Comisia Judeteana de Bacalaureat a definitivat inca din luna iulie lista centrelor de examen si a centrelor zonale de evaluare organizate in judet pentru sesiunea august – septembrie. Dupa cum ne-a informat prof.ing. Daniela Bilbor, vicepresedinta Comisiei Judetene de Bacalaureat, „pentru cea de-a doua sesiune din acest an a examenului de bacalaureat vom avea trei centre de examene si un singur centru zonal de evaluare, pentru ca numarul candidatilor potentiali va fi, confom datelor pe care le detinem, cu mult mai mic decât in prima sesiune”.
Centrul de Examen „Anghel Saliigny”
In judetul Bacau vor functiona, deci, trei centre de examen. Primul dintre acestea va fi Centrul de examen nr.1 de la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” Bacau, unde vor fi arondate sase unitati liceale din municipiul Bacau – Colegiul Economic „Ion Ghica”, Colegiul „Mihai Eminescu”, Colegiul Tehnic „N.V. Karpen”, Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, Liceul Catolic „Sf. Iosif”, Grupul Scolar „Grigore Tabacaru” – si trei unitati liceale din judet, Grupul Scolar Agricol Hemeius, Grupul Scolar „Alexandru Vlahuta” Podu Turcului si Grupul Scolar „J. M. Elias” Sascut.
Centrul de Examen din zona Onesti
Candidatii din „cadrilaterul” Onesti – Moinesti – Comanesti – Darmanesti vor sustine examenul de bacalaureat la Centrul de examen lnr.2 de la Grupul Scolar Auto Onesti, unde au fost atondate 11 unitati liceale: Colegiul National „Dimitrie Cantemir” Onesti, Colegiul National „Grigore C. Moisil” Onesti, Colegiul Tehnic „Petru Poni” Onesti, Liceul Teologic „Fericitul Ieremia” Onesti, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Onesti, Grupul Scolar Auto Onesti, Colegiul „Nadia Comaneci” Onesti, Colegiul Tehnic „Grigore Cobalcescu” Moinesti, Liceul Teoretic „Spiru Haret” Moinesti, Grupul Scolar Darmanesti si Colegiul Tehnic „Dimitrie Ghika” Comanesti.
Centrul de Examen „Stefan cel Mare”
In fine, Centrul de examen nr.3 va functiona la Colegiul National Pedagogic „Stefan cel Mare” Bacau, având arondate 11 unitati liceale: Colegiul National „Ferdinand I”, Colegiul National „Gheorghe Vranceanu”, Colegiul National Pedagogic „Stefan cel Mare”, Colegiul „Henri Coanda”, Liceul de Arta „George Apostu”, Liceul Sportiv Bacau, Colegiul Tehnic „Dumitru Mangeron”, Grupul Scolar „Grigore Antipa”, Grupul Scolar „Grigore Moisil”, Grupul Scolar Industrial „Letea” – toate din Bacau si Colegiul Tehnic „Ion Borcea” Buhusi.
Doar un singur centru zonal de evaluare
In sesiunea august – septembrie a examenului national de bacalaureat, in judetul Bacau va functiona un singur centru zonal de evaluare, la Colegiul Tehnic de Comunicatii „N. V. Karpen” Bacau.
Programul examenului
Sesiunea august – septembrie 2009 a examenului national de bacalaureat se va desfasura dupa urmatorul program: 13 – 17 iulie 2009, inscrierea candidatilor; 17 august 2009, Limba si literatura româna, proba A, proba orala; 18 august 2009, Limba si literatura materna, proba C, proba orala; 19 august 2009, Limba si literatura moderna, proba B, proba orala; 20 august 2009, Limba si literatura româna, proba A, proba scrisa; 21 august 2009, Limba si literatura materna, proba C, proba scrisa; 24 august 2009, Proba obligatorie a profilului, proba D, proba scrisa; 25 august 2009, o proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii, proba E, proba scrisa sau practica; 26 august 2009, o proba la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare corespunzatoare specializarii, proba F, proba scrisa sau practica; 28 august 2009, afisarea rezultatelor (pâna la orele 16.00) si depunerea contestatiilor (orele 16.00 – 20.00); 30 august – 2 septembrie 2009, rezolvarea contestatiilor; 3 septembrie 2009, afisarea rezultatelor finale.
Un nou tip de Bac, din 2010
Dupa cum a declarat zilele trecute ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, examenul de bacalaureat va fi modificat din anul scolar 2009 – 2010 si va cuprinde o evaluare in timpul clasei a XII-a si una la sfârsitul ciclului liceal. „Ne gândim ca examenul sa aiba doua parti, una sa reprezinte evaluarea competentelor lingvistice si de comunicare, care sa inlocuiasca probele orale sustinute in prezent, in timpul anului, a precizat Ecaterina Andronescu. In ceea ce priveste examenul scris, ne gândim sa il reducem la trei probe, respectiv limba româna, obligatorie pentru toate liceele, o proba de matematica sau istorie, in functie de profilul liceului, si una la alegere, tot in functie de profil. La aceasta din urma, elevii care au terminat specializari realiste vor sustine examenul la fizica, biologie, chimie si informatica, iar cei care au terminat stiinte socio-umane la geografie, filosofie, psihologie, logica sau economie”. Ecaterina Andronescu a mai precizat ca tipul de evaluare pe care il propune pentru bacalaureat este unul care respecta sugestiile specialistilor europeni din domeniul educatiei. Dupa cum se stie, in prezent bacalaureatul are doua probe orale si patru probe scrise, iar elevii care au terminat in limba materna sustin si aceasta proba, scris si oral. Ministrul Educatiei a mai adaugat ca, dupa examenul de bacalaureat, elevii vor primi atestate care sa certifice competentele dobândite in ciclul preuniversitar. (St.O.)
Care va fi situatia elevilor care nu vor lua bacalaureatul in 2009. Ei au dreptul sa se prezinte la examene in 2010. Daca nu beneficiaza de evaluarea din clasa a XII-a la cate discipline vor da ei examen.
Ce se va intampla cu candidatii care nu vor lua examenul de bacalaureat in 2009 ? mai au dreptul sa dea examen doar la o singura proba , asta in cazul in care la celelalte probe a trecut ? cum vor fi evaluati cei care au terminat liceul in anii trecuti ?
Multumesc,