aș avea curiozitatea, ce pregătire are domnul subprefect?

  2. Din cate stiu eu are pregatire si in transporturi. Si printre altele are si o firma de distributie. Dar tu sti aurica cat costa reabilitarea si intretinerea unor scoli si salariile profesorilor care predau la 3 elevi? E mai bine in loc sa dai salariul unui sofer, sa platesti mai multi profesori sa predea la 3 elevi? Ca sa nu mai vorbim de calitatea actului de invatamant. Nu exista concurenta intre elevi, iar profesorii buni nu prea se inghesuie sa predea in toate satele uitate de lume. E mai bine sa platesti costuri de intretinere: curatenie, apa, curent, decat sa dai banii pe motorina. Probabil nu ai habar ca exista scoli care stau sa se darame, care cel mai bine ar fi reconstruite. Dar fondurile sunt insuficiente pentru asa ceva. Decat sa fie renovata o scoala si tot prost sa arate nu mai bine se strang mai multi bani si faci o scoala ca lumea? Tonul tau oricum e rauvoitor. Apropo tu ce pregatire ai si cu ce realizare remarcabila te poti lauda? Mai faci si ceva constructiv sau sti doar sa critici pe altii?

Adauga un comentariu

*