Vestea ca Primaria municipiului Bacau nu mai are bani pentru scoli la sfârsitul acestei veri a facut ocolul Bacaului si directorii unitatilor scolare din municipiu, multi dintre ei aflati inca la datorie, desi e vacanta, au fost nevoiti sa-si elaboreze o noua strategie, mai aproape de exigentele perioadei de criza. Daca, intr-adevar, Primaria nu mai are fonduri, cu ce bani vom face reparatiile neaparat necesare, cele care tipa? Cu ce bani vom varui salile de clasa? Cu ce bani vom varui holurile? Cu ce bani … ? Criza acuta de fonduri si numeroasele probleme presante ii strezeaza amarnic pe directorii unitatilor scolare, tot atât de mult cum ii streseaza si faimoasa adresa a Ministerului Educatiei, prin care li se cerea, imperativ, sa reduca 20 la suta din personal. Ca sa vedem care e pozitia unui director de scoala vis-a-vis de frisoanele provocate de criza am poposit ieri la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, una din unitatile scolare cu cele mai multe corpuri de cladiri.
„Ce am putut face cu forte proprii, am facut deja”
Directorul acestei unitati scolare, tânara dar foarte bataioasa profesoara Alina Caprioara, se afla in biroul sau, impreuna cu contabila sefa a unitatii. Cautau, impreuna, cai de a scoate noi fonduri, din rezerve inca nestiute ale colegiului, pentru a mai impinge putin spre finalizare lucrarile de reparatii si de igienizare. „Incercam sa mai descoperim ceva rezerve bugetare pentru a cumpara vopsea, sa terminam holurile, ne-a spus directoarea Alina Caprioara. Va invit sa vedeti toate corpurile de cladiri care apartin colegiului nostru, ca sa vedeti ce am reusit sa facem pâna acum, cu forte proprii”. Dam curs invitatiei. Peste tot, holurile fusesera varuite, de la tavan pâna la nivelul brâului de vopsea din anul precedent. „Când vom face rost de bani pentru vopsea o sa vopsim toate holurile”, ne-a spus Alina Caprioara.
Infiltratiile de apa din pereti, cea mai grava problema
Si daca nu veti primi bani? am intrebat-o. „Am sa convoc alaturi de mine pe toata lumea, pe colegi, pe parinti, pe elevi, nu pot sta cu mâinile incrucisate! Eu nu sunt omul care sa ma lamentez si sa astept sa treaca criza. Vom reusi sa terminam toata scoala, pâna cel mai târziu sâmbata, 5 septembrie. Dar nu stiu ce vom face cu inlocuirea retelei de apa din corpurile C si E. Conductele, foarte vechi, s-au fisurat in multe locuri, apa s-a infiltrat in pereti, a inceput sa cada tencuiala. Acolo, degeaba reparam si varuim noi, ca tot ceea ce facem ziua se naruieste noaptea, ca-n balada mesterului Manole”. Intr-adevar, in corpul C, inca de la parter vedem urmarile infiltratiilor. In multe locuri, tencuiala era cazuta pe suprafete mari, infiltratiile de apa erau vizibile si mirosul de igrasie putea fi simtit cu usurinta. Holurile fusesera reaparate si varuite, cu exceptia locurilor in care se impune mai intâi intrarea echipelor de specialisti in instalatii sanitare. In coprul E, aceeasi poveste neplacuta, desi aici infiltratiile se produsesera in mai putine locuri si fusesera afectate suprafete mai mici. Dar pâna si in biblioteca mirosea a igrasie si cartile se aflau in pericol de a fi degradate, chiar daca bibliotecara reusise, cu sprijinul elevilor, sa mute unele rafturi ceva mai departe de peretii afectati de infiltratii. „Am aflat ca de lunea viitoare domnul primar si consilierii locali se intorc din concediu si voi merge sa le prezint situatia. Trebuie sa fim sprijiniti, macar cu echipele de instalatori de la vreo firma specializata. Apoi, asa cum v-am spus, voi declara mobilizarea generala si vom trece la treaba, pentru finalizarea la timp a tuturor lucrarilor de reparatii si igienizare”, a precizat directorul Alina Caprioara.
Stefan OLTEANU
Succes!