România, principala sursa a traficului de fiinte umane (I)

trafic-2.jpgAproximativ 500.000 de persoane exploatate în diverse scopuri, inclusiv prin punerea la munca fortata, în activitati casnice, în agricultura sau în constructii, cersit si furat, provin din Europa. In viitorul numar al cotidianului nostru vom prezenta câteva opinii ale unor victime de acest gen, originare din judetul Bacau.

Traficul de fiinte umane si cel de migranti sunt unele dintre cele mai profitabile infractiuni, situate din punct de vedere al veniturilor realizate pe al treilea, respectiv al patrulea loc în lume, după traficul de arme si cel de droguri. Statisticile EUROPOL arata ca traficantilor de persoane le revine anual un profit ilicit cuprins între 6 si 9 miliarde USD. Conform Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM), în fiecare an, numarul victimelor traficului de fiinte umane se ridica la circa 2,5 milioane. Majoritatea persoanelor traficate sunt femei si copii, iar aproximativ 500.000 provin din Europa si sunt exploatate în diverse scopuri, inclusiv prin punerea la munca fortata, în activitati casnice, în agricultura sau în constructii, la cersit si furat. Potrivit statisticilor oficiale ale Comisiei Europene, în ultimii ani s-a înregistrat o crestere a ponderii traficului prin munca fortata, 32 la suta dintre cei traficati fiind folositi ca muncitori neplatiti si în conditii ilegale la lucrarile agricole, în întreprinderi cu condiţii grele de munca sau ca servitori în diverse familii.
În cazul migrantilor, aceeasi organizatie indica circa 1,2 milioane de persoane traficate anual, majoritatea adulti, iar aproximativ 250.000 provin din Asia Centrala si Africa. Nu trebuie neglijat faptul ca o parte dintre migrantii care reusesc sa ajunga în state puternic dezvoltate cad prada retelelor de trafic de fiinte umane si devin victime exploatate sub diverse forme. Traficul de persoane reprezinta o problema grava de violare a drepturilor omului si a securitatii sociale a cetatenilor comunitari si de aceea este o provocare majora pentru fortele angajate în contracararea lui. Obiectivele urmarite de Politia Româna au constat în crearea unui sistem integrat de prevenire si combatere a activitatilor infractionale, cu un puternic accent proactiv, bazat în primul rând pe profesionalizare, cunoasterea fenomenului si respectarea procedurilor de actiune si interventie. Strategia de abordare a combaterii traficului de fiinte umane, sustinuta în planul cooperarii interne si internationale, se reflecta statistic prin identificarea de catre structurile de combatere a traficului de persoane pe parcursul primului semestru al anului 2009, a 230 de victime. România îsi pastreaza caracterul pregnant de tara sursa a traficului, prin identificarea în 2009 a unui numar de 189 de victime, dintr-un total de 230, care au ales ca destinatii tari din Europa, altele decât România. Spania si Italia ramân principalele tari de destinatie ale traficului, pe relatia România – Spania fiind identificate 63 de victime, respectiv 34 pe relatia România – Italia. Si acest an se înregistreaza o crestere a mobilitatii gruparilor criminale si o mai buna structurare a ierarhiei acestora, care tind sa ocupe si alte piete în Europa, în afara celor traditionale. Astfel, se înregistreaza un risc accentuat al victimizarii pe relatia Cehia – 20 de victime, Marea Britanie – 19, si Grecia – 17, manifestat cu preponderenta prin exploatarea prin munca. Victime provenind din România au fost exploatate prin obligarea la practicarea cersetoriei si sexual în Germania – 11, Franta – 7, Cipru – 5, Olanda – 5, si Austria – 5, iar prin munca fortata în Slovacia – 4. Cu destinatia Liban, Irlanda, Ungaria si Maroc au fost identificate doar câte o victima. De asemenea, în aceasta perioada au fost identificate sase victime traficate în mai multe tari.

Traficul intern, in crestere!

Trebuie semnalat si traficul intern de persoane, aflat în crestere în ultimii ani. In 2008, procentul a fost de peste 12 la suta din totalul victimelor, iar în semestrul I al acestui an, peste 17 la sutta din totalul victimelor, cu un numar de 41 de persoane traficate, cu preponderenta în scop sexual si pentru obligarea la practicarea cersetoriei. Într-o mai mica masură, traficul intern s-a manifestat prin munca fortata, trafic de organe si pornografie infantila.

95 de persoane arestate

Ca urmare a activitatilor desfasurate de lucratorii de combatere a traficului de persoane, sub supravegherea procurorilor, în dosarele penale aflate în lucru la nivelul D.I.I.C.O.T., în primul semestru din acest an au fost emise 66 de rechizitorii, prin care au fost trimisi în judecata 233 de inculpati pentru savârsirea a 372 de infractiuni, iar fata de 142 de inculpati au fost dispuse masuri privative de libertate.
Activitatea de documentare, precum si cea de cercetare penala a fenomenului infractional, sustinute la nivel teritorial de formatiunile de combatere a traficului de persoane, s-a concretizat în primul semestru al anului în destramarea a 33 de grupari organizate, pentru care au fost cercetate 194 de persoane, dintre care 95 arestate.
Exploatarea sexuala pe primul loc!

Studiul fenomenului si, respectiv, urmarirea tendintelor ce se manifesta în domeniul traficului de persoane sunt necesare în evidentierea riscurilor generate de aceasta activitate infractionala cu un puternic accent transfrontalier. În urma unei analize efectuate de structurile de combatere a crimei organizate ale Politiei Române, pe perioada anilor 2007, 2008 si 2009, au fost identificate urmatoarele tendinte şi riscuri: România ramâne în principal o tara sursa pentru victimele traficului de fiinte umane; reducerea fenomenului infractional de trafic de fiinte umane, constatându-se o diminuare a victimizarii atât în 2009, cât si în 2008, comparativ cu 2007. În acest context, de evidentiat este faptul ca un rol important în prevenirea traficului de fiinte umane îl are Agentia Natioanlă Împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.), aflata în structura Inspectoratului General al Politiei Române. Principalele tari de destinatie pentru victimele traficului de fiinte umane ramân Spania si Italia. Creste riscul victimizarii pentru noi destinatii, respectiv Grecia, Cehia, Germania, Marea Britanie si Cipru. Exploatarea prin munca devanseaza exploatarea sexuala, în 2008 fata de 2007. Se intensifică traficul în scopul exploatarii prin munca. În primele sase luni ale lui 2009 nu se mai pastreaza caracteristica modului de exploatare deja expusa, astfel exploatarea sexuala se afla pe primul loc, urmata de cea prin munca fortata. Traficul intern de persoane se intensifica în ultimii ani. Tendinta de crestere a traficului intern se mentine si în primele sase luni ale lui 2009. Cresterea interesului grupurilor criminale, în special straine, pentru România ca tara de destinatie, cu scopul exploatarii prin munca. Includerea României si Bulgariei pe ruta migratoare est-mediteraneana, în care sunt cuprinse Cipru si Malta, care poate genera întarirea traficului de fiinte umane în aceste tari de destinatie.
Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*