12 locuitori ai comunei Gioseni au ajuns la munca in Spania, cu complicitatea primariei locale. Constantin C., de 43 de ani, unul dintre ei, a dezvaluit conditiile in care i-a fost traficata forta de munca. Traficantii se afla in arest. Traumele morale si fizice nu pot fi uitate atât de usor.
Conform unei situatii prezentate de subcomisarul Ion Munteanu, coordonatorul Centrului Regional Bacau, din cadrul Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane, in semestrul I al lui 2009, in judetul Bacau au fost traficate 45 de persoane, din care 29 de barbati si 16 femei. Din cele 45 de persoane, 32 sunt din mediul rural. Poate avea acest lucru vreo importanta? Se pare ca da. 11 femei au fost exploatate sexual, iar 32 de persoane au fost exploatate prin munca. Potrivit aceeasi situatii, in primul semestru al acestui an au existat si doua victime ale traficului de organe, fiind vorba despre doi minori, unul de sase si altul de sapte ani. Cele mai multe victime ale traficului de persoane identificate in judetul Bacau, 34, au vârstele intre 18 si 25 de ani.
Pacaliti cu ajutorul Primariei!
Mai bine zis cu ajutorul…stampilei Primariei, daca ar fi sa ne luam dupa cele declarate de primarul comunei Gioseni, Anton Jitaru. Povestea este curioasa si trista in acelasi timp. Ne-a fost relatata de una din cele 12 victime care locuiesc in comuna Gioseni. Constantin C. are 43 de ani, este casatorit si are patru copii. “Traiul la tara e greu, ne lipsesc multe. Din acest motiv, când in toamna anului trecut s-a auzit in sat ca cineva recruteaza oameni pentru a munci in Spania,
m-am sf’atuit cu sotia si am zis sa ma duc si eu. Mai ales ca oferta era tentanta, 45 de euro pe zi pentru cules ardei capia. Nu ne costa nimic transportul, cazarea si mâncarea. Ceea ce ne-a determinat pe toti cei 12 locuitori ai comunei sa facem acest pas a fost si o hârtie care purta stampila Primariei, garantându-se seriozitatea afacerii”, spune Constantin C. Aceasta stampila a avut rolul ei, desi, primarul Anton Jitaru spune ca nu stie cine a pus-o pe acea hârtie, de parca stampila Primariei sta la indemâna oricui ar pasi pragul institutiei respective! “S-a parafat o intelegere intre cei 12 si cei care i-au contactat sa se duca la munca in Spania”, spune Anton Jitaru, spalându-se pe mâini precum Pilat din Pont.
Mai ceva ca la ocna
Odata ajunsi in Spania, cei 12 gioseneni au fost dusi pe o plantatie de ardei normali, nu capia, cum li s-a promis. “Am muncit vreo doua zile, dupa care ne-au lasat de izbeliste. Am stat degeaba vreo trei saptamâni. Ne duceau la un supermarket sa ne luam mâncare, o data pe saptamâna, dar ne luau bani, 10 euro pentru mâncare si cinci pentru transport. Conditiile erau mizere. Dormeam pe jos intr-un grajd, ne spalam intr-un lac imputit si mizerabil. Cei doi care ne adusesra aici, Ion Ivanciu si Vasile Spiridon, se pare ca erau din Radoaia. Nu se interesau deloc de noi. Ne-a mai dus câteva zile tot la ardei, dupa care au spus ca mergem sa recoltam masline. Le-am spus ca eu nu mai merg, ma imbolnavisem si ca vreau sa ma intorc acasa. N-aveam niciun act, buletinul era la ei. Nu vroiau sa mi-l dea. Au fost la Ambasdada si au luat niste foi, pe care trebuia sa le completez. Am vorbit la telefon cu sotia mea si ea a imprumuitat bani sa-mi trimita, sa ma intorc acasa. Pentru hârtiile de la Ambasada mi-au luat 100 euro. Sotia mi-a dictat datele de pe cartea de alegator, m-au dus in gara, m-au fotografiat, m-au urcat in tren si mi-au spus ca pot pleca acasa. Ce ce bani? Am cersit vreo doua saptamâni pentru a strânge ceva bani. La fel faceau si ceilalti colegi ai mei. Au cerut actele, au cersit in Spania si au fugit si ei”, descrie Contantin C. munca in strainatate cu contract!
