Veştile rele continuă pentru angajaţii din sectorul public. După ce Ministrul Economiei, Adrian Videanu anunţa că Executivul a convenit cu FMI ca, pentru a reduce cheltuielile, să nu îi plătească pe bugetari pentru zece zile în perioada octombrie-noiembrie, trimiţându-i în concediu forţat, Ministrul Finanţelor a facut ieri o declaraţie asemănătoare. „Pentru a limita deficitul, în perioada septembrie-noiembrie, toţi bugetarii vor avea liber 10 zile, fără să fie plătiţi” a spus Pogea, care a mai adăugat că, pentru anul 2009, bugetarii nu vor fi plătiţi pentru orele suplimentare lucrate, ci vor fi recompensaţi cu timp liber corespunzator, iar primele vor fi anulate. Nici disponibilizările nu sunt tăiate de pe listă. Ministrul Finanţelor a precizat că, deşi în scrisoarea de intenţie cu FMI nu este specificată dimensiunea reducerilor de personal, angajamentul de scădere a cheltuielilor cu 0,6% din PIB va prespune un număr mare de disponibilizări. Cheltuielile de personal au depăşit 24 de miliarde de lei în primele şase luni din acest an, în creştere cu 12% faţă de perioada similară din 2008.
Se asteapta publicarea in Monitoul Oficial
Reprezentantul Primariei Bacau, Dragos Luchian, viceprimar, a declarat:“Deocamdata asteptam publicarea actului in Monitorul Oficial pentru a putea lua o decizie in mod oficial. Oricum, exista o planificare de concedii de care se va tine cont astfel incât sa nu ajungem in situatia in care pe anumite servicii sau directii sa fim descoperiti”. In acelasi context, Silviu Bondor-vicepresedinte Consiliul Judetean Bacau a declarat: “Este o masura bine venita. Multi dintre angajati doresc sa-si ia concedii fara plata. Acum, vor avea posibilitatea sa o faca, sa se odihneasca si când vor reveni la munca sa poata da randament maxim. Oricum se va tine cont si de planificarea existenta de concedii de odihna astfel incât sa nu apara disfunctionalitati in activitatea curenta”
„Masura nu poate fi aplicata spitalelor”
Dan Stoica, managerul Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Bacau, considera ca masura nu poate fi aplicata spitalelor. „Spitalele or fi institutii bugetare in viziunea anumitor functionari, totusi ele se autofinanteaza, in sensul ca daca nu presteaza servicii medicale catre populatie, nu primesc bani de la casele de asigurari de sanatate – bani din care se platesc si salariile”, a apreciat el. In plus, a mai spus reprezentantul SJU, deficitul de personal al institutiei este ridicat, in conditiile in care numai luna trecuta, de exemplu, spitalul a inregistrat aproape 24.000 de pacienti – mult mai multi decât in trecut.
Liviu Cretu, directorul Casei Judetene de Pensii (CJP), este de parere ca „vom depasi si situatia asta. Probabil vom face niste programari. Pâna la urma, vom spune merci ca nu se aplica restructurari de personal”. Seful de la CJP a avertizat totusi ca „asemenea masuri au ca efect diminuarea activitatii si probleme in acordarea serviciilor pentru cetateni, mai ales ca avem atâtea activitati cu publicul. Ca sa nu mai spun de criza de personal si de orele suplimentare pe care le facem”.
„O masura pompieristica!”
Sorin Brasoveanu, seful Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), vede masura ca fiind „o decizie luata pompieristic, in conditii de lipsa de coordonare si de gândire strategica, prin care se provoaca doar panica”. „Vazându-l mereu pe domnul Videanu la televizor, normal ca ma intreb când mai munceste omul asta. Stiam din luna mai ca situatia e foarte grea, am tinut cont de asta si am luat masuri ca sa ne descurcam. Bugetul nostru de la Consiliul Judetean ar trebui sa acopere salariile pâna la sfârsitul lui noiembrie, fara sa fie nevoie de concediu fara plata”, a declarat oficialul DGASPC. (Olimpia FILIP, Alin LEANCA, Florin CRETU)
uraaaaaaaa! mai stam la vatra