Legende urbane din Bacau (XVIII)
Monumentul nimanui

legenda-urbana-18.jpgStatuia lui Vasile Roaita din Parcul CFR nu apartine niciunei institutii

Ancheta „Observatorului de Bacau” privind istoria si statutul statuii lui Vasile Roaita din Parcul CFR (zona garii) a dezvaluit un fapt incredibil: monumentul „eroului” fabricat in laboratoarele propagandei staliniste nu este revendicat de nicio institutie. Potrivit legendei comuniste (fabricate, se pare, de Gheorghe Gheorghiu-Dej), tânarul Roaita a murit impuscat in marea greva de la Atelierele Grivita (Bucuresti) din 1933, in timp ce tragea sirena unitatii pentru a chema muncitorii la proteste. Povestea a fost contestata pentru prima oara pe vremea lui Nicolae Ceausescu, istoricii afirmând ca „eroul” a fost de fapt un agent al Sigurantei si ca a tras sirena când tratativele pentru incetarea grevei erau pe drumul cel bun, in scopul legitimarii represiunilor care au urmat. O noua contestare a meritelor lui Vasile Roaita a survenit dupa 1989, când Constantin Negrea, fost muncitor la Atelierele Grivita, a relatat public cum Roaita a murit accidental, iar Dej a inventat legenda. In municipiul nostru a supravietuit o statuie a lui Vasile Roaita. Ea a tronat initial lânga Palatul Administrativ, apoi, in anii ’70, a fost mutata in Parcul CFR. Surpriza cea mare a aparut atunci când ne-am interesat de statutul monumentului. „Statuia nu ne apartine, parcul este al CFR-ului”, a spus purtatorul de cuvânt al Primariei Bacau, Ionut Tomescu. In urma unei solicitari scrise adresate Companiei Nationale de Cai Ferate, aceasta a declarat de asemenea ca monumentul nu-i apartine. A mai ramas Directia Judeteana de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National. „Statuia nu are nicio legatura cu noi. Nu este monument istoric, doar unul proletcultist”, a precizat Dorinel Ichim, specialist monumente in cadrul institutiei. Cu alte cuvinte, masiva statuie din bronz nu e a nimanui. Ea poate fi luata fara nicio problema de oricine dispune de mijloacele tehnice necesare si valorificata in orice mod. Disparitia ei, dealtfel, ar ingropa o minciuna dintre cele care i-au tras pe români inapoi pe scara istoriei.
Alin LEANCA

Comentarii

  1. Parerea mea este ca nu trebuie date astfel de idei; am face aceeasi greseala pe care au facut-o comunistii dupa 1944 ,cand au distrs tot ce au putut ca sa inlature ramasitele capitaliste) sau noii revolutionari care au praduit ramasitele comuniste. NU , statuia este un MONUMENT cu sau fara mare valoare artistica, dar ,in timp, generatiile tinere vor avea o marturie concreta a comunismului , care pentru ei va fi de domeniul istoriei .Tineretul nostru este extrem de confuz in privinta trecutului ; pentru unii perioada dinainte de 89 inseamna ceva contemporan nu chiar dacilor si romanilor, dar ,in mod sigur, lui Stefan cel Mare sau Mihai Viteazul. Va spune cineva care trzieste de peste 30 de ani printre adolescenti si care mai si discuta cu ei.

  2. Parerea mea este ca nu trebuie date astfel de idei; am face aceeasi greseala pe care au facut-o comunistii dupa 1944 ,cand au distrs tot ce au putut ca sa inlature ramasitele capitaliste) sau noii revolutionari care au praduit ramasitele comuniste. NU , statuia este un MONUMENT cu sau fara mare valoare artistica, dar ,in timp, generatiile tinere vor avea o marturie concreta a comunismului , care pentru ei va fi de domeniul istoriei .Tineretul nostru este extrem de confuz in privinta trecutului ; pentru unii perioada dinainte de 89 inseamna ceva contemporan nu chiar dacilor si romanilor, dar ,in mod sigur, lui Stefan cel Mare sau Mihai Viteazul. Va spune cineva care traieste de peste 30 de ani printre adolescenti si care mai si discuta cu ei.

Adauga un comentariu

*