Victimele „stranierilor”
Peste 5400 de orfani

orfanii-stranierilor-4.jpgNumai anul acesta, 11 au fost preluati de Protectia Copilului. Specialistii avertizeaza asupra pericolelor la care-si expun copiii cei care pleaca la munca in strainatate

Saracia – ascutita de criza economica – si mirajul muncii platite la adevarata valoare in strainatate au impins mii de bacauani sa-si caute serviciu in Occident (mai ales in Italia), chiar cu pretul de a se desparti pentru cine stie cât timp de partenerii de viata sau, mai grav, de copii. Potrivit unei statistici recente, exodul „stranierilor” a lasat fara iubirea si grija parinteasca peste 5400 de micuti – numai din municipiul Bacau. Numai anul acesta, Protectia Copilului a preluat 11 copii ajunsi in situatii de risc dupa plecarea parintilor la lucru peste hotare.

Cifre alarmante

Un raport privind situatia elevilor cu parintii plecati la munca in strainatate realizat de Inspectoratul Scolar Judetean indica, pentru trimestrul I din 2009, 5476 de copii din Bacau (din 3449 de familii), dintre care 2609 au ramas singuri acasa – dupa plecarea ambilor parinti sau a parintelui unic intretinator de familie. Comparativ, in ultimele trei luni din 2008 au fost inregistrati 5266 de micuti in aceasta situatie din Bacau (3278 de familii), dintre care 2616 ramasi singuri acasa.
„In intervalul 2007-2009, Centrul nostru de Consiliere si Sprijin pentru Copii si Parinti s-a ocupat de peste 300 de cazuri de copii cu parintii plecati la lucru in strainatate, pentru 60 dintre ei fiind instituite masuri de protectie speciala. 11 au fost preluati in sistemul de protectie in perioada ianuarie-mai 2009”, a declarat Sorin Brasoveanu, seful Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau. El a mentionat de asemenea o serie de probleme cu care se confrunta institutia in instrumentarea acestor cazuri: „lipsa colaborarii cu autoritatile locale, neconcordanta dintre datele statistice transmise de autoritatile locale si realitate, lipsa din legislatia in vigoare a metodelor coercitive pentru parintii care pleaca si isi lasa copiii acasa nesupravegheati, lipsa personalului de specialitate din cadrul autoritatilor locale si lipsa masurilor coercitive aplicabile acestuia in cazul in care nu respecta legea”. O dovada privind aceste dificultati ar fi numarul enorm de mic de copii cu parintii plecati legal la munca in strainatate (13) aflati in evidentele Serviciului Public de Asistenta Sociala Bacau la finele lui iunie 2009.

Riscuri

Specialistii DGASPC avertizeaza ca absenta parintilor – plecati la munca in strainatate – poate avea consecinte grave asupra evolutiei copilului: neglijare alimentara (de exemplu absenta unor categorii de alimente esentiale pentru cresterea normala), neglijare vestimentara (haine nepotrivite cu anotimpul), neglijarea igienei, a locuintei sau a educatiei (instabilitatea sistemului de pedepse si recompense, nesupravegherea situatiei scolare). De asemenea, copilul lasat nesupravegheat o perioada indelungata risca sa fie supraincarcat cu sarcini (gatit, spalat, ingrijirea fratilor mai mici), sa cada victima unor forme de abuz sau exploatare, sa nu-si dezvolte corespunzator abilitatile de viata independenta necesare pentru a face fata dificultatilor vietii de adult – sau sa-si inceapa prea repede (si cu stângul) viata sexuala.

Copilarii mutilate

Catalin are 12 ani si traieste intr-un centru rezidential de protectia copilului, dupa ce parintii lui s-au despartit si au plecat in strainatate. „Am ajuns aici din cauza parintilor. S-au despartit si au plecat amândoi in Italia. S-au despartit deoarece mama a plecat prima si trimitea bani acasa, iar tata cheltuia banii cu alte femei. Mama a aflat de treaba asta de la niste oameni si s-a intors. Au dat divort, iar mama ne-a lasat la o matusa. Când mama nu a mai trimis bani, matusa nu ne-a mai putut tine si ne-a dus la Protectia Copilului”, a povestit baiatul. Potrivit explicatiilor oferite de psihologul Gabriela Stroi, care se ocupa de cazul lui Catalin, baiatul mai are doi frati (de 16 respectiv 17 ani, care locuiesc in acelasi centru) si o sora (majora). „Dupa divort, mama a plecat din nou si la un moment dat a si disparut, fiind data in urmarire generala. Intre timp, a plecat si tatal, iar copiii se lasasera de scoala si stateau pe strazi”, a adaugat Gabriela Stroi.
Otilia are noua ani si a fost adusa in centru – din acelasi motiv – alaturi de cinci din cei sapte frati ai ei. Cel mai mic are cinci ani, cel mai mare – 15. Mai au un frate de 17 ani care lucreaza undeva in Banat si unul de doi ani, pe care l-a luat mama. „Se pare ca problemele din familie au aparut atunci când tatal a fost plecat la munca in Italia si mama s-a culcat cu un var. Ulterior a plecat mama, iar copiii au ramas cu tatal. Acesta nu se ocupa de ei si obisnuia sa-i si bata. Cea mai mare dintre fete a abandonat scoala ca sa se ocupe de fratii mai mici. La un moment dat, a plecat si tatal, iar copiii au fost preluati de DGASPC”, a mai spus psihologul. „Amândoi au plecat si nu s-au mai intors. Mama a plecat prima. Când a plecat si tata, a lasat vorba la crâsmar sa ne dea de mâncare. Apoi am venit aici”, a declarat fetita.

Reguli mai stricte

In aceasta perioada, Camera Deputatilor analizeaza un proiect normativ (aprobat deja de senatori) cu reguli mai stricte si sanctiuni (in interesul copiilor) pentru parintii care pleaca, dar si pentru autoritatile locale. Potrivit documentului, parintii – in cazul in care pleaca amândoi – vor fi obligati sa-si anunte plecarea la primarie cu 40 de zile inainte si sa-si lase copiii in grija unei rude, nominalizând-o clar in fata unui notar. Aceasta trebuie sa aiba cel putin salariul minim pe economie, sa treaca un test psihologic, sa aiba capacitate deplina de exercitiu, sa nu sufere de boli care sa o imobilizeze si sa nu fi fost decazuta din drepturile parintesti. Parintii care incalca aceste prevederi pot fi amendati cu 2.500 pâna la 10.000 de lei. Serviciul Public de Asistenta Sociala (SPAS) va verifica respectarea legii de catre parinti si-si va da acordul cu privire la plecarea lor. De asemenea, cadrele didactice vor fi obligate sa sesizeze SPAS daca detin informatii despre abuzarea copilului ramas in grija rudelor, in caz contrar putând fi amendate cu 5.000 pâna la 15.000 de lei. Daca SPAS nu reactioneaza corespunzator la asemenea sesizari, risca la rândul sau amenzi intre 5.000 si 10.000 de lei.
Alin LEANCA

Adauga un comentariu

*