Anonimul, un festival pe nisip, intre ape

Cea de-a VI-a ediţie a Festivalului de Film Independent „ANONIMUL” oferă cinefililor o altfel de abordare a acestui gen de manifestare.

Structura festivalului a rămas neschimbată, cu trei secţiuni – lungmetraj, scurtmetraj ficţiune şi scurtmetraj animaţie, în cadrul cărora vor fi prezentate 49 de producţii – 7 lungmetraje, 24 de scurtmetraje de ficţiune şi 18 scurtmetraje de animaţie. Ediţia din acest an va fi deschisă cu proiecţia, în premieră în România, a celui mai recent film al regizorului spaniol Pedro Almodovar, “Los Abrazos Rotos”/ “Broken Embraces”, cu Penelope Cruz în rol principal.

ANONIMUL cu haine noi

Criticul de film Irina Margareta Nistor vorbeşte despre o ediţie cu un suflu nou faţă de precedentele, din punct de vedere al modului în care se face selecţia peliculelor câştigătoare. „Publicul este cel care decide soarta filmelor, ceea ce ar trebui să se întâmple mereu, mai ales că, în acest caz, vorbim despre un public educat. Toţi cei care au ales să îşi planifice vacanţa în funcţie de Festivalul ANONIMUL şi să încerce să ajungă la Sfântul Gheorghe, un loc greu accesibil în inima Deltei, sunt cu siguranţă iubitori ai filmului”. Cea de-a şasea ediţie a ANONIMUL păstrează secţiuni favorite cinefililor, cum ar fi cea de sketchuri, dar şi programul Eco Docs, iniţiat în 2007, şi care tratează probleme de mediu. Anul acesta, subiectul abordat este „apa”.

Copiii, în culturi diferite

Aşa cum se întâmplă şi la marile festivaluri de film, precum Oscar sau Cannes, când se ajunge la desemnarea câştigătorilor se constată că există, de fiecare data , lucruri comune peliculelor selectate. La ANONIMUL de anul acesta, tema comună sunt copiii. Aproape toate filmele prezente în concurs sunt poveşti sentimentale cu copii, iar ce le diferenţiază este abordarea diferită, cu umor sau mai gravă, în funcţie de cultura din care vine producţia respectivă, spune criticul Irina Margareta Nistor.

Adauga un comentariu

*