Interlopi bacauani arestati pentru comiterea de infractiuni informatice

diicot1.jpg11 bacauani au primit mandat de arestare sub acuzatia de apartenenta la un grup infractional organizat si comiterea de infractiui informatice.Grupul infractional actiona inca de acum trei ani atât pe teritoriul Italiei, al României si al altor state europene.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT)– Structura Centrala si Serviciul Teritorial Bacau au efectuat, în cursul zilei de ieri, 15 perchezitii domiciliare simultane în judetele Bacau, Galati si în Bucureşti, urmarea executarii cererii de asistenta judiciara internationala formulate de autoritatile judiciare din Italia. Au fost retinute 11 persoane pe numele carora sunt emise mandate de arestare europene sub acuzatiile de apartenenta la grup infractional organizat si comitere de infractiuni informatice. Grupul infractional organizat actioneaza din anul 2006 atât pe teritoriul Italiei cât si al României si altor state europene, procedând la obtinerea ilegala a codurilor de carti de credit/plata în cadrul centrelor comerciale situate pe teritoriul Italiei, urmata de efectuarea de operatiuni frauduloase de utilizare a cartilor de plata clonate de catre membrii gruparii pentru operatiuni de cumparare în cadrul magazinelor sau pentru a efectua operatiuni de scoatere a banilor de la bancomatele ATM (aparate bancare automatizate).

Retea bine pusa la punct

Pe teritoriul românesc se desfasura faza de fabricare a aparatelor skimmer, care necesita studierea preliminara a aparatelor POS (sustrase si trimise în România), precum si studiul sistemelor de protejare a datelor citite prin intermediul password-ului(codul PIN) în asa fel încât cunoasterea datelor carţilor de credit sa poata fi disponibila doar subiectilor situati la nivelele înalte ale organizatiei, prin introducerea password-ului doar de catre acestia cunoscut. Urma faza de instalare a aparatelor skimmer si aceasta necesitând aptitudini tehnice deosebite, efectuata de catre subiecti carora le revenea sarcina localizarii în mod anticipat a magazinului unde urmau sa opereze. Instalarea se realiza la ora de închidere a magazinului ales anterior, prin intermediul infiltrarii unui asociat, autorul material al instalarii dar care era ghidat pe parcursul activitatii de un “tehnician expert” care, aflându-se departe de centrul comercial, actiona mentinând în mod permanent contactul telefonic cu primul. Recuperarea aparatelor skimmer instalate era de obicei realizata lunar de acelasi grup care facea instalarea. Faza imediat urmatoare, de recuperare a datelor continute de aparatele skimmer era în schimb realizata de catre subiecti situati în cadrul ierarhiei la un nivel imediat superior, dotati în vederea descarcarii datelor înmagazinate în memorie, crearii de clone si retribuirii cuvenite asocialtiilor apartinând celulei teritoriale prin intermediul cedarii de alte coduri de carti de credit clonate, provenite în mod normal din alte operatiuni similare dar care fussera efectuate în afara teritoriului national.

Au fost clonate peste 15.000 de carduri

O parte din membrii grupului infractional organizat sunt în prezent arestati de catre autoritatile judiciare italiene si olandeze.
Se estimeaza ca pâna în prezent au fost clonate 15.000 de carduri, prejudiciul produs prin efectuarea de operatiuni frauduloase fiind de peste 6.500.000 Euro. Florin CRETU

Adauga un comentariu

*