Secretele insulei Creta: Palatul Phaestos

phaestos-3.jpgPus in umbra de renumele vestitului Palat de la Knossos, principalul centru al infloritoarei civilizatii minoice, Palatul Phaestos – aflat la circa 60 km sud-vest de capitala insulei Creta, Heraklion – are, totusi, câteva puncte de atractie de prima marime. Mai intâi, chiar ruinele palatului lui Radamanthys, fratele legendarului rege Minos si, potrivit legendei, fiu al lui Zeus, ajuns mai târziu unul dintre judecatorii din Infern, datorira reputattiei sale de judecator corect si impartial. Când vii aici – si am avut sansa sa ajung la Phaestos inainte de a vedea palatul de la Knossos – simti ca trebuie sa-i fii recunoscator arheologului italian Luigi Pernier, cel care a descoperit palatul lui Radamanthys. Ruinele sunt impresionante, raportate la epoca in care acest palat era in perioada lui de glorie si avea doua porturi, Matala si Knossos, in acea vreme cele mai mari din insula Creta. Suprafata palatului era de 18.000 mp si locuintele erau dispuse pe mai multe niveluri. Era un palat-cetate infloritor, foarte bogat, care a stârnit, nu o data, invidia cetatilor rivale. In seculul II i. Hr., palatul a fost asediat si distrus de luptatorii cetatii rivale, Gortys. Astazi, turistii mai pot vedea doar altarul – partial pastrat, camerele regale – decorate cu frumoase picturi murale, camerele de receptie, apartamentele situate la nord de curtea centrala, marea scara – de 15 metri – situata lânga intrarea in palat, ruinele unor depozite de arme si de alimente, rezervoarele de apa si câteva dintre numeroasele ateliere care, odinioara, dusesera departe faima Palatului Phaestos. Paradoxal, insa, pentru a vedea obiectul care a dus faima Palatului Phaestos pretutindeni in lumea moderna, turistii trebuie sa viziteze Muzeul din Heraklion, unde este pastrat „discul misterelor”, care continua sa fascineze arheologii si savantii din intreaga lume.

Discul din Phaestos, „discul misterelor”

Minusculul disc din Phaestos, supranumit „discul misterelor”, a fost descoperit in anul 1908, in Palatul Phaestos, lânga Hagia triada, de catre arheologul italian Luigi Pernier, cel care descoperise si ruinele palatului. Are doar 15 cm in diametru, 1 cm grosime si e confectionat din lut ars, având ambele fete acoperite de 241 de semne ciudate: hieroglife, pictograme, simboluri magice, semene ale scrierii cuneiforme etc. Faptul ca, in pofida unor incercari asidue, derulate pe parcursul unui secol, mesajul inscriptionat pe cele doua fete ale discului n-a putut fi inca descifrat a dat nastere la tot felul de ipoteze, una mai interesanta decât alta. Primele ipoteze lansate de cercetatori au vizat limba in care a fost scris textul. Luigi Pernier a spus ca textul a fost scris in dialectul atic, vorbit la curtea din Pahaestos, dar a fost combatut chiar de arheologii greci, care au atras atentia asupra semnelor foarte asemanatoare cu hieroglifele egiptene si feniciene. Alti cercetatori au emis ipoteza ca textul ar fi fost insciptionat in feniciana, in libiana, in aramaica sau chiar in polineziana!

Un text despre originile rasei umane?

Si mai incitante sunt interpretarile privind continutul mesajului. S-a spus ca textul prezinta, printre altele, coordonatele geografice exacte ale Atlantidei, regatul mitic disparut, dupa cum se spune, in urma catastrofalei eruptii vulcanice din Insula Santorin, aflata in apropierea Cretei. Alti cercetatori – unii dintre ei cu o solida reputatie internationala – au lansat ideea ca textul ar oferi date foarte interesante despre originile rasei umane. Sunt voci care sustin si acum ca vechii cretani ar fi putut sa calculeze, cu ajutorul acestui disc, timpul distanta si pozitia geografica, cu o precizie egala cu cea a celor mai performante instrumente de azi. N-au lipsit interpretarile care faceau trimitere la un imn religios, la o incantatie magica, la un text funerar, la o teorema geometrica, la un mesaj secret, sau chair la o incantatie erotica ! Unii cercetatori au mers pâna acolo incât sa sustina ca minusculul dar atât de controversatul disc ar fi … de origine extraterestra, continând un mesaj catre rasa umana! Motivatia acestei idei? Una dintre pictograme seamana cu aterizarea (sau amerizarea) unei nave extraterestre. Numai descifrarea textului inscriptionat pe „discul misterelor” ar putea sa faca lumina asupra adevaratului mesaj pe care-l compun cele 241 de semne, dintre care unele au fost deja descifrate. Pâna atunci, insa, micul disc descoperit la Palatul Phaestos continua sa-si pastreze misterele. Asadar, din nou la drum, de aceasta data spre marele palat din Knossos, leaganul lui Minos si al temutului Minotaur.
Stefan OLTEANU

Comentarii

  1. e naspa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Adauga un comentariu

*