Evolutia crimei organizate în România este strâns legata de evolutia criminalitatii informatice si de folosirea tot mai intensa a tehnologiei IT&C în comiterea de infractiuni. Criminalitatea informatica este o ramura importanta a crimei organizate la nivelul tarilor UE.
Activitatile crimei organizate vizează obtinerea unor produse financiare, respectiv de credit si sisteme de plata oferite de institutii financiar-bancare, pe care membrii acestor retele criminogene le accesează fraudulos, producând prejudicii importante atât unor persoane fizice, dar si unor corporatii sau societati comerciale. Autorii acestor infractiuni sunt mult mai dificil de identificat si retinut, intrucât au un nivel de inteligenta ridicat si dispun de mijloace informatice sofisticate, de ultimă generatie. Grupurile infractionale sunt organizate, structurate si specializate pe diverse tipuri de activitati, în functie de abilitatile individuale ale membrilor si gradul de complexitate a operatiilor informatice pe care cei implicati sunt în masura sa le puna la dispozitia grupului, în vederea accesarii cât mai rapide a mijloacelor tehnice, a penetrarii staţiilor de lucru, a serverelor si altor dispozitive de calcul folosite în mediul financiar, bancar etc. O alta caracteristica a gruparilor infractionale se refera la caracterul transfrontalier, aceasta însemnând ca membrii retelelor se pot afla raspânditi atât pe teritoriul României, cât si în alte zone ale globului, de unde pot accesa informatii si pot executa operatiuni cu caracter infractional, fara a putea fi identificati cu usurinta.
Infractorii din Bacau activeaza in Germania si Anglia!
În urma studierii cazurilor solutionate a reiesit ca infractorii care provin din judetele vestice si sud-vestice ale României, Satu Mare, Bihor, Timis, Caras Severin, Hunedoara, Gorj, Dolj, Olt si Teleorman, prefera sa-si desfasoare activitatile infractionale în Franta. Cei din judeţele din Moldova, Suceava, Iasi, Bacau, folosesc ca tari de desfasurare a activitatilor Marea Britanie si Germania. Alte doua tari unde desfasoara activitati infractionale din domeniul criminalitatii informatice cetatenii români, sunt Spania si Italia.
Fraudele privind comertul electronic
Comertul electronic începe sa se dezvolte si în România, atât în ceea ce priveste site-urile de comert electronic, folosirea de instrumente de plata electronice (carti de credit), dar si numarul de persoane care achizitioneaza produse prin acest sistem. Infractorii sunt preocupati de identificarea de noi moduri de operare (licitatii frauduloase, folosirea de site-uri false de escrow, site-uri de transport, site-uri de comert electronic, site-uri de phishing), organizarea si specializarea membrilor gruparilor, atât asupra activitatilor desfasurate în cadrul activitatii infractionale, cât si din punct de vedere tehnic.
Fraudele cu carti de credit
Acest gen de fraude a cunoscut o crestere exponentiala, înregistrându-se numeroase cazuri de persoane depistate la bancomate în România care folosesc carti de credit în mod fraudulos. De asemenea, numeroase cazuri sunt semnalate de catre autoritatile străine cu privire la cetateni români care sunt depistati comitând astfel de fraude la bancomate.
Ca principale moduri de operare exista skimmingul, care consta în instalarea de dispozitive la bancomate sau POS-uri prin care sunt copiate datele de pe benzile magnetice ale cartilor de credit care ulterior sunt folosite pentru inscriptionarea unor noi carti de credit; „phishing-ul”, care reprezinta crearea unor pagini web false si transmiterea de mesaje catre diverse persoane, în scopul obtinerii unor date de identitate pentru Internet sau carti de credit. În cazul în care se primesc mesaje, se recomanda sa nu se acceseze link-ul transmis în continutul mesajului e-mail, sa se verifice în browser numele site-ului, pentru a observa diferenta fata de site-ul original al institutiei, sa se acceseze site-ul original direct si nu prin accesarea link-ului fraudulos, sa se contacteze banca sau institutia financiara pentru a verifica daca a transmis astfel de mesaje.
Pornografia infantila prin Internet
În România pâna în prezent nu au fost semnalate cazuri de racolare de minori prin internet în vederea abuzarii sexuale, însa Internetul, ca important mijloc de comunicare, în special în rândul tinerilor, trebuie privit ca o posibila sursa de racolare pentru viitor. Se înregistreaza un numar crescut de cazuri în care tineri, elevi sau studenti, se filmeaza în timpul unor partide sexuale după care le distribuie prin internet.
77 grupari infractionale identificate
În primele sapte luni au fost identificate 77 de grupari infractionale, compuse din 447 membri care îsi desfasoara activitatea pe linia criminalităţii informatice si au fost destramate 21 grupari infractionale, compuse din 248 membri. Au fost finalizate cercetarile în 56 de cazuri, fiind solutionate 364 de infractiuni, privitor la 269 de persoane care au fost trimise în judecata, 167dintre acestea fiind retinute sau arestate. În privinta bunurilor indisponibilizate, au fost confiscate 538 de computere, circa 270.000 euro, peste 138.000 USD, aproape 86.000 lei, 1787 carti de credit falsificate si a fost pus sechestru pe 34 autoturisme si sase imobile. (Sursa IGPR)
Dan MINDIRIGIU