Ieri, in cadrul Colegiului Prefectural Bacau s-a reusit pentru prima oara sa se faca o radiografiere a invatamântului din Bacau. Concluzia este dramatica: nu se stie cu exactitate care este situatia pe fiecare unitate de invatamânt, cel putin din punct de vedere al investitiilor executate sau in curs de executare, acum când mai sunt aproximativ trei saptamâni pâna la inceperea anului scolar. Daca Constantin Dorian Pocovnicu, prefectul judetului a afirmat ca situatia este “haotica, nu exista o situatie clara si nu se stie care este situatia acum in prag de incepere al anului scolar”, subprefectul Caludiu Balan a fost mai sec in exprimare :”habar nu avem de ce avem”. Cum s-a ajuns aici o spune deschis Adrian Fuioaga, noul inspector scolar general. ”Nu exista o centralizare exacta, nu a interesat pe nimeni, spre Bucuresti pleaca date din trei directii, de la noi, de la primarii, de la Consiliul Judetean, avem directori care nu se implica in urmarirea lucrarilor care se efectueaza in scoli”.
Microbuzele scolare, bune doar pentru plimbari la iarba verde
In perioada 2007-2008, la Bacau au ajuns doar 32 de microbuze scolare, chiar daca, guvernantii din acea perioada au dat asigurari ca s-au repratizat 40. Opt s-au pierdut pe traseul Bucuresti-Bacau. Repartizarea lor s-a facut pe criterii politice, primarii PNL fiind cei mai câstigati. Unii dintre ei chiar s-au trezit cu doua micorbuze in curtea primariei. Sunt cazuri in judet de comune care au primit, pe acelasi criteriu, microbuz scolar chiar daca nu aveau nevoie de asa ceva. Aceste aspecte au fost sesizate de conducerea Inspectoratului Scolar Judetean pus acum in mare dificultate. Respectivele microbuze, administrate de primarii, trebuie sa intre in revizie tehnica sau reparatii capitale. Cei de la ISJ nu au primit nici o explicatie de la primari in legatura cu kilometrii parcursi, nu exista foi de parcurs sau tahometre. “Au existat cazuri in care aceste microbuze au fost imprumutate, de la o primarie la alta, s-au deplasat prin tara fara acceptul nostru”, spun cei de la Inspectoratul Scolar. Prefectul Constantin Dorian Pocovnicu a fost si mai categoric.”Sunt microbuze care sunt folosite dupa bunul plac al primarilor, al profesorilor, al politistilor pentru excursii particulare, pentru plimbari la iarba verde. Cei care au comis astfel de fapte imorale trebuie sa plateasca”, a spus prefectul.
Dezinteres total pentru scoala
In timpul organizarii activitatilor pentru inceperea anului scolar, cei de la Inspectoratul Scolar Judetean au constatat ca o parte dintre constructorii care au câstigat licitatiile privind lucrarile de reabilitare nu respecta proiectele intocmite. “Au fost cazuri când constructia a fost realizata cu 90 de grade fata de proiectia initiala. Efectiv a fost rasucita invers”, afirma un inspector scolar. Mai mult chiar, constructorii nu respecta termenele de finalizare a lucrarilor, nu s-au facut receptii partiale si finale la lucrari, unele dintre lucrari au fost realizate incorect si au trebuit sa fie refacute iar, in cele mai multe cazuri, comunitatea locala si directorul de scoala nu se implica in urmarirea lucrarilor care se efectueaza in scoli. Aceste aspecte mentionate intr-un raport official i-a pus pe gânduri pe sefii judetului. “Firmele care nu respecta proiectul tehnic, care nu respecta termenul de executie nu trebuie sa mai fie primate la licitatii. Directorii care nu sunt interesati de lucrarile care se executa in scoala pe care o conduce nu are ce cauta pe acel post”, a spus prefectul Pocovnicu.
Miliarde aruncate pe apa sâmbetei
Doar intr-un singur an, de la Guvern s-au alocat peste 2700 mii lei pentru 16 unitatile scolare din mediul rural si urban. Cei mai multI dintre acesti bani nu se regasesc in lucrarile efectuate numai daca tinem cont de continutul unui centralizator al unitatilor de invatamânt preuniversitar care nu au autorizatie de functionare si lucrari investitionale necesare. Aflam ca, la Colegiul Tehnic “Anghel Saligny”, corpul E se afla in reparatii capitale la instalatia de incalzire, sanitara, canalizare si ca s-au executat doar 30 la suta din lucrari. Nota de plata se ridica la 600 mii lei. La Gradinita nr. 26 Bacau, grupurile sanitare sunt insuficiente si necesarul financiar se ridica la 150 mii lei. La Gradinita Spiru Haret s-au constatat deficiente serioase la sistemul de canalizare , la instalatiile electrice, nu se respecta integral circuitele alimentelor si al intrarilor-iesirilor din spalatorie. Licitatia pentru executie s-a tinut in 2008 si dupa un an lucrarile nu sunt finalizate. Scoala cu clasele I-IV din satul Belciuneasa, comuna Stanisesti functioneaza intr-o casa construita in secolul XIX. Se impune construirea unei scoli cu trei clase si utilitati dar nu sunt bani. La Nicolae Balcescu, la Scoala de Arte si Meserii, s-a incercat construirea unei cladiri care sa corespunda normativelor. S-a tinut licitatia dar au aparut contesatatiile. Din acest motiv, finantarea s-a pierdut iar in prezent primaria a reusit sa intocmeasca un proiect estimat la 1200 mii lei. La Letea Veche avem de a face cu exces de zel. Primarul liberal a primit in august 2008 fonduri pentru reparatii la scolile din satele Holt si Letea Veche. Pentru fiecare obiectiv s-au alocat câte 100.000 lei. Acum, pentru fiecare obiectiv se solicita câte 380.000 lei. La Ghimes Faget, comuna condusa de Vilmos Gârbea, functioneaza o scoala in satul Târhausi. Scoala este cuprinsa intr-un proiect de reabilitare cu fonduri de la Banca Europeana de mai bine de sase ani, dar a ramas tot in faza de … proiect.
Invatamântul bacauan, incotro?
In judetul Bacau, in mediul urban sunt 85 de gradinite din care 68 au autorizatie sanitara si de functionare, iar in mediul urban sunt 410 gradinite din care 219 au autorizatiile necesare. In mediul urban sunt 64 de scoli din care 54 sunt autorizate iar in mediul rural sunt 442 de scoli din care 234 au autorizatie sanitara si autorizatie de functionare. In cele mai multe cazuri, autorizatiile nu s-au eliberat datorita unor deficiente constatate. Sunt unitati care nu au sursa proprie de apa, au grupuri sanitare nevidanjabile si fara apa curenta, etc. Culmea e, ca la multe unitati cu deficiente s-au executat in ultimii patru ani lucrari de modernizare pe miliarde de lei. “In maxim o luna, pâna la urmatoarea sedinta de Colegiu Prefectural am solicitat factorilor responsabili o inventariere exacta a scolilor cu lucrarile executate in ultimii ani, cu lucrarile care se deruleaza in prezent ca sa stim si noi care este situatia”, ne-a declarat Constantin Dorian Pocovnicu, prefectul judetului Bacau.
Florin CRETU
I really like your blog and i respect your work. I’ll be a frequent visitor.