Potrivit unui proiect supus dezbaterii publice, baby-sitter-ii trebuie sa urmeze cursuri speciale. De asemenea, copiii mai mari ai baby-sitter-ului au un cuvânt de spus cu privire la ingrijirea unor copii straini acasa la ei. Numarul de micuti care pot fi ingrijiti astfel este limitat
Ministerul Muncii face o noua incercare de reglementare a activitatii de baby-sitting. El a supus dezbaterii publice pe pagina sa de internet un proiect normativ privind serviciile de ingrijire si educare a copiilor pe timpul zilei, cu referire la crese, centre de zi si servicii la domiciliu (baby-sitting). Potrivit documentului, aceste servicii pot fi infiintate de administratia locala, dar si de societatile comerciale (de exemplu crese destinate exclusiv copiilor angajatilor de la firmele care le-au creat).
Cine (nu) poate sa fie baby-sitter
O intreaga sectiune a proiectului este dedicata baby-sitter-ilor. Astfel, acestia pot lucra ca persoane fizice autorizate sau ca salariati la stat sau la privat. Pot fi baby-sitter-i persoanele care au implinit 18 ani, au absolvit cel putin zece clase, prezinta garantii pentru ingrijirea si educarea copiilor (in urma unei evaluari sociale si psihologice), au o stare buna de sanatate, au urmat cursuri autorizate de formare profesionala, au acordul partenerului de viata pentru a face baby-sitting, au acordul copiilor lor mai mari de zece ani si au o locuinta care acopera in mod corespunzator necesitatile de preparare a hranei, igiena, educatie si odihna ale locatarilor – ultimele trei conditii sunt valabile in cazul in care activitatea se va desfasura la domiciliul baby-sitter-ului. Nu pot fi baby-sitter-i cei care au suferit o condamnare printr-o hotarâre judecatoreasca definitiva, au fost decazuti din drepturile parintesti, sufera de boli cronice transmisibile, sunt dependenti de alcool sau droguri sau au copii care beneficiaza de masuri de protectie speciala, care au savârsit fapte cu caracter penal sau care sunt cunoscuti ca având un comportament antisocial. In plus, daca activitatea urmeaza sa se desfasoare la domiciliul baby-sitter-ului, acesta nu trebuie sa aiba in casa persoane mai mari de 14 ani care au suferit o condamnare, nici persoane cu boli cronice transmisibile sau cu dependenta de alcool sau droguri.
Cel mult sase copii in grija
Proiectul stabileste si un numar maxim de copii de care se poate ocupa un baby-sitter: cel mult patru – daca au mai putin de sase ani – si cel mult sase (fiind luati in calcul si copiii naturali) – daca acestia sunt mai mari de sase ani. Atributiile minime ale baby-sitter-ului sunt ingrijirea si supravegherea copiilor, hranirea lor, acordarea primului ajutor, informarea parintilor cu privire la evolutia copiilor si informarea angajatorului despre situatii deosebite care-i implica pe micuti, realizarea de activitati de educare a copiilor si de formare a abilitatilor de viata independenta, insotirea micutilor la activitati recreative, culturale, artistice, sportive sau scolare si incurajarea lor de a se implica in asemenea activitati.
Baby-sitter-ii care lucreaza ca persoane fizice autorizate vor fi platiti cu ora, in functie de timpul alocat serviciului, vârsta si numarul copiilor, atributiile ingrijitorului si nevoile speciale ale copiilor ingrijiti.
Alin LEANCA