Traficantii au fost arestati
Ion Ivanciu si Vasile Spiridon se afla in arest de mai multe luni. Sunt cercetati pentru trafic de persoane. Traumele psihice ale lui Constantin C. nu s-au lecuit. “Sunt si acum sub impresia acelor zile de cosmar. Nu sfatuiesc pe nimeni sa faca asa cum am facut eu. Am luat de buna si hârtia stampilata de la Primarie. Am crezut ca totul este o treaba serioasa. Cât de serioasa a fost, s-a vazut. In afara ca m-am imbolnavit, am pierdut si vreo doua mii de euro pentru care i-am dat in judecata pe cei doi”, spune Constantin C., din Gioseni. Va invata cineva din aceste drame? Sa speram.
Dan MINDIRIGIU
Actualul executiv Anton Jitaru asi spune cuvantul , faptul ca acesti localnici din gioseni , au fost folositi drept sclavi , denota un semn de intrebare. In ce mod primaria Gioseni apare ca garant in acel contaract . Este inadmisibil cum stampila comunei ,apare pe acel contract , inexplicabil cum s-a parafat acel contract de catre primaria Gioseni .Ar trebuii ca cei, implicati sa raspunda in fata legii , iar asa zisele persoane juridice , din primarie sa ,plateasca pentru ca este inadmisibil cum , acele persoane au ajuns in situatia prezentata mai sus .Nu se poate ca dupa suferinta pe care acele persoane , au tras-o sa nu raspunda nimeni atunci de s-a stampilat acel contract , este adevarat ca legea le-a permis parafarea acelui , contract dar pe viitor ar fi bine ca actualul ,executiv sa aiba in vedere mai multa atentie , pentru ca tot legea te baga la zdup , iar pe marginea acestui incident nefericit ,suferim cu totii , si ne este afectata imaginea ca cetateni ai aceste-i comunitati.Pe viitor ar trebuii ca actualul executiv in frunte cu juristul , Adrian Hodea sa lase orgoliu deoparte si sa consulte si alte persoane , daca esti jurist sau , primar nu esti Dumnezeu .
Buna seara,la toti care vor citi comentariul meu.imi pare rau pt persoanele care au cazut in plasa unor oameni de fel……………..si mai sunt si pe la primarie. poate cineva din satul ma poate ajuta sa imi gasesc un vechi si scump prieten,se numeste Adrian daca nu gresesc numele de familie ar trebui sa fie BULAI sau ceva de genul asta,era la seminar la roman la studii dupa un timp a fost trimis in italia daca nu gresesc la ASSISI iar dupa aceea nu mai stiu nimic de el,daca nu retin gresit ar trebui sa fim prin 1999. va rog daca aveti placerea sa ma ajutati miar olace sa stiu daca sta bine si cum ii merge viata.multumesc
ma adresez feliciei.scrie la aceasta adresa si ti voi raspunde despre adrian bulai.multa sanatate
a. scuze. nu apare adresa. adrian e bine .casatorit.in italia.are un copil de 2 ani. e bine el si familia.
Aceste persoane din nefericire au ajuns sclavi in strainatate Oparte din ,vina apartine si autoritatilor din Gioseni(PRIMARIEI) cu mai multa atentie se putea evita aceasta problema care din pacate este destul de mare ,lipsa responsabilitate spune mult!!
Am ajuns mai rau ca pe timpul lui Ceausescu , in comuna Gioseni nu ai dreptul la libera exprimare s-au la opinii raspunsul este cat se poate de simplu „Clanul Jitaru ” asi spune cuv.Daca nu esti cu ei „Clanul Jitaru’ inseamna ca esti impotriva lor asa intelege actualul primar al comunei Gioseni ,sa colaboreze cu cetateni acestei comune .Mai grav este faptul primarul obisnuieste in campaniile electorale sa jantajeze cetateni ,prin diferi-te metode ,un prilej bun la avut la alegerile prezidentiale din 2009 cand drept mita a dat ” Faina si Zaharul de la UE. sunt probe clare , persoane care au recunoscut ca desi nu indelinesc conditii s-au nu beneficiaza de legea 416 /2001 s-au bucurat de simpatia primarului , prin faptul ca acesta le-a oferit o mica atentie ” Faina si Zaharul ” UE . Desi in mod normal , primarul este conducatorul si gospodarul comunei in general , se pare ca in comuna Gioseni „Realitatea este alta „. Spre deosebire de alte comune din Judetul unde cetateni se bucura de „Respectul ” de edil la Gioseni daca nu esti ei ‘Clanul Jitaru „Daca nu am fost multi .Acum suntem destui