Vineri, 31 iulie, la ora 12.00 a expirat termenul de depunere proiecte pe Programul National de Dezvoltare Rurala- Masura 322- renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale. Din judetul Bacau, in aceasta ultima sesiune, 53 de primarii au depus in termen proiectele. „S-a muncit non-stop, trei zile fara pauza, zi si noapte, la verificarea documentatiilor. Spre bucuria mea, au vazut primari insotiti de consultanti care au stat la rând pâna in noapte pentru depunerea si verificarea dosarelor”, spune Bogdan Seto, director adjunct la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).
La nivel national s-au depus peste 7000 de proiecte, dintre care vor fi acceptate in jur de 1600. Pentru aceasta sesiune sunt prevazute 770 milioane de euro. O primarie, poate obtine un punctaj maxim de 69 de puncte, caz in care poate accesa o finantare de maximum 2,5 milioane de euro. Din judetul Bacau, 53 de primarii au depus solicitari de finantare si doar trei au punctaj maxim. Celelalte 50 au obtinut intre 60 si 65 de puncte. Pe lânga aceste 53 de proiecte din judet s-au mai depus doua, din partea unor culte pentru reabilitarea unor monumente incluse in patrimoniul national. Este vorba despre Parohia din Podu Turcului si cea de la Tisa Silvestri, comuna Odobesti. „In aceste doua cazuri, punctajul maxim care se poate obtine este de 50 de puncte iar suma atrasa nu poate depasi 500.000 euro de fiecare proiect”, spune Bogdan Seto.
Dupa primele patru sesiuni de depunere dosare (perioada 2005-2008), din judetul Bacau au fost aprobate doar sapte proiecte !!!. Directorul adjunct de la APDRP spera ca in aceasta sesiune, din cele 55 de proiecte depuse de Bacau, macar „sapte sa obtina finantare. In doua- patru luni vom sti exact care este rezultatul”.
Primarii la mâna consultantilor…
Cele mai multe primarii si-au depus dosare cu investitii pe apa-canalizare, reabilitare scoli, gradinite, camine culturale, modernizare drumuri comunale, etc. In toate cele 53 de dosare, suma solicitata pentru realizarea investitiilor se invârte undeva in jurul cifrei de 2,5 milioane de euro. „Cei mai multi dintre primari au solicitat finantarea in totalitate a investitiei si posibilitatea acordarii unui avans in limita a 50 la suta din valoare”, sustine Bogdan Seto. El spune ca au fost mari probleme la finalizarea acestor dosare, probleme aparute din cauza firmelor de consultanta, marea lor majoritate din judetul Iasi si a celor de proiectare. „Relatia consultant, proiectant, beneficiar e cheie. Pe ultima suta de metri aum constatat ca ori proiectantul, ori consultantul nu mai raspund nici macar la telefon. Au fost si cazuri in care, primarul s-a prezentant la noi impreuna cu consultantul”, sustine directorul adjunct de la APDRP Bacau. El spune ca sunt consultanti care, din dorinta de a câstiga cât mai mult nu refuza nici un client. „La un moment dat ajung la un blocaj, nu fac fata la volumul de munca si plimba beneficiarul. Normal ca se intârzie cu depunerea dosarului si are de pierdut in primul rând comunitatea respectiva. Am intâlnit consultanti care actioneaza pe picior de forta. Daca le reprosezi ceva, justificat, perfect legal, te reclama. Sunt genul de oameni care se cred buricul pamântului”, mai spune Bogdan Seto.
…. si al proiectantilor de duzina
Au fost cazuri in care, la verificarea documentatiilor tehnice de catre Ordinul Arhitectilor sau Inspectoratul de Stat in Constructii s-au descoperit greseli tehnice flagrante. „La un dosar depus de o primarie din Bacau, la o unitate de invatamânt, rampa de acces pentru persoanele cu handicap dadea drept in usa principala care, conform proiectului intocmit nu se putea deschide niciodata. In alt caz, o documentatie a fost intocmita de un student din anul III de la o facultate de constructii care facea practica la o firma de proiectare”, afirma Seto. El spune ca, la finalizarea dosarelor inainte de a fi depuse, un rol important l-au avut o serie de institutii din judet care au spijinit initiativele celor 53 de comune. „Am avut o colaborare excelenta cu Directia de Sanatate Publica, Inspectoratul de Stat in Constructii, Ordinul Arhitectilor si Protectia Mediului care s-au miscat foarte repede la acordarea avizelor tehnice. Cu totii au simtit ca depunerea unor astfel de proiecte, cu sanse reale de a fi selectate la finantare este un lucru pozitiv in perioada de criza. Implicarea autoritatilor judetului, in frunte cu Institutia Prefectului s-a simtit din plin”, a concis Bogdan Seto, director adjunct la APDRP Bacau.
Florin CRETU
este adevarat! la APDRP Bacau s-a muncit zi si noapte. Felicitari d-lui Seto care a coordonat aceasta activitate. Tot timpul a stat printre primari si consultanti si s-a interesat de problemele fiecaruia si a ajutat cat a putut. Tanara generatie are un cuvant greu de spus in societatea actuala. Ii urez succes, pentru ca merita si e director adjunct pentru ca merita. Jos palaria, d-le Seto! O adevarata lectie si pentru alti manageri